Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta15105.04.20221

1028-2022 (02 08 02)

Hankinnan keskeytys asiassa "Hirvensalon hiihtokeskus, huoltohallin ja rinnevalaistuksen rakentaminen"

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään Hirvensalon hiihtokeskuksen huoltohallin ja rinnevalaistuksen sähköjärjestelmien hankinnan keskeyttämistä. Hankintamenettelynä on käytetty avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta kokonaishintaa. Hankkeen kustannusarvio on noin 1,1 milj. euroa ja työt oli suunniteltu tehtäväksi hiihtokeskuksen ollessa tauolla touko-joulukuussa 2022. Urakan käynnistymisen ehtona oli lainvoimainen rakennuslupa. Määräaikaan mennessä saatiin yksi tarjous, joka ylitti kustannusarvion.

Kylk § 151

Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen, vastaava rakennuttaja Kaija Vento, toimitilojen rakennuttaminen, arkkitehti Mari Virtanen 18.3.2022:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuusjulkaisi 16.2.2022 klo 14:40 julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmassa hankintailmoituksen 2022–093429 rakennusurakasta Hirvensalon hiihtokeskus, huoltohallin ja rinnevalaistuksen rakentaminen.

Hirvensalon hiihtokeskuksen huoltohallin rakentaminen rahoitetaan vuoden 2022 investointiohjelmassa Tilapalvelujen pienet investoinnit listalta. Huoltohallin kustannusarvio on 783.500,00 euroa (alv 0 %, indeksi 9/2021). Huoltohallin rakennuttajana toimii Toimitilojen rakennuttaminen.

Hirvensalon hiihtokeskuksen rinnevalaistuksen uusiminen sisältyy kaupunkiympäristön rakennuttamisen hankelistan ulkovalaistussaneerauskohteista 2022 Omia ulkovalaistussaneerauskohteita vuodelle 2022–2023 määrärahavarauksella 300.000,00 euroa.

Hankkeelle varatut määrärahat ovat yhteensä 1.083.500,00 euroa.

Hankinnassa käytettiin avointa hankintamenettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa. Päästäkseen mukaan hintavertailuun tarjoajien tuli täyttää tarjouspyynnön mukaiset vähimmäisvaatimukset.

Asiakirjat olivat vapaasti noudettavissa Haahtelan Pris -projektipankista.

Rakennusurakan tarjouspyyntömateriaalin oli noutanut projektipankista 19 yritystä.

Määräaikaan 15.3.2022 klo 12:00 mennessä saatiin vain yksi tarjous Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:ltä. Tarjouksen hinta oli 1.486.000,00 euroa (alv 0 %), joka ylittää investointiohjelmissa hankkeelle varatut määrärahat. 

Hankintalain 125 §:n mukaan hankinta voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.

Oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa vakiintuneen käytännön mukaan hyväksyttäväksi syyksi hankinnan keskeyttämiselle on katsottu se, että hankintayksikkö on saanut vain yhden tarjouksen. Tällöin hankintayksiköllä on oikeus keskeyttää hankinta, koska riittävää kilpailua ei ole syntynyt. Hankintalain esitöiden (HE 106/2016) mukaan katsotaan, että hankintalain 125 §:n on tarkoitus säilyä muuttumattomana vanhaan lakiin verrattuna. Näin ollen voidaan myös katsoa, että oikeuskäytännössä vakiintuneet perusteet hankinnan keskeyttämiselle eivät ole muuttuneet uuden lain voimaan tulon myötä.

Saatu urakkatarjous ylittää myös merkittävästi hankkeelle varatut määrärahat.

Koska urakkaa ei edellä mainituista syistä johtuen voida toteuttaa, muodostaa tämä todellisen ja perustellun syyn hankinnan keskeyttämiseen.

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus Kaupunkiympäristölautakunta päättää, ettäHirvensalon hiihtokeskus, huoltohallin ja rinnevalaistuksen rakentaminen -rakennusurakan hankinta keskeytetään esittelytekstistä ilmenevin perustein.

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoRakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, toimitilojen rakennuttaminen
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut, tilahallinta