Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5601.02.20222

837-2022 (02 08 02)

Nummen koulutalon peruskorjauksen urakkamuodon, urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden valintakriteereistä päättäminen ja hankinnan käynnistäminen (EU-kynnysarvon ylittävä hankintakokonaisuus)

Tiivistelmä:

Nummen koulutalo peruskorjaus -hankkeen hankeselvitys perustuu kiinteistön korjaustarpeeseen. Kyseessä on tekninen peruskorjaus sekä teetetyn sisäilma- ja rakennetutkimuksen edellyttämien toimenpiteiden tekeminen. Hankeselvitys hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 14.6.2021 § 159. Tällä hetkellä Nummenpakan koulun Nummen yksikön sekä osa Katariinan koulun toiminta on sijoitettuina vuokralla oleviin väistötiloihin Kirkkotie 31:ssä sekä Paavinkatu 13:ssa. Hankeselvitys koskee Kirkkotie 31 sijaitsevaa kolmen rakennuksen kokonaisuutta, johon kuuluu vuosina 1931 sekä 1937 rakennetut koulurakennukset sekä 1987 rakennettu liikuntasali. Hanke esitetään toteutettavaksi yhteistoimitaurakkana, jossa yhteisen suunnitteluvaiheen jälkeen rakennustyöt tehdään projektinjohtourakkana.

Kylk § 56

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, Kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen, rakennuttajainsinööri Iiro Tainio 14.1.2022:

 

Yhteistoimintaurakan vaiheet

 

Markkinavuoropuhelu, jolla hankkeesta tiedotettiin ennakkoon mahdollisille kumppaniehdokkaille, järjestettiin 14.1.2022. Tilaisuudesta ilmoitettiin EU- kynnysarvon ylittävänä hankintana julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmassa. Tilaisuuteen osallistui 24 henkilöä yhdeksästä eri yrityksestä.

 

Hankkeen vaiheet:

 

Vaihe 1 (yhteistyökumppanien valinta ja kehitys-/suunnitteluvaihe 2022-2023)

 

Esivalinta

 

Osallistumisilmoitus on tarkoitus julkaista 8.2.2022 ja ilmoittautumiset neuvotteluvaiheeseen pyydetään toimittamaan 14.3.2022.

 

Tavoitteena on valita max. 5 kumppania neuvotteluvaiheeseen ja käydä heidän kanssaan syventävät keskustelut hankkeen yksityiskohtaisemmasta sisällöstä.

 

Alustava tarjouspyyntö lähetetään 20.4.2022, neuvotteluvaiheen 18.-25.5.2022 aikana tarkennetaan yhteiset tavoitteet ja tehdään lopullinen tarjouspyyntö.

 

Lopullinen tarjouspyyntö lähetetään 27.5.2022 mennessä ja yhteistyökumppanin valinta tehdään heinä-elokuun 2022 aikana. Urakoitsijan valinta tehdään seuraavin perustein (hinta ja laatu):

 

Hinta (painotus 40 %)

 

-urakoitsijan palkkio (yleiskulu + kate + PJU:n suunnittelun aikaiset tehtävät)

-suunnittelukustannukset (kehitysvaihe/ toteutus)

 

Laatu (painotus 60 %)

 

-alustava kustannusarvio kokonaiskustannuksista/ kustannusarvioanalyysi

-laatu / projektisuunnitelma, sis. mm. aikataulun

-alustava luonnostasoinen arkkitehtisuunnitelma (asemakuva ja rakennuksen osan luonnospohjapiirustukset lyhyellä rakennusselostuksella)

 

Valittujen kumppanien kanssa tehdään yhteistoimintasopimus ja aloitetaan kohteen suunnittelu. Suunnitelmat oheisaineistoineen tehdään 2022-2023 kuluessa niin, että toteutusvaiheeseen voidaan siirtyä syksyllä 2023.

 

Vaihe 2 (toteutus, 2023-2025)

 

Varsinainen toteutus tullaan tekemään tavoitehintaisen projektinjohtourakkana.

 

Huomioitavaa on, että yhteistoimintasopimuksella ei synny urakkasopimusta, vaan tilaajalla on ennen toteutusvaiheen urakkasopimuksen allekirjoitusta oikeus keskeyttää hanke. Tilaaja kuitenkin tuolloin maksaa vaiheen 1 kustannukset sopimuksen mukaisesti.

 

Vaiheen 1 valintakriteerit

 

Haetaan rakennusurakoitsijaa, joka esittää hankkeeseen pää-/ arkkitehtisuunnittelijan, rakenne-, GEO-, LVIA-, sähkö-, akustiikkasuunnittelijat, sekä mallinnuskoordinaattorin ja elinkaariasiantuntijan. Tilaaja tulee tekemään sopimukset suoraan suunnittelijoiden, mallinnuskoordinaattorin ja elinkaariasiantuntijan kanssa.

 

Tavoitteena on valita yhteistyökumppanit, joilla on perehtyneisyyttä koulujen tai vastaavien toimitilojen suunnitteluun ja toteutukseen, sekä kokemusta yhteistoimintaurakoista, joissa on innovoitu, kehitetty ja toteutettu hanke tiiviissä yhteistyössä tilaajan kanssa.

 

Päästäkseen mukaan vertailuun on urakoitsijan ja urakoitsijan esittämien suunnittelijoiden täytettävä seuraavat vähimmäisvaatimukset:

 

-ehdokkaalla on elinkeinotoiminnan harjoittamisoikeus ja se on merkitty kaupparekisteriin,

-ehdokas on merkitty ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisäverollisten rekisteriin, jos ko. yrityksellä on lain mukaan velvollisuus rekisteröityä näihin rekistereihin,

-ehdokas on maksanut veronsa, sosiaaliturvamaksunsa ja eläkevakuutusmaksunsa. Näissä ei saa olla maksamattomia eriä (maksusuunnitelma ei kelpaa),

-ehdokasta tai sen johtoon kuuluvaa henkilöä ei ole tuomittu rikosrekisteristä ilmenevällä lainvoimaisella tuomiolla hankintalaissa luetelluista rikoksista (laki julkisista hankinnoista 53§),

-ehdokasyrityksen vastuuhenkilöitä ei ole määrätty liiketoimintakieltoon,

-ehdokasta ei rasita hankintadirektiivin (2014/24/EU ja 2014/23/EU) mukainen pakollinen poissulkemisperuste tai hankintalain (348/2007) 53 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettu pakollinen poissulkemisperuste (kiskonnan tapainen työsyrjintä) tai 54 §:n 1 momentin 4-5 kohdissa tarkoitettu harkinnanvarainen poissulkemisperuste,

-ehdokkaalla on työntekijöilleen voimassa oleva lakisääteinen tapaturmavakuutus,

-ehdokas ilmoittaa soveltamansa työehtosopimuksen tai keskeiset työehdot (työssä on noudatettava niitä vähimmäisehtoja, joita Suomen lain ja työehtosopimusmääräysten mukaan on noudatettava saman laatuisessa työssä),

-ehdokkaan ilmoitus siitä, miten yrityksen työterveyshuolto on järjestetty,

-ehdokkaalla on oltava toiminnan vastuuvakuutus, joka on suuruudeltaan riittävä hankinnan kohteeseen nähden, kuitenkin vähintään 1.000.000 euroa / vahinko/ vakuutuskausi, ja joka kattaa tässä työssä tilaajalle, tämän omaisuudelle ja kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot ja

-suunnittelijoiden vastuuvakuutus KSE 2013 mukaisesti.

 

Avainhenkilöiden pätevyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset:

 

-kaikilla hankkeeseen esitetyillä avainhenkilöillä (projektipäällikkö, suunnittelupäällikkö, vastaava mestari) on soveltuva rakennus- tai kiinteistöalan koulutus,

-ehdokas nimeää pää-, arkkitehti-, rakenne-, pohjarakenne-, LVIA-, sähkö- sekä akustiikkasuunnittelijan hankkeeseen.

 

* Pää-, arkkitehti-, pohjarakenne- sekä LVIA-suunnittelijoiden tulee täyttää hankkeen vaativuustason mukaiset Ympäristöministeriön määrittelemät rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokat (YM1/601/2015)

 

* Sähkösuunnittelijan tulee täyttää vaativan sähkösuunnittelutehtävän pätevyysvaatimukset Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti.

 

* Akustiikkasuunnittelun suunnittelutehtävä on vaativa. Suunnittelijalla tulee olla vähintään 5 vuoden akustiikkasuunnittelukokemus

 

-ehdokas nimeää mallinnuskoordinaattorin hankkeeseen; mallinnus tehdään tasolle 3 ja

-ehdokas nimeää elinkaariasiantuntijan hankkeeseen.

 

Taloudellisen ja rahoituksellisen tilanteen vähimmäisvaatimukset:

 

Ehdokkaan päätoteuttajan (rakennusliikkeen) liikevaihto kolmelta viimeiseltä tilikaudelta on vähintään 9 milj. euroa ko. tilikausien keskiarvona ja ehdokkaalla tai ryhmittymän kaikilla jäsenillä on tilinpäätöstiedot kolmelta viimeiseltä tilikaudelta. Suunnittelijoille, mallinnuskoordinaattorille ja elinkaariasiantuntijalle ei aseteta liikevaihtovaatimusta.

 

Ehdokkaan / ryhmittymän jokaisen osapuolen luottokelpoisuusluokitus on Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -luokituksen mukaan vähintään A tai vastaavan luottolaitoksen (ei pankin) lausunnon mukaan vähintään tätä vastaava.

 

Tarjoajalla (pääurakoitsijalla) tulee olla referenssinä vähintään yksi vähintään 3000 brm2 kokoisen vaatimustasoltaan vastaavan toimitilarakennuksen (esim. koulut, päiväkodit, sairaalat, hoivakodit, palvelutalot) peruskorjauskohteen rakennusurakka pääurakoitsijavelvoittein. Referenssiksi ei kelpaa teollisuusrakennukset, varastot, hallit, asunnot, kaupat/kauppakeskukset.

Referenssikohteet eivät saa olla tarjouksen tekohetkellä 5 vuotta vanhempia, kohteiden valmistumisesta. Valmistuminen lasketaan kohteen hyväksytysti pidetystä vastaanottotarkastuksesta.

 

Tarjoajalla tulee olla dokumentoitu laadunvalvontajärjestelmä.

Hankkeen kieli on suomi ja urakoitsijan tulee käyttää suomen kieltä rakennuttajan kanssa.

 

Vähimmäisvaatimukset täyttävien urakoitsijoiden paremmuusjärjestystä arvioidaan tarvittaessa seuraavien kriteerien perusteella:

 

Pääurakoitsijan tekninen suorituskyky (max. 9 pistettä)

-Referenssi koulun peruskorjauskohteesta, min 3000 brm2. max. pisteet (3 hanketta, 3 p/ hanke) 9 p.

 

Arviointiperuste A; Kokemus yhteistoimintaan kannustavista toteutusmuodoista urakoitsijana ja suunnittelijana (pää-, rak-, LVIAS) (max. 3 referenssiä/yritys, 2p/ referenssi) (KVR, ST, PJU, PPP, allianssi, tms. yhteistoimintaurakka)

 

max. pisteet; urakoitsija 6 pistettä + pää/ark-, rak-, lvia-, sähkösuunnittelija 24 pistettä, yhteensä 30 pistettä

 

-koko hankkeen arvo >6,0 milj. €, alv =0

-referenssikohteen tulee olla toteutettu tai rakenteilla. Rakenteilla olevan referenssikohteen toteutuneen laskutuksen tulee olla 1.3.2022 arvoltaan 2,0 milj. €, alv 0. Referenssikohteet eivät saa olla tarjouksen tekohetkellä 5 vuotta vanhempia, kohteiden valmistumisesta. Valmistuminen lasketaan kohteen hyväksytysti pidetystä vastaanottotarkastuksesta.

 

Seuraavilta henkilöiltä pisteytetään kokemus yhteistoimintaan kannustavista toteutusmuodoista (max. 3 referenssiä) (KVR, ST, PJU, PPP tai, allianssi, tms. yhteistoimintaurakka) referenssiksi esitetyn koko hankkeen arvon on oltava vähintään > 6,0 milj. euroa, alv 0.

 

Projektipäällikkö (urakoitsijan hankeen vastuu henkilö)

- 3 kriteerit täyttävää hanketta

= 6 p

- 2 kriteerit täyttävää hanketta

= 4 p

- 1 kriteerit täyttävä hanke

= 2 p

- < 1

= 0 p

 

Suunnittelupäällikkö (osallistuu suunnittelun ohjaukseen)

- 3 kriteerit täyttävää hanketta

= 6 p

- 2 kriteerit täyttävää hanketta

= 4 p

- 1 kriteerit täyttävä hanke

= 2 p

- < 1

= 0 p

 

Arvioitavien vertailuperusteiden pisteytys

Tekninen suoritus

9 p

Yritysreferenssit

30 p

Nimettyjen avainhenkilöiden kokemus

12 p

Yhteensä

51 p

 

Mikäli yritykset päätyvät tasapisteisiin ratkaistaan järjestys yritysreferenssien yhteenlaskettujen summien perusteella niin, että arvoltaan suurempi on parempi.

 

Aikataulu

 

Tavoitteena on käynnistää suunnitteluvaihe syksyllä 2022, rakennusvaihe 2023 ja ottaa rakennus käyttöön elokuussa 2025.

 

Kustannusarvio

 

Hankkeen kustannusarvio on 13.771.000 euroa alv 0 % (Haahtela- indeksi 97,0/1.2020). Kustannusarvio ei sisällä rahoitus-, tontin vuokra-, eikä irtaimiston hankintakuluja. Hankkeen rakentaminen käynnistyy vasta vuonna 2023.

 

Hankkeen kustannusarvioon on vuoden 2021 aikana huomattavasti nousseiden rakennuskustannusten vuoksi aiheellista tehdä indeksikorjaus ennen lopullisten tarjousten jättöä kesällä 2022 sekä vuoden 2023 aikana ennen rakentamisen aloitusta. Hankkeelle on varattu määräraha talousarvioesityksessä.

 

YRVA

 

Yritysvaikutusten arviointi (YRVA) on käynnistetty.

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

 

- Nummen koulutalon peruskorjaus- hanke toteutetaan yhteistoimintaurakkana ja suunnittelijoiden sekä päätoteuttajan hankinta voidaan käynnistää edellä esitetyin vähimmäisvaatimuksin ja vertailuperustein,

 

          - kaupunkirakentamisjohtaja oikeutetaan tekemään tarjouspyyntöön tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä ja allekirjoittamaan tarjouspyyntö.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi varapuheenjohtaja Hellsten.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, toimitilojen rakennuttaminen