Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 131 | 29.03.2022 | 11 |
4974-2020 (11 05 02)
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätös koskien Parkinkentän urheilu- ja virkistyspalvelualueen ja rakennusten suojelua
Tiivistelmä:
Varsinais-Suomen ELY-keskus on päättänyt, että se ei määrää suojeltavaksi Parkinkentän rakennuksia ja aluetta rakennusperintölain nojalla.
Kylk § 131
Ympäristölakimies Nina Mattila 17.3.2022:
Parkin kentän ystävät ry on esittänyt 23.4.2020 Varsinais-Suomen ELY-keskukselle, että Turun kaupungin VI kaupunginosan korttelissa 29 sijaitseva urheilu- ja virkistyspalvelualue eli Parkinkenttä (853-6-9903-0, 853-6-29-5, 853-6-29-3 ja osa kiinteistöstä 853-6-9901-0) määrättäisiin rakennusperinnön suojelemisesta annetun Iain nojalla suojeltavaksi. Suojeluasia koski seuraavia rakennuksia, rakennelmia ja alueita: Pyrkivän Urheilutalo (103295778V), kentän huoltorakennus (103295780X), rakennelmat, kenttäalue ja sitä ympäröivät puurivit suojeluesityksessä olevan kartan mukaisesti. Suojeluesityksen tekijä on lisäksi esittänyt rakennusperintölain 6 §:n mukaisen vaarantamiskiellon asettamista. Kaupunkiympäristölautakunta on antanut suojeluesityksestä lausunnon 8.6.2021 § 217, jonka mukaan se ei puoltanut Parkin kentän ystävät ry:n tekemää suojeluesitystä. Lausunnossa todettiin, että alueen suojelutarpeet tutkittaisiin ja ratkaistaisiin vireillä olleen asemakaavamuutoksen yhteydessä.
Varsinais-Suomen ELY-keskus on päättänyt 7.3.2022, että se ei määrää suojeluesityksessä esitettyjä rakennuksia, rakennelmia, kenttäaluetta tai sitä ympäröiviä puurivejä suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla, koska kohteella ei ole rakennusperintölain 2.3 §:n mukaisia, lain soveltamista asemakaava-alueella koskevia, suojeluedellytyksiä. Rakennusperintölain 2 §:n 2 momentin mukaan rakennusperinnön suojelemisesta asemakaava-alueella säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa. Rakennusperintölain 2.3 §:n mukaan asemakaava-alueella sijaitseva kohde on mahdollista suojella rakennusperintölailla, jos kohteella on valtakunnallista merkitystä, kohteen säilymistä ja suojelua ei voida turvata maankäyttö- ja rakennuslailla ja sen nojalla annetuilla säännöksillä tai määräyksillä tai kohteen suojeluun tämän lain mukaisesti on erityisiä syitä asemakaavoitustilanteen vuoksi.
Kohteella on Museoviraston lausunnon mukaan vain paikallista merkittävyyttä, eikä kohteessa ole sisätilojen suojelun tarvetta, joten kohteen suojelutarpeet voidaan ratkaista maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Kohteen suojeluasiaa on arvioitu asemakaavoituksen yhteydessä ja ELY-keskuksen päätöksessä on huomioitu, että kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Parkinkentän asemakaavamuutoksen 14.2.2022. ELY-keskus on päätöksessään todennut myös, että Turun kaupungin rooli asemakaavoitukseen liittyvän kumppanuussopimuksen osapuolena ei ole sellainen asia, jota laissa olisi tarkoitettu erityisenä syynä soveltaa rakennusperintölakia asemakaavoitustilanteen vuoksi.
ELY-keskus on lisäksi todennut päätöksessään, että se ei ole asian vireille tulon yhteydessä määrännyt rakennusperintölain 6 §:n mukaista vaarantamiskieltoa kohteeseen. Kohteen turvaaminen ei ole edellyttänyt vaarantamiskiellon määräämistä rakennussuojeluprosessin aikana.
Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätös 7.3.2022
Kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätöksen tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.