Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta9101.03.20229

12742-2019 (10 00 02)

Turun hallinto-oikeuden päätös / valitus päätöksestä olla jatkamatta maanvuokrasopimusta, os. Voimakatu 15

Tiivistelmä:

Maanvuokrasopimuksen jatkamista koskevassa asiassa tehdyn valituksen johdosta antamassaan päätöksessä Turun hallinto-oikeus on jättänyt osittain valituksen tutkimatta ja tutkimaltaan osin hylännyt valituksen. Kaupunkiympäristölautakunnalle ehdotetaan asia tiedoksi merkitsemistä.

Kylk § 91

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, järjestämisen tuki, valvontalakimies Esa Mettälä 18.2.2022:

Aikaisemmat päätökset

Tonttipäällikkö on 30.10.2019 § 284 päättänyt, että tontin 853-12-41-9, Voimakatu 15, maanvuokrasopimusta ei jatketa, kun nykyinen maanvuokrasopimus päättyy 31.12.2022. Perusteluna sille, että maanvuokrasopimusta ei jatketa, on tonttipäällikön päätöksessä kerrottu muuttunut maankäyttötarve.

Vuokramies RP-Yhtiöt Oy on tehnyt tonttipäällikön päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen kumoamista ja maanvuokrasopimuksen jatkamista 31.12.2022 jälkeen sekä oikeudenkäyntikuluja asiassa.

Kaupunkiympäristölautakunta on päätöksellään 25.2.2020 § 51 päättänyt hylätä tonttipäällikön päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.

RP-Yhtiöt Oy on valittanut kaupunkiympäristölautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut lautakunnan ja tonttipäällikön päätösten kumoamista sekä oikeudenkäyntikuluja.

Kaupunkiympäristölautakunta on päätöksellään 9.6.2020 § 214 antanut asiassa lausunnon Turun hallinto-oikeudelle.

Turun hallinto-oikeuden päätös

Turun hallinto-oikeus on antanut asiassa päätöksensä 28.12.2021.

Hallinto-oikeus on jättänyt valituksen tutkimatta siltä osin kuin tonttipäällikkö on päättänyt, että rakennuksen lunastuskorvauksesta tehdään erillinen päätös sekä siltä osin, kuin on esitetty, että tonttipäällikön ja kaupunkiympäristölautakunnan päätökset ovat maanvuokrasopimuksen sopimusehdon vastaisia.

Hallinto-oikeus on katsonut, että tonttipäällikön päätös siitä, että lunastuskorvauksesta tehdään erillinen päätös, koskee vain valmistelua, eikä siitä näin ollen voi tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, joten asia jätetään tutkimatta.

Siltä osin kuin valituksessa on esitetty väitteitä päätösten lainvastaisuudesta, koska päätökset ovat maanvuokrasopimuksen ehdon vastaisia, hallinto-oikeus katsoo, että kyse on yksityisoikeudellisesta sopimusriita-asiasta, eikä asian ratkaiseminen kuulu hallinto-oikeuden toimivaltaan, eikä asiaa tältä osin voida tutkia.

Muilta osin hallinto-oikeus on tutkinut valituksen ja hylännyt sen. Myös oikeudenkäyntikuluja koskeva vaatimus on hylätty.

Tutkituilta ja hylätyiltä osin hallinto-oikeus on päätöksessä todennut, että tonttipäälliköllä on julkisoikeudellisten säännösten nojalla ollut toimivalta päättää maanvuokrasopimuksen jatkamatta jättämisestä.

Valituksessa on esitetty myös väite, että vuokramiestä ei olisi kuultu ennen päätöksen tekemistä siten kuin hallintolaki edellyttää. Tältä osin hallinto-oikeus on todennut, että tonttipäällikön päätös on sopimusosapuolen kannanmuodostus yksityisoikeudellisessa vuokrasuhdetta koskevassa asiassa, eikä päätös sellaisenaan sitovasti vaikuta vuokralaisen oikeuteen tai velvollisuuteen, vaan ne perustuvat yksityisoikeudelliseen sopimussuhteeseen, maanvuokrasopimukseen. Kyseessä ei ole sellainen hallintoasiassa tehty päätös, josta asianosaista olisi tullut kuulla ennen päätöksentekoa. Lisäksi hallinto-oikeus toteaa, että vuokramiestä on tiedotettu yli kuusi kuukautta ennen päätöstä maanvuokrasopimuksen päättymisestä.

Edelleen valituksessa on vedottu siihen, että koska tontille on myönnetty rakennuslupa, on vuokramiehellä ollut perusteltu syy olettaa ja luottaa siihen, että maanvuokrasopimusta jatketaan. Kyseessä on ollut luvatta aloitetulle ja rakennusvalvontaviranomaisen keskeyttämälle rakennustyölle myönnetystä rakennusluvasta. Hallinto-oikeus on katsonut mm. tästä syystä, että rakennusluvan myöntämisestä ei seuraa kaupungille velvollisuutta jatkaa maanvuokrasopimuksen vuokra-aikaa.

Hallinto-oikeus toteaa, että tonttipäällikön päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, tonttipäällikkö ja kaupunkiympäristölautakunta eivät ole ylittäneet toimivaltaansa eivätkä päätökset ole kuntalaissa tarkoitetulla tavalla muutenkaan lainvastaisia.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 28.12.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.