Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta7115.02.202215

7448-2021 (02 08 00, 10 03 01)

Tammikankareenpuiston puistosuunnitelman muutos (Vätti)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Tammikankareen puistosuunnitelma. Puistosuunnitelmaan on lisätty kuntoiluvälineeksi tarkoitetut kuntoportaat. Kuntoportaiden rakennesuunnittelussa on painotettu ympäristöarvoja ja käytettävyyttä.

Kylk § 71

Kaupunkirakentaminen, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski ja suunnitteluinsinööri Mika Laine 4.2.2022:

Yleistä

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on teettänyt liikuntapalveluiden pyynnöstä Tammikankareenpuistoon puistosuunnitelman muutoksen. Muutoksessa kuntopolun läheisyyteen lisätään kuntoportaat. Tammikankareenpuistoa koskeva asemaakaava on tullut voimaan 17.6.1954.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät yleiset turvallisuuden ja käytettävyyden laatuvaatimukset. Suunnittelussa on erityisesti pyritty ottamaan huomioon alueen metsäinen virkistysalue. Portaat on suunniteltu liikuntavälineeksi, tästä syystä ne eivät täytä esteettömyyden vaatimuksia. Alueen erityispiirteitä on suunnitelmaratkaisuilla pyritty säilyttämään mahdollisimman paljon.

Suunnitelmat

Tammikankareenpuiston liikuntaverkoston järjestelyt on esitetty suunnitellun alueen asemapiirustuksessa.

Kuntoportaille rakennetaan uusi kivituhkapintainen puistokäytävätasoinen kulkuyhteys. Ajoyhteys estetään laskettavalla pollarilla. Kankareenkujalta lähtevä jyrkähkö nousu asvaltoidaan eroosion hillitsemiseksi.

Kuntoportaat sijoittuvat Tammikankareenpuiston kuntopolun ja Kankareenkujan välimaastoon. Maasto portaiden rakennusalueella on kivikkoista ja kallioista metsää sekä portaille johtavan polun osalta tasaista kangasmetsää. Rakennusalue on rajattu siten, että alueelta kaadetaan yhteensä 37 puuta sekä pienempää vesakkoa. Rakennettava polku valaistaan ja näin luodaan valaistu yhteys kuntoportaille.

Kuntoportaat perustetaan kevyesti betonijalustoille. Jalustat on suunniteltu siten, että perustusten alueelta siirrettävät kivet voidaan maisemoida alueelle ja mahdollisesti palauttaa alue ennalleen. Portaiden runko ja kaiderakenne ovat kuumasinkittyä terästä. Porrasaskelmat ovat painekyllästettyä puuta. Rakenne on suunniteltu rakennusmateriaalin mahdollisimman hyvän käyttöasteen mukaisiksi.

Kuntoportaat on valaistu kaiteeseen upotetulla ja alaspäin suunnatuilla LED-valaisimilla. Muutosalueen valaisussa on pyritty saamaan aikaan mahdollisimman pieni valosaasteen määrä.

Hulevesiä ohjataan kulkemaan vapaasti luonnollisella maanpinnalla olemassa oleviin painanteisiin.

Nähtävilläolo

Suunnitelmat olivat nähtävillä 29.11. – 13.12.2021. Suunnitelmista ei jätetty muistutuksia.

Kustannukset

Hyväksyttäväksi esitetyn suunnitelman toteuttamisen kustannusarvio on 97.000 euroa (alv 0 %). Kustannusarvio sisältää hankevarauksen 15 %. Hanke kuuluu asukasbudjetoinnin hankkeisiin.

Hallintosäännön 52 §:n 23. kohdan mukaisesti kaupunkiympäristöjohtajan erityiseen toimivaltaan kuuluu oikeus hyväksyä alle miljoonan euron infrahankkeiden hankekortit ja infrahankkeiden hankelistat, joissa yksittäisen hankkeen kustannusarvio on alle miljoona euroa.

Liite 1Tammikankareenpuiston puistosuunnitelma W 6534 002 pvm. 10.11.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 71
Liite 1:Tammikankareenpuiston puistosuunnitelma W 6534 002 pvm. 10.11.2021