Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta2718.01.20229

13810-2021 (10 03 01)

Iskoisten urheilukenttä, leikkipaikka, puistosuunnitelma (Paattinen)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Iskoisten urheilukenttä- nimisessä puistossa sijaitsevalle leikkipaikalle laadittu puistosuunnitelma

Kylk § 27

Kaupunkirakentaminen, suunnitteluhortonomi Hillevi Ahlroth 13.1.2022:

Puistosuunnittelun kohteena on Paattisten kaupunginosassa, Iskoisten urheilukenttä- nimisessä puistossa sijaitseva leikkipaikka. Suunnittelun tavoitteena on uudistaa leikkipuistoa kokonaisvaltaisesti, parantaa nykyistä kulkuyhteyttä leikkipaikalle kentän ajoyhteytenä toimivalta puistokäytävältä sekä toteuttaa puistoon uusi kulkureitti Seuravuorenkadun suunnasta.

Puistosuunnitelman luonnosvaiheessa leikkipaikalle laadittiin kaksi suunnitelmavaihtoehtoa, joista toinen valittiin asukastilaisuudessa saadun palautteen perusteella jatkosuunnitteluun.

Puistosuunnitelmassa esitetään kaikkien leikkivälineiden ja valaistuksen uusimista. Valaisinpylväitä lisätään leikkipaikalle. Alue aidataan kentän ajoyhteytenä toimivan puistokäytävän puolelta ja aita varustetaan käynti- ja huoltoportilla. Leikkipaikan nykyisen sisääntuloväylän pinnoite kunnostetaan.

Puistoon rakennetaan uusi kulkureitti parantamalla ja leventämällä viereisen päiväkodin pihaan kulkevaa, nykyistä metsäpolkua sekä rakentamalla nykyiseen polkuun yhdistyvä uusi polku Seuravuorenkadun suunnasta.

Leikkialueen teemana on metsä ja eläimet, joka näkyy kalusteiden ja leikkivälineiden visuaalisessa olemuksessa sekä värivalinnoissa. Leikkivälineet on valittu niin, että ne tarjoavat leikkimahdollisuuksia sekä pienille että isommille lapsille. Osa leikkivälineistä ovat inklusiivisia, mikä tarkoittaa sitä, että välineet tarjoavat mahdollisuuksia kaikille leikkijöille. Leikkivälineiden valinnassa pyritään myös liikunnallisuuteen niin, että erilaiset monitoimi- ja tasapainoiluvälineet sekä myös maasto mahdollistavat täysipainoisen liikkumisen ja houkuttelevat liikkumaan niin lapsia kuin aikuisia, myös ikääntyneitä.

Leikkipaikkaa ympäröivää puustoa harvennetaan, jotta aluetta saadaan valoisammaksi. Lisäksi puustoa poistetaan uusien rakenteiden tieltä. Poistettavat puut ovat yhtä mäntyä ja kolmea kuusta lukuun ottamatta pienikasvuisia kuusia ja lehtipuita.

Iskoisten leikkipaikka on yksi kaupunginhallituksen 24.6.2021 § 327 hyväksymän Leikintekoa leikkipaikkaohjelman vuoden 2022 kohteista. Leikkipaikan peruskorjaus on ajoitettu kuluvalle vuodelle.

Kustannukset

Leikkipaikan toteutuskustannukset ovat 119.000 euroa (alv 0 %). Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %. Kustannusarvio perustuu hyväksyttäväksi esitetyn puistosuunnitelman laatimisen yhteydessä tehtyyn rakennusosatasoiseen kustannuslaskentaan.

Puistojen ja leikkipaikkojen investointikohteet kuuluvat Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaan jatkuviin perusinvestointeihin, joista tehdään hankelista. Hankelistassa esitetään talousarvion laadinnan yhteydessä tunnistetut hankkeet tärkeysjärjestyksessä ja toteutukseen esitettävistä hankkeista kustannusarviot. Investointiohjelmassa on varattuna vuodelle 2022 määräraha Iskoisten leikkipaikan korjaukselle.

Hallintosäännön 52 §:n 24)-kohdan mukaisesti kaupunkiympäristöjohtajan erityiseen toimivaltaan kuuluu oikeus hyväksyä alle miljoonan euron infrahankkeiden hankekortit ja infrahankkeiden hankelistat, joissa yksittäisen hankkeen kustannusarvio on alle miljoona euroa. Hankeryhmä tulee esittämään kaupunkiympäristöjohtajalle Iskoisten leikkipaikkaa vuoden 2022 hankelistalle.

Nähtävilläolo

Suunnitelma on ollut nähtävillä 29.11. - 13.12.2021. Nähtävänäolon aikana suunnitelmaan jätettiin yksi muistutus. Muistutuksen johdosta puistosuunnitelmaan on Seuravuorenkadulta alkavan polun linjausta muutettu. Päiväkodin portille johtavan polun paikkaa on myös tarkennettu.

Muistutus puistosuunnitelmaan

Muistutuksessa todetaan, että päiväkodin ja muistuttajan tontin välissä oleva nykyinen polku kulkee päiväkodin aidan vieressä. Puistosuunnitelmassa esitetty polku kulkee puistokaistaleen puolivälissä, jolloin on pelättävissä, että koiria poikkeaa jatkossa nykyistä enemmän muistuttajan tontilla ja toivotaan että asia hoidetaan etukäteen, jotta vältytään näiltä ikäviltä seurauksilta.

Parin vuoden ajan muistuttaja on pyytänyt kaupungilta, että tontin ja leikkipuiston välissä olevasta metsiköstä poistettaisiin ne puut, jotka ovat osittain (oksat tms.) muistuttajan tontin puolella, mutta ettei

toistaiseksi näin ole tapahtunut. Mielellään rajan läheisyydessä saisi olla kasvillisuutta näköesteenä, jos puustoa nyt muuten harvennetaan.

Vastaus muistutukseen

Puistopolun linjausta on polun alkupäästä siirretty kulkemaan lähempänä päiväkodin tontin rajaa. Polku kulkee puistoalueella puistosuunnitelmassa osoitetusti, jotta puuston kaatamiselta mahdollisimman pitkälle vältytään. Suojaistutuksia ei ole tarpeen esittää polun varteen.

Muistuttajan mainitsemaa puustoa tontin ja leikkipaikan väliseltä puistoalueelta on lähiaikoina poistettu puistometsäohjelman mukaisesti, jossa omakotitalon asukas oli halunnut puustoa harvennettavan.

Liite 1Puistosuunnitelma W 3441 002 pvm. 30.12.2021

Oheismateriaali 1Ehdotetut kalusteet pvm. 25.11.2021

Oheismateriaali 2Puistosuunnitelmaselostus pvm. 24.11.2021

Oheismateriaali 3Muistutus pvm. 1.12.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Iskoisten urheilukenttä -nimisessä puistossa sijaitsevalle leikkipaikalle laaditun puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 27
Liite 1:Puistosuunnitelma W 3441 002 pvm. 30.12.2021