Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta3901.02.20227
Kaupunkiympäristölautakunta6015.02.20224

6280-2021 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Terassin laajennus (os. Linnankatu 42) VIII kaupunginosa (P 2021-611)

Tiivistelmä:

Poikkeamista haetaan terassin laajentamiseksi asemakaavan puistoalueelle sekä terassin rakentamiseksi katualueelle. Lisäksi tarkoitus on rakentaa kaksi käymälää olemassa olevalle terassille. Hakemuksen mukaista rakentamista ehdotetaan hyväksyttäväksi ehdollisena siten, että katualueelle tuleva terassi sallitaan viideksi vuodeksi. Sen sijaan puistoon laajentamista ei sallita ottaen huomioon puiston pieni koko ja sen merkitys keskusta-alueella.

Kylk § 39

Oikeudellinen asiantuntija Jenna Härkönen 19.1.2022: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

VIII (8) kaupunginosan yleinen alue 9903-0 ja katualue 9901-0 (vuokra-alue)

Osoite: Linnankatu 42

Hakija

The Surf Shack AB

Rakennushanke

- Terassin laajentaminen Sairashuoneenpuistoon.

- Kahden käymälän rakennus olemassa olevan terassin paikalle itäsivustalle.

- Parklet-terassi katualueelle.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 16.11.1991. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset VP: Puisto ja katualue.

Poikkeukset

- Laajennus sijoittuu asemakaavan puistoalueelle VP ja terassi katualueelle (MRL 58 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia jätettiin yksi.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Naapurin muistutus

Naapurikiinteistön omistaja As Oy Linnankatu 45 on jättänyt poikkeuslupahakemuksesta muistutuksen. Muistutuksessa on todettu, että puistoon sijoittuva terassialue on raskasrakenteisuudessaan ympäristöönsä soveltumaton ja vaikuttaa negatiivisesti asuinviihtyvyyteen lisääntyneiden meluhaittojen johdosta. Naapuri on muistutuksessaan esittänyt, että lähimmistä huoneistoista on terassille matkaa alle 50 metriä ja siten laajennus haittaa naapurin etua merkittävästi. Naapuri on jo aiemman vuoden 2018 poikkeamispäätöksen yhteydessä ilmaissut huolensa mahdollisista meluhaitoista ja terassin sulautumisesta vehreään puistomaisemaan. Naapurin mukaan ongelmat ovat osittain realisoituneet ja terassin äänentoistolaitteiston ääni kantautuu häiritsevästi asuinhuoneistoihin. Muistutuksessa on todettu, että vuokra-alue sijoittuu naapurin asuinkiinteistön välittömään läheisyyteen ja vuokraehtojen mukaisesti ulkotarjoilutoiminta tulisi lopettaa klo 22:00. Edellä mainituin perustein naapurin kanta terassialueen puistoon sijoittuvalle laajennukselle on kielteinen. Muistutuksessa on esitetty, että rantakadun puoleinen parklet-terassialue sekä piirustuksessa esitetty wc-tilojen laajennus on toteuttamiskelpoinen ratkaisu.

Hakijan vastine

Hakija on antanut vastineensa naapurin muistutukseen. Vastineessa on todettu, että ravintolatoiminnasta aiheutuvat äänet ovat Turun kaupungin asettamien ympäristön desibelirajojen sisällä. Vastineen mukaan toiminnan tuottamia melutasoja mitataan desibelimittarilla joka päivä, kun toiminta jatkuu klo 18 jälkeen. Lisäksi kaikki kaiuttimet ovat suunnattu asutuksesta poispäin. Edelleen äänen voimakkuutta lasketaan klo 22 sekä uudestaan klo 23. Vastineessa on esitetty, että Turun kaupungin meluhaittoja seuraava työryhmä on käynyt 9.8.2021 n. klo 22 Surf Shack AB:ssa, ja mittausten mukaan toiminnan aiheuttamat äänet olivat sallittujen rajojen sisällä. Hakija on vastineessaan lisäksi kertonut olevansa mukana keväällä 2021 Turun kaupungin työryhmän keskustelussa Aurajoki-alueen meluhaittojen vähentämisestä sekä tukemassa tätä päämäärää.

Hakija on lisäksi antanut vastineensa ehdolliseen päätösesitykseen. Vastineessa on esitetty, että terassin laajentaminen pienentää Sairashuoneenpuiston käyttöaluetta vain murto-osalla. Hakijan näkemyksen mukaan neljän viimeisen toimintavuotensa aikana puistoa ei ole käytetty kertaakaan piknik-, seurustelu- tai ajanviettopaikkana. Joen ja puiston välissä olevat pensaat sekä parkkipaikka rajaavat puiston niin, ettei siinä ole juurikaan elämää lukuun ottamatta ravintolatoiminnan tuomaa yleisöä terassille. Hakijan mukaan puistoa käytetään usein vain yleisen käymälän jatkeena pensaita hyödyntäen, ja ravintolatoiminta vähentäisi edellä mainitun kaltaista häiriökäyttäytymistä huomattavasti.

Vastineessaan hakija on todennut, että terassin laajennus tehdään hyviä rakennustapoja ja luontoa kunnioittavia määräyksiä noudattaen koskematta puustoon. Edelleen terassin ulkonäkö ja verhoilu toteutetaan yhteistyössä kaupungin arkkitehteja kuunnellen. Hakija on lisäksi esittänyt, että sen tavoitteena on tulevaisuudessa toteuttaa puistopiknik- tai kirpputoritilaisuuksia Sairashuoneenpuistossa, mikä toisi uutta elämää täysin käyttämättömään puistoon. Vastineessa on todettu, että projektista on aikaisemmin keskusteltu Turun vapaa-ajan palvelukokonaisuusyksikön kanssa, ja hakija on saanut vain positiivista palautetta puiston ja alueen yleisen tunnelman kohottamisesta. Edellä mainituin perustein hakija on pyytänyt, että päätöstä harkitaan uudelleen.

Viranomaisluvat ja lausunnot

Kaavoitus (ehdollinen)

Museokeskus (puoltava)

Tonttipalvelut (puoltava)

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee VIII kaupunginosassa, Sairashuoneenpuistossa. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka, jolla sijaitsee ravintolarakennus 103643646D. Ravintolalle on myönnetty poikkeamislupa P 2018-248 puistoalueelle vuonna 2018. Hankkeessa on kyse terassin laajentamisesta Sairashuoneenpuistoon, WC- ja jätetilojen laajennuksesta puistoalueelle sekä terassialueen sijoittamisesta Läntisen Rantakadun katualueelle. Puistoon sijoittuva terassilaajennus käsittää 50 asiakaspaikkaa ja katualueen terassi 20 asiakaspaikkaa. Kahdelle terassille ja tilapäisille WC-tiloille on myönnetty tilapäinen toimenpidelupa 30.9.2021 saakka ja hakijan tarkoituksena on myönteisen poikkeamispäätöksen jälkeen hakea pysyvää muutosta rakennuslupana.

Hakija on vastineessaan muun ohella todennut, ettei Sairashuoneenpuistossa ole juurikaan elämää lukuun ottamatta ravintolatoiminnan tuomaa yleisöä terassille. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sairashuoneenpuisto on osa Turun kansallisen kaupunkipuiston alueen historiallisten puistojen kävelyreittiä. Puiston läpi kulkee ihmisiä päivittäin niin ohikulku-, koiranulkoilutus kuin virkistystarkoituksessakin. Puiston varteen on sijoitettu myös penkkejä. Puistoa ei voida vastineessa esitetyin tavoin pitää täysin käyttämättömänä, vaan sen sijaan erittäin merkityksellisenä mahdollisuutena päästä nauttimaan vehreästä puistomaisemasta kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä. Vastineessa mainittu häiriökäyttäytyminen puistossa ei poistu terassin laajennuksen myötä, vaan sen kaltaisen toiminnan voidaan ennemminkin katsoa lisääntyvän, kun anniskelu alueella lisääntyy. Hakijan esittämä tulevaisuuden tavoite toteuttaa puistopiknik- tai kirpputoritilaisuuksia Sairashuoneenpuistoon ei ole peruste poikkeusluvan myöntämiselle terassin laajentamiseksi. Tapahtumalupaa puiston käyttämiseksi voi hakea kuka tahansa, eikä sillä ole merkitystä poikkeusluvan myöntämisen kannalta.

Kaavoitus on lausunnossaan puoltanut hanketta ehdollisena. Lausunnon mukaan rakennuksen laajennuksessa, terassien ulkonäössä ja muussa korjaustyössä tulee ottaa huomioon alueen keskeinen sijainti arvokkaassa ympäristössä ja Aurajokimaisemassa. Rakentaminen tulee toteuttaa siten, että olevalle puustolle ei aiheudu vaurioita ja puiden kasvuolosuhteet säilyvät hyvinä. Terassin laajentamista Sairashuoneenpuistoon ei puolleta, koska puisto on tärkeä ja jo ennestään pienikokoinen viheralue, jota suunniteltu terassialue pienetäisi entisestään. Terassin laajennuksen sijoitus katualueen puolelle sen sijaan nähdään mahdollisena ratkaisuna. Lausunto on huomioitu päätöksen ehdoissa.

Naapuri ei sinällään ole vastustanut laajennusta vaan tuonut julki ravintolatoiminnasta mahdollisesti aiheutuvat haitat. Hakijan mukaan ravintolatoiminnasta aiheutuvat äänet ovat Turun kaupungin asettamien ympäristön desibelirajojen sisällä, ja toiminnassa huomioidaan lähellä oleva asutus sijoittamalla äänentoistolaitteisto asutuksesta poispäin ja laskemalla äänen voimakkuutta klo 22 alkaen. Kun otetaan huomioon kaavoituksen lausunnossa esitetyt seikat sekä Sairashuoneenpuiston historiallinen merkitys, terassin laajentamista puistoon ei voida sallia. On vielä huomattava, että keskusta-alueella on muutoinkin puistoalueita vain vähäisessä määrin, jolloin niitä on erityisesti vaalittava virkistysmahdollisuuksien ylläpitämiseksi. Sen sijaan katualueelle sijoittuvaa terassia puolletaan, eikä sen voida katsoa aiheuttavan ympäristölleen enempää häiriötä kuin nykyinenkään ravintolatoiminta.

Tonttipalveluilla eikä kaupunkiympäristön kunnossapidolla ole huomautettavaa hankkeesta. Liikennesuunnittelu ei näe estettä terassin laajentamiselle katualueelle. Katualuetta ei kuitenkaan haluta pysyvästi varata terassikäyttöön ja siksi poikkeusta puolletaan siltä osin viiden vuoden määräajaksi.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 6.5.2021

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Muistutus 21.10.2021

Oheismateriaali 3Hakijan vastine 9.12.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 6.5.2021 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

- Terassin laajennusta Sairashuoneenpuistoon ei sallita, ja

- Terassin sijoittaminen katualueelle sallitaan viideksi vuodeksi päätöksentekopäivästä lukien.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (3 kpl), yhteensä 1160 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 60

Pöydältä 1.2.2022 § 39

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että terassin laajennus Sairashuoneenpuistoon sallitaan aidattuna ilman kiinteitä rakenteita ja pysyvää kalustusta enintään viideksi vuodeksi päätöksentekopäivästä lukien. Alueen aitaus tulee toteuttaa kevyillä, matalilla ja hienovaraisilla köysiaidoilla.

Mannin Sundqvistin kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Mannin muutosehdotuksen perustelut:

"Ilman kiinteitä rakenteita toteutetun terassin laajennuksen sijoittamisen Sairashuoneenpuistoon enintään viiden vuoden ajaksi ei katsota merkittävästi haittaavan puiston käyttöä yleiseen virkistykseen. Kaupungin yrittäjien kanssa tekemissä ulkotarjoilualueiden vuokrasopimuksissa on vakiintuneesti irtisanomisajaksi määritelty molemminpuolisesti yksi kuukausi, joten kaupungilla on tarvittaessa mahdollisuus irtisanoa vuokrasopimus myös ennen viiden vuoden määräajan umpeutumista."

Jakelu

tiedAsunto Oy Linnankatu 45
aoThe Surf Shack AB
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvXXXXX
tpvXXXXX
tpvXXXXX
tpvXXXXX


Liitteet:

Kylk § 39
Liite 1:Asemapiirros 6.5.2021

Kylk § 60
Liite 1:Asemapiirros 6.5.2021