Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta2618.01.20228

13809-2021 (10 03 01)

Honkamäenpuiston leikkipaikka, puistosuunnitelma (Luolavuori)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Honkamäenpuistossa sijaitsevalle leikkipaikalle laadittu puistosuunnitelma.

Kylk § 26

Kaupunkirakentaminen, suunnitteluhortonomi Hillevi Ahlroth 13.1.2022:

Puistosuunnittelun kohteena on Luolavuoren kaupunginosassa, Honkamäenpuistossa sijaitseva leikkipaikka. Leikkipaikan toiminnot ovat muuttuneet varhaiskasvatuksen puistotoiminnan siirryttyä muualle, minkä takia leikkipaikka tarvitsee puistosuunnitelmatasoisen uudelleen tarkastelun.

Kalusteiden ja leikkivälineiden valinnassa tavoitellaan lasten mielikuvitusta ruokkivaa peikkometsätunnelmaa, jolle leikkipaikkaa ympäröivä metsä, avokalliot ja kivet jo lähtökohtaisesti antavat puitteet. Leikkivälineiden valinnassa pyritään lisäksi liikunnallisuuteen niin, että erilaiset monitoimi- ja tasapainoiluvälineet sekä myös maasto mahdollistavat täysipainoisen liikkumisen ja houkuttelevat liikkumaan niin lapsia kuin aikuisia.

Puistosuunnitelmassa esitetään huonokuntoisen leikkipaikan kaikkien leikkivälineiden, aitojen sekä valaistuksen uusimista. Ainoastaan alueella oleva, hyväkuntoinen katos säilytetään. Leikkipaikalla säilytetään nykyisiä isohkoja kiviä, osa kivistä siirretään uuden aidan ulkopuolelle. Aidan uusimisen yhteydessä aluetta pienennetään entisestä. Metsäisessä ympäristössä sijaitsevalta leikkipaikalta poistetaan kaksi huonokuntoista mäntyä.

Honkamäenpuiston leikkipaikka on yksi kaupunginhallituksen 24.6.2021 § 327 hyväksymän Leikintekoa leikkipaikkaohjelman vuoden 2021 kohteista. Leikkipaikan peruskorjaus on ajoitettu kuluvalle vuodelle.

Kustannukset

Honkamäenpuiston leikkipaikan toteutuskustannukset ovat 132.000 euroa (alv 0 %). Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %. Kustannusarvio perustuu hyväksyttäväksi esitetyn puistosuunnitelman laatimisen yhteydessä tehtyyn rakennusosatasoiseen kustannuslaskentaan.

Puistojen ja leikkipaikkojen investointikohteet kuuluvat Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaan jatkuviin perusinvestointeihin, joista tehdään hankelista. Hankelistassa esitetään talousarvion laadinnan yhteydessä tunnistetut hankkeet tärkeysjärjestyksessä ja toteutukseen esitettävistä hankkeista kustannusarviot. Investointiohjelmassa on varattuna vuodelle 2022 määräraha Honkamäenpuiston leikkipaikan korjaukselle.

Hallintosäännön 52 §:n 24)-kohdan mukaisesti kaupunkiympäristöjohtajan erityiseen toimivaltaan kuuluu oikeus hyväksyä alle miljoonan euron infrahankkeiden hankekortit ja infrahankkeiden hankelistat, joissa yksittäisen hankkeen kustannusarvio on alle miljoona euroa. Hankeryhmä tulee esittämään kaupunkiympäristöjohtajalle Honkamäenpuiston leikkipaikkaa vuoden 2022 hankelistalle.

Nähtävilläolo

Suunnitelma on ollut nähtävillä 29.11. - 13.12.2021. Nähtävänäolon aikana suunnitelmaan jätettiin yksi muistutus.

Puistosuunnitelmaan jätetty muistutus.

Muistutuksessa todetaan, että suunnittelun tavoitteena on ollut valita välineitä, jotka houkuttelevat liikkumaan myös aikuisia ja ikääntyneitä, mutta ettei tavoitetta ole oikein saavutettu paikan suhteellisen pienen koon takia. Lisäksi todetaan, että ympäristössä on eri luontotyyppejä ja polkuja, jotka houkuttelevat eri ikäisiä ihmisiä liikkumaan.

Todetaan myös, että leikkipaikan syrjäisestä sijainnista, maastonmuodoista ja puustosta johtuen leikkipaikka on melko pimeä suurimmaksi osaksi vuotta ja vuorokautta.

Lisäksi kalusteita on valittu sillä perustein, että ne sulautuisivat ympärillä olevaan luontoon, mutta alueelle muodostunee näin vanhahtava, raskas ja synkän oloinen yleisilme minkä takia kalusteiden malleihin ja väreihin tulisi kiinnittää huomiota.

Vastaus muistutukseen

Leikkivälineiden valinnassa pyritään liikunnallisuuteen niin, että erilaiset monitoimi- ja tasapainoiluvälineet sekä myös maasto mahdollistavat täysipainoisen liikkumisen ja houkuttelevat liikkumaan niin lapsia kuin aikuisia. Tämä linjaus on tehty Leikintekoa, Turun kaupungin leikkipuisto-ohjelman vuonna 2020 tehdyssä päivityksessä. Leikkipaikka kyseessä ollen aikuisilla tarkoitetaan lähinnä lasten huoltajia. Kyse ei ole varsinaisesta liikuntapaikasta.

Leikkipaikkaa aiemmin valaissut, poistettava valonheitin korvataan kolmella aluetta tasaisemmin valaisevalla puistovalaisimella. Myös leikkipaikalle johtava, aiemmin valaisematon reitti valaistaan kahdella puistovalaisimella.

Leikkipaikoille on leikkipuisto-ohjelman tavoitteiden mukaisesti haluttu tuoda eri teemoja. Honkamäenpuiston leikkipaikan teemaksi valikoitui suunnittelun ohjausryhmässä peikkometsä.

Kalusteiden ja leikkivälineiden valinnassa on tavoiteltu lasten mielikuvitusta ruokkivaa peikkometsätunnelmaa, jolle leikkipaikkaa ympäröivä metsä, avokalliot ja kivet jo lähtökohtaisesti antavat puitteet ja jota materiaaleiltaan maanläheiset leikkivälineet vielä tukevat. Joissakin leikkivälineissä esiintyy tehosteväreinä vihreää ja punaista.

Nähtävillä olleen puistosuunnitelman yhteydessä ehdotetut kalusteet ovat valmistajan malliesimerkkejä, joiden värimaailmaa tarkennetaan puistonrakennussuunnitelmassa.

Puistosuunnitelmaan tehdyt muutokset nähtävillä olon jälkeen

Muistutuksen johdosta puistosuunnitelmaan ei ole ollut tarpeen tehdä muutoksia, mutta toteutussuunnittelu on omatoimisesti todennut yhden nähtävillä olleessa puistosuunnitelmassa poistettavaksi esitetyn männyn olevan säilytettävissä ja siten kyseisen männyn kaataminen on poistettu puistosuunnitelmasta.

Liite 1Puistosuunnitelma W 3910 002 pvm. 30.12.2021

Oheismateriaali 1Ehdotetut kalusteet pvm. 25.11.2021

Oheismateriaali 2Puistosuunnitelmaselostus pvm. 26.11.2021

Oheismateriaali 3Muistutus pvm. 13.12.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Honkamäenpuiston leikkipaikalle laaditun puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Lintusmäki
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 26
Liite 1:Puistosuunnitelma W 3910 002 pvm. 30.12.2021