Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14605.04.202210

2685-2022 (10 03 01)

Solkitarhan katusuunnitelma (Räntämäki)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Solkitarhan katusuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on sorapintaisen kadun asfaltointi ja pintakuivatuksen parantaminen.

Kylk § 146

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Anu Kinnari 22.3.2022:

Nykyisellään Solkitarha on sorapintainen väylä. Kadun nykyinen leveys vaihtelee 7,50 jopa 13,50 metriin. Kadun pintakuivatusjärjestelmässä on puutteita, jonka johdosta sateilla kadun pinta menee huonoon kuntoon ja urautuu hulevesistä. Lisäksi rankkasateilla huleveden johtuminen kadulta tonteille on mahdollista. Kadun liikenne on läheisten kiinteistöjen tonttiliikennettä.

Kadun saneeraus on käynnistetty runsaan kunnossapitotarpeen sekä kuivatuksen parantamisen takia. Yleisesti sorakatujen asfaltointia on perusteltu hulevesien aiheuttamilla kunnossapitotoimenpiteillä ja asfaltoinnin lyhyellä takaisinmaksuajalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 16.9.2015 § 459 hyväksytyssä Infran mitoituksen tarkastelussa.

Suunnitelma

Solkitarha sijoittuu asemakaavan mukaiselle katualueelle. Kadun korkeusasema on suunniteltu siten, että nykyiset tonttiliittymät ovat siihen sovitettavissa.

Solkitarhan kunnon parantamiseksi sekä kunnossapidon helpottamiseksi ja kunnossapitokustannusten pienentämiseksi katu on suunniteltu päällystettäväksi asfaltilla ja hulevesien ohjaamiseksi asennetaan betoninen reunakivi (korkeus 8 cm) kadun pohjoisreunaan. Solkitarhan ajoradan leveys on suunniteltu 5,50 m leveäksi ja kadun päähän on suunniteltu 8,35 metriä leveä levennys.

Katualueen kuivatusta parannetaan ja pintavesien valuminen tonteille estetään reunakivellä, uusilla hulevesikaivoilla sekä parantamalla kadun kaltevuuksia. Uudet hulevesikaivot liitetään nykyiseen hulevesiviemäriverkostoon.

Katuvalaistus uusitaan.

Kustannukset 

Solkitarhan rakentamisen rakennusosa tasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 74.000 euroa. Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Solkitarhan katusuunnitelma on ollut nähtävillä 31.1.- 14.2.2022 välisenä aikana. Nähtävillä olon aikana suunnitelmaan saapui yksi muistutus.

Muistutus ei koske varsinaista Solkitarhan katualuetta, vaan sen jatketta Solkipolkua. Muistutuksessa otetaan kantaa, että Solkitarhan katusuunnitelma pitäisi laajentaa tekemällä samalla Solkipolulle katusuunnitelma. Muistuttajan mukaan Solkipolku on paljon käytetty jalankulkuväylä Kristillisen opiston ja Vanhan Tampereentien bussipysäkkien välillä. Polku on nykyisellään rakentamaton, valaisematon ja ilman kunnossapitoa. Muistuttaja pyytää ottamaan asian erillisenä ehdotuksena, mikäli tätä muistutusta Solkipolusta ei voida ottaa Solkitarhan katusuunnitelmassa käsiteltäväksi.

Vastaus muistutukseen

Solkitarhan kadun katusuunnitelma on olemassa olevan sorakadun saneeraussuunnitelma. Solkitarhan katusuunnitelman tarkoituksena on parantaa olemassa olevan sorapintaisen kadun kuntoa ja korjata puutteet hulevesien kulussa. Kaavan mukaisen uuden jalankulkuyhteyden (Solkipolun) toteuttaminen on oma hankkeensa ja Solkitarhan jatkeeksi täten sitä ei käsitellä Solkitarhan saneeraussuunnitelmassa.

Liite 1Solkitarhan katusuunnitelma K6884 006 pvm. 10.1.2022

Oheismateriaali 1Muistutus 3.2.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Solkitarhan katusuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 146
Liite 1:Solkitarhan katusuunnitelma K6884 006 pvm. 10.1.2022