Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5301.02.20225

7318-2021 (10 03 01)

Lähdemäentien katusuunnitelma (Kastu)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Lähdemäentien katusuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on sorapintaisen kadun asfaltointi ja rakenteiden korjaus sekä pintakuivatuksen parantaminen.

Kylk § 53

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Anu Kinnari 27.1.2022:

Nykyisellään Lähdemäentie on sorapintainen katu ja kadun leveys vaihtelee välillä 5,0-6,5 metriä. Kadun pintakuivatusjärjestelmässä on puutteita, jonka johdosta sateilla kadun pinta menee huonoon kuntoon ja urautuu hulevesistä. Lisäksi rankkasateilla huleveden johtuminen kadulta tonteille on mahdollista. Kadun liikenne on läheisten kiinteistöjen tonttiliikennettä.

Yleisesti sorakatujen asfaltointia on perusteltu hulevesien aiheuttamilla kunnossapitotoimenpiteillä ja -kustannuksilla sekä asfaltoinnin lyhyellä takaisinmaksuajalla kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 16.9.2015 § 459 hyväksytyssä Infran mitoituksen tarkastelussa.

Suunnitelma

Lähdemäentien kunnon parantamiseksi sekä kunnossapidon helpottamiseksi ja kunnossapitokustannusten pienentämiseksi katu on suunniteltu asfaltoitavaksi. Katu suunnitellaan osittain reunatuellisena (korkeus 8 cm) ja osittain sorapientareella. Kadun korkeusasema on suunniteltu siten, että nykyiset tonttiliittymät ovat siihen sovitettavissa. Lähdemäentien ajoradan leveys on 5,50 metriä.

Kadun kuivatusta parannetaan ja pintavesien valuminen tonteille estetään reunakivellä, uusilla hulevesikaivoilla sekä parantamalla kadun kaltevuuksia. Uudet hulevesikaivot liitetään nykyiseen hulevesiviemäriverkostoon. Sorapientareen sisältävällä osuudella kadun ajoradan kaltevuus on kohti pohjoispuolen reunakivilinjaa, jolloin hulevedet virtaavat suunniteltuihin hulevesikaivoihin.

Katuvalaistus säilyy nykyisellään.

Lähdemäentien rakentamisen katusuunnitelmatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 76.000 euroa. Kustannusarvioon sisältyy 15 % suuruinen hankevaraus. Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Lähdemäentien katusuunnitelma on ollut nähtävillä 1.11.- 15.11.2021 välisenä aikana. Nähtävilläoloaikana suunnitelmaan ei saapunut muistutuksia. Ennakkoon saapui mielipide 28.10.2021.

Mielipiteessä otettiin kantaa hulevesien johtumiseen Loukkaankadulta tonteille ja olemassa olevan hulevesilinjan kuntoon. Suunnittelussa on otettu huomioon Loukkaankadulta tulevat hulevedet uusien hulevesikaivojen, kaltevuuksien ja reunakivien avulla. Näillä ratkaisuilla estetään hulevesien kulkeutuminen tonteille. Olemassa oleva hulevesirunko tarkistetaan ja tehdään tarvittavat korjaavat toimenpiteet rakentamisen yhteydessä.

Liite 1Lähdemäentien katusuunnitelma K6561 004 pvm. 21.9.2021

Oheismateriaali 1Mielipide 28.10.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Lähdemäentien katusuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 53
Liite 1:Lähdemäentien katusuunnitelma K6561 004 pvm. 21.9.2021