Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14405.04.20228

2682-2022 (10 03 01)

Jousitarhan katusuunnitelma (Räntämäki)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Jousitarhan katusuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on sorapintaisen kadun asfaltointi ja pintakuivatuksen parantaminen.

Kylk § 144

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Anu Kinnari 23.3.2022:

Nykyisellään Jousitarha on sorapintainen väylä. Kadun nykyinen leveys vaihtelee 3,70 jopa 11,00 metriin. Kadun pintakuivatusjärjestelmässä on puutteita, jonka johdosta sateilla kadun pinta menee huonoon kuntoon ja urautuu hulevesistä. Lisäksi rankkasateilla huleveden johtuminen kadulta tonteille on mahdollista. Kadun liikenne on läheisten kiinteistöjen tonttiliikennettä.

Kadun saneeraus on käynnistetty runsaan kunnossapitotarpeen sekä kuivatuksen parantamisen takia. Yleisesti sorakatujen asfaltointia on perusteltu hulevesien aiheuttamilla kunnossapitotoimenpiteillä ja asfaltoinnin lyhyellä takaisinmaksuajalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 16.9.2015 § 459 hyväksytyssä Infran mitoituksen tarkastelussa.

Suunnitelma

Jousitarha sijoittuu asemakaavan mukaiselle katualueelle. Kadun korkeusasema on suunniteltu siten, että nykyiset tonttiliittymät ovat sovitettavissa suunniteltuun katuun.

Jousitarhan kunnon parantamiseksi sekä kunnossapidon helpottamiseksi ja kunnossapitokustannusten pienentämiseksi katu on suunniteltu päällystettäväksi asfaltilla ja hulevesien ohjaamiseksi asennetaan betoninen reunakivi (korkeus 8 cm) kadun eteläreunaan heti avo-ojan jälkeen. Jousitarhan ajorata on suunniteltu 5,50 metriä leveäksi. Kadun kaarteen kohdalla katu levenee keskimäärin 10,50 metrin levyiseksi kaventuen heti kaarteen jälkeen takaisin 5,50 metrin leveyteen.

Katualueen kuivatusta parannetaan ja pintavesien valuminen tonteille estetään reunakivellä, uusilla hulevesikaivoilla sekä parantamalla kadun kaltevuuksia. Uudet hulevesikaivot liitetään nykyiseen hulevesiviemäriverkostoon. Kadun alussa kuivatus hoidetaan avo-ojalla.

Katuvalaistus uusitaan.

Kustannukset 

Jousitarhan rakentamisen rakennusosa tasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 79.000 euroa. Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Jousitarhan katusuunnitelma on ollut nähtävillä 31.1.- 14.2.2022 välisenä aikana. Nähtävillä olon aikana suunnitelmaan saapui yksi muistutus.

Jousitarhan varren kiinteistön asukkaat ovat muistutuksessaan tuoneet esille nykytilanteen ongelman. Heidän kiinteistönsä kohdalla kadun kaltevuus viettää voimakkaasti heidän tontillensa päin. Kadulta tuleva hulevesi tulvii pihalle niin talvella kuin kesällä. Muistuttajat esittävät ratkaisuna tähän, että kadun pinta muutetaan etelään päin viettäväksi kohti Jousitarha 3 tontin edessä olevaa hulevesikaivoa ja avo-ojaa. Lisäksi muistuttaja kysyi, onko mahdollista siirtää suunniteltua katuvalisinpylvästä Jousitarha 4 talon kulmaan kadunreunaa ylöspäin.

Vastaus muistutukseen

Nähtävillä olleessa suunnitelmassa oli jo otettu huomioon muistuttajan esittämät nykyiset ongelmakohdat. Hulevesien valuminen muistuttajan tontille on estetty kääntämällä kadun sivukaltevuus tontilta poispäin kohti kadun eteläreunalla sijaitsevaa ajo-ojaa ja suunniteltua uutta hulevesikaivoa. Avo-ojan päättyessä kadun eteläreunaan asennetaan reunakivi, joka ohjaa hulevedet hallitusti suunniteltuihin hulevesikaivoihin. Nähtävillä olon jälkeen katusuunnitelmaa on muutettu. Muistutuksessa mainittua valaisinpylvästä on siirretty kadulla ylöspäin mahdollisimman paljon katutila ja turvaetäisyys huomioiden.

Liite 1Jousitarhan katusuunnitelma K6564 003 pvm. 2.3.2022

Oheismateriaali 1Muistutus 8.2.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Jousitarhan katusuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 144
Liite 1:Jousitarhan katusuunnitelma K6564 003 pvm. 2.3.2022