Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta11108.03.202211

14671-2021 (02 05 00)

Ympäristöterveystaksan tarkistaminen eläinhoitolan laskutuksen arvonlisäverollisuutta koskevilta osin

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että eläinhoitolaa koskevien maksujen arvonlisäverokäsittely muutetaan 9.3.2022 alkaen verohallinnon ohjauskirjeen mukaisesti.

Kylk § 111

Luvat ja valvonta, valvontajohtaja Leena Salmelainen 28.2.2022:

Turun ympäristöterveyden vastuualue on sopinut 16 kunnan kanssa eläinhoitolapalvelujen toteuttamisesta Turun kaupungin organisaatiossa. Kyseiset kunnat maksavat palvelusta Turun kaupungille voimassa olevien sopimusten mukaisesti. Lisäksi Turun eläinhoitolassa annettavasta palvelusta peritään tiettyjä maksuja myös yksityisiltä henkilöiltä ympäristöterveystaksan mukaisesti. Maksuihin on tähän asti sisältynyt arvonlisävero (24 %).

Turun kaupungin talouspalvelut on tammikuussa 2022 pyytänyt verohallinnolta ohjausta siitä, ovatko eläinhoitolapalveluista perittävät maksut arvonlisäverollisia. Verohallinto on 3.2.2022 antanut ohjauspyyntöön vastauksen (ohjaus). Verottajan näkemyksen mukaan kuntien väliset sopimukset eläinhoitolapalveluista ovat kuntalain 49 §:n mukaisia yhteistoimintasopimuksia, eivätkä liiketoimintaa. Näin ollen Turun kaupungin ei tule maksaa arvonlisäveroa muilta kunnilta saamastaan korvauksesta. Lisäksi verottaja katsoo, että eläimen omistajilta perityt maksut ovat viranomaistoimintaa, josta ei myöskään tule maksaa arvonlisäveroa.

Verohallinnolta saadun ohjauksen perusteella ympäristöterveyden taksaa on syytä muuttaa eläinhoitolaa koskevien maksujen osalta (ympäristönterveystaksa 1 §, E-kohta sekä siihen liittyvä maksutaulukko) siten, että maksuihin ei sisälly jatkossa enää arvonlisäveroa. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa, että taksasta poistetaan maininta arvonlisäveron sisältymisestä maksuun. Tämä tarkoittaisi käytännössä, että maksut kasvaisivat vaikka yksittäisen henkilön maksama summa ei muuttuisikaan nykyisestä. Eläinten omistajilta taksan mukaan perittävät maksut ovat kuitenkin niin vähäisiä, ettei maksuja ole muutoksen vuoksi syytä tässä yhteydessä pienentää. Samassa yhteydessä tehdään muutama sanamuotoon liittyvä tarkennus ympäristöterveystaksaan.

Hallintosäännön 38 §:n mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää asiakasmaksujen, palvelujen ja tuotteiden hinnoittelusta kaupunginvaltuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti. Lautakunnalle esitetään, että korjattu taksa tulee voimaan 9.3.2022 alkaen.

Liite 1Ympäristöterveystaksa 9.3.2022 alkaen

Oheismateriaali 1Verohallinnon ohjaus 3.2.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteessä 1 ehdotetun arvonlisäveron perimistä koskevan tarkistuksen ja sanamuototarkistukset ympäristöterveystaksaan siten, että uutta taksaa sovelletaan asioihin, jotka tulevat vireille 9.3.2022 jälkeen. Tämä pöytäkirjan kohta tarkastetaan heti.

Samalla lautakunta päättää, että muutettua taksaa sovelletaan 9.3.2022 alkaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu
tpvKaupunkiympäristö, ympäristöterveys


Liitteet:

Kylk § 111
Liite 1:Ympäristöterveystaksa 2.3.2022 alkaen