Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta911.01.20227

10146-2018 (10 02 03)

Asemakaavanmuutosluonnos; Kiinamyllynkatu, (I) 1 kaupunginosa (os. Kiinamyllynkatu 13, Sirkkalankatu 1a) (14/2018)

Tiivistelmä:

Tutkitaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Psykiatrisen sairaalan ja sairaalakoulun sijoittumista sekä liikenteen uusia järjestelyjä Kiinamyllynkadun ympäristössä.

Kylk § 9

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 21.12.2021:

Kaavoitus on laatinut 21.12.2021 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen I kaupunginosaan.

Nykytilanne

Asemakaavanmuutos laaditaan I (1) kaupunginosan korttelille 36 (tontit 6 ja 7) ja korttelin 37 osalle sekä niihin liittyville Kiinamyllynkadun, Lemminkäisenkadun, Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun katualueiden osille. Suunnittelualueen pinta-ala on n. 3,0 ha ja sillä sijaitsee yksi toimistokäytössä oleva suojeltu rakennus.

Kaava-alue sijaitsee Turun keskustan ruutukaava-alueen reunalla keskussairaalan mäen eli Kiinamyllynmäen eteläpuolella. Kaava-alue sijaitsee Turun Tiedepuiston alueella ja toimii porttina Tiedepuiston Itäharjun laajennusalueelle. Ympäröivissä kortteleissa on huomattavan paljon työpaikkoja ja alueen ohi kulkee tärkeitä paikallisliikenteen bussilinjoja.

Korttelin 36 tontilla 7 on aiemmin toiminut sairaalan helikopterikenttä. Tontilla ollut ns. Mikron rakennus on purettu talven 2018–19 aikana. Korttelin 36 tontilla 6 sijaitseva Villa Medica on alun perin rakennettu vuonna 1897 tuolloiselle kasarmitontille kouluksi varuskunnan lapsille.

Korttelin 37 tontilla 4 sijaitsee Hammaslääketieteen laitoksen vuonna 1965 valmistunut rakennus Dentalia. Kaavamuutosalueessa ovat mukana vain tontin Sirkkalankatuun ja Joukahaisenkatuun rajautuvat reunaosat, mutta kaavamuutosalueella sijaitsee kuitenkin osa Dentalian poistumistieportaasta ja raitisilmayksiköstä.

Kaavatilanne

Maakuntakaavassa alue on työpaikka-aluetta.

Voimassa olevassa yleiskaavassa kortteli 36 on julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta PY, joka varataan pääasiassa julkisten palvelujen, hallinnon, asumisen, virkistyksen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön. Kortteli 37 on pääkeskustasoisten keskustatoimintojen aluetta C, joka varataan hallinnon, kaupan, palvelujen, keskustaan sopivan asumisen ja työpaikkatoimintojen, virkistyksen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Kaupunginhallituksen 20.12.2021 § 582 hyväksymässä ja nähtäville asetettavassa Yleiskaava 2029 ehdotuksessa kaavamuutosalue on Ydinkeskusta – Tiedepuisto -aluetta Cy. Alue varataan Turun kaupunkialuetta palveleville keskustatoiminnoille. Alueen pääasiallisia toimintoja ovat julkiset ja yksityiset palvelut, hallinto ja keskustaan soveltuvat ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomat työpaikkatoiminnat sekä keskustamainen asuminen. Kadunvarteen sijoittuvassa julkisivussa tulee olla vähintään 50 % näyteikkunapinnalla varustettua liiketilaksi soveltuvaa tilaa.

Keskustatoimintojen alueita C ja Cy koskevat yleismääräykset ovat:

- Keskustatoimintojen alueella kehittämisen lähtökohtana on sekoittunut kaupunkirakenne, jossa niin korttelit kuin rakennuksetkin mahdollistavat erilaisten toimintojen yhdistämisen. Alueella tulee edistää kävelyn ja pyöräilyn roolia sekä jatkuvia verkostoja.

- Toteutusten tulee tukea kivijalkakauppaa ja sen toimintamahdollisuuksia varaamalla erikseen harkittaessa katuihin ja muihin yleisiin alueisiin rajautuvien rakennusten ensimmäiset kerrokset liike- ja palvelukäyttöön.

- Asemakaavanmuutoksen yhteydessä tulee tarkastella vähintään koko korttelia. Rakentaminen kohdennetaan tonteille siten, että haitat puustolle jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Mahdollista vehreyden menetystä tulee kompensoida istuttamalla puita tontin muihin osiin tai yleisille alueille. Täydennysrakentamisen yhteydessä on kiinnitettävä huomiota oleskeluun tarkoitettujen tilojen viihtyisyyteen.

Kortteli 37 on Yleiskaava 2029 ehdotuksen mukaan myös osa innovaatio- ja osaamiskeskittymää. Turun Tiedepuisto on toiminnoiltaan monipuolinen osaamisen ja korkean teknologian työpaikkojen kasvukeskus. Alueelle voi sijoittua esim. opetustoimintaa, tutkimuslaitoksia, yritystoimintaa, terveys- ja hyvinvointipalveluja, asumista sekä muuta innovaatiokeskittymään oleellisesti kuuluvaa toimintaa. Asemakaavoituksella tulee edistää hyvän kaupunkikuvan ja viihtyisän ympäristön muodostumista. Alueen kytkeytymistä osaksi kaupunkirakennetta tulee edistää kehittämällä sujuvat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet keskustan palveluihin ja lähivirkistysalueisiin.

Yleiskaava 2029 ehdotuksen mukaan kaavamuutosalueeseen kuuluvat osat Kiinamyllynkatua, Lemminkäisenkatua, Joukahaisenkatua ja Sirkkalankatua ovat osa joukkoliikenteen laatukäytävää. Lemminkäisenkatu ja Joukahaisenkatu kuuluvat pyöräilyn pääverkostoon.

Villa Medica on merkitty Yleiskaava 2029 ehdotukseen arvokkaaksi rakennukseksi, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Arvokkaita rakennuksia ei saa purkaa. Kohde on osoitettu asemakaavalla säilytettäväksi. Luvanvaraisista toimenpiteistä tulee kuulla museoviranomaista.

Kiinamyllynkadun kaava-alueen kautta kulkee yleiskaavaehdotuksen yksi keskeinen näkymäsuunta Kalevantieltä Tuomiokirkon torniin. Tuolle näkymäreitille osuu myös sairaala-alueen kaavassa mahdollistettu 12-kerroksinen rakentaminen Villa Joukahaisen viereen.

Voimassa olevassa asemakaavassa korttelin 36 tontit ovat yleisten rakennusten korttelialuetta, jolle saa rakentaa tutkimus- ja opetuslaitoksia sekä niihin liittyviä liiketiloja. Tontin 7 rakennusoikeus on 19.988 k-m2. Rakennukset saavat olla korkeintaan nelikerroksisia. Villa Medica on asemakaavalla suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena. Kortteli 37 on korkeakoulutoimintoja palvelevien rakennusten korttelialuetta, jonka rakennusoikeus on 13.130 k-m2.

Kaavamuutosalueeseen liittyvät päätökset

Kaupunginvaltuusto on 20.4.2020 § 51 hyväksynyt Turun raitiotien yleissuunnitelman tarkennuksen jatkosuunnittelun pohjaksi ja päätti mm., että raitiotien toteutussuunnitelmat laaditaan välille Varissuo-Tiedepuisto-Kauppatori ja että raitiotietä varten suunniteltavat asemakaavat valmistellaan niin, että raitiotiereittiä voi liikennöidä myös sähkölinja-autolla.

Turun kaupunginvaltuusto päätti 21.9.2020 § 150, että bussien runkolinjasto otetaan käyttöön 1.7.2025. Kiinamyllynkatua kulkevat linjat siirtyvät päätöksen mukaisesti reitille Kiinamyllynkatu – Lemminkäisenkatu – Sirkkalankatu – Joukahaisenkatu. Sirkkalankadulla varaudutaan runkolinjojen kulkuun rakentamalla linjoille pysäkit, ja pysäkeillä varaudutaan kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti sähköbusseihin, joiden mahdolliselle latausinfralle tehdään tilavaraukset.

Psykiatrisen sairaalan 1. vaiheelle on myönnetty poikkeamispäätös vuonna 2020 ja sen rakennussuunnittelu etenee rinnan kaavamuutoksen valmistelun kanssa. Päätöksessä on myönnetty seuraavat poikkeamiset kaavasta (MRL 58 §):

- Asemakaavassa määritetyn rakennusalan rajan ylittäminen. Vähäinen osa rakennuksesta istutettavalla alueella.

- Asemakaavassa määritetystä kerrosluvusta poiketaan (sallittu IV, rakennetaan VI, ylimmässä kerroksessa iv-konehuone, tekniset tilat ja ulkoilupihat).

- Asemakaavassa arvokkaaksi osoitettu tukimuuri puretaan.

- Asemakaavassa on määritelty, että alueelle saa rakentaa tutkimus- ja opetuslaitoksia sekä niihin liittyviä liiketiloja. Rakennuksen käyttötarkoitus on sairaala.

- Huoltosisäänajo on liittymäkieltoalueelta.

- Sirkkalankadun varteen esitetään sijoitettavaksi tilapäisesti (10 vuodeksi) maantasopysäköintiä eikä pääosaa autopaikoista näin ollen sijoiteta kellariin.

P-sairaalan 1. vaiheelle on myönnetty rakennuslupa (rakennus- ja lupalautakunta 13.10.2021 § 291). Päätös lainvoimainen 22.11.2021.

Suunnittelun tavoitteet Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen alueella

Kaupunginvaltuusto päätti 14.5.2018 § 91 Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen suunnittelua ja toteuttamista ohjaavat periaatteet:

1. Turun Tiedepuisto on kaupunkiseudun merkittävin kehityskohde.

2. Turun Tiedepuiston kaupunkirakennetta monipuolistetaan kärkihankkeen tavoitteiden ohjaamalla tavalla. Ensisijaisena painopisteenä on työpaikkoihin ja osaamiseen perustuvan vetovoiman kasvu.

3. Turun Tiedepuiston kehittämisellä tuetaan tunnin junan täysimääräistä hyötyä valtakunnallisen ja seudun kasvun hyväksi.

4. Turun Tiedepuistossa liikkuminen on fiksua.

5. Turun Tiedepuisto on hyvinvoinnin kaupunginosa.

6. Turun Tiedepuistossa investoidaan innovatiivisesti.

7. Turun Tiedepuiston julkinen kaupunkitila on korkeatasoista.

8. Turun Tiedepuistoa kehitetään yhteistyössä ja kumppanuuksin Triple Helix -toimintamallin mukaisesti, julkisen ja yksityisen sektorin sekä yliopisto- ja korkeakoulumaailman jatkuvalla yhteistyöllä.

9. Turun Tiedepuiston kehittäminen ohjelmoidaan kunnianhimoisesti ja isojen kokonaisuuksien kautta.

10. Tiedepuisto -kärkihanke ohjaa yleiskaavoitusta käynnissä olevalla yleiskaavakierroksella kaupunkikehityksen uudistumisen painopisteen sijoittuessa Itäharjun puolelle.

Kaupunginhallituksen Turun Tiedepuiston kärkihanketta koskevassa täytäntöönpanopäätöksessä 18.6.2018 § 265 määriteltiin toteuttamissuunnitelma. Kehittämisen kärkiteemat ovat: rohkean kokeileva innovaatio- ja osaamiskeskittymä, logistisesti vetovoimainen fiksun liikkumisen keskus, 24/7/365 elävä kohtaamisten keidas, ja kestävästi kasvava kaupunginosa.

Asemakaavanmuutoksen muut tavoitteet

Tavoitteena on, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) vuokraamalle kiinteistölle laaditaan Psykiatrisen sairaalan 2. vaiheen ja sairaalakoulun uudisrakentamisen mahdollistava kaava. Kiinteä yhteys muuhun sairaalaan on toiminnan kannalta tarpeellinen. Tätä varten kaavoitetaan maanalainen yhteys Kiinamyllynkadun alitse.

Asemakaavoituksen yhteydessä tutkitaan Kiinamyllynkadun, Lemminkäisenkadun, Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun luonnetta ja mitoitusta kävelijä- ja pyöräilijäystävällisen katutilan aikaansaamiseksi. Tutkitaan joukkoliikenteen runkolinjaston tasauspysäkkien sijoittumista Sirkkalankadulle ja raitiotien mahdollistamista Kiinamyllynkadulla. Kaduille osoitetaan riittävä tilavaraus raitiotielle ja muille kulkutavoille. Tavoitteena on myös raitiotien edellyttämän sähkönsyöttöaseman integroiminen rakennukseen.

Villa Medican ja psykiatrisen sairaalan väliin on tavoitteena kaavoittaa viihtyisä ja vehreä diagonaalinen kävely-yhteys Sirkkalankadulta Lemminkäisenkadulle.

Psykiatrisen sairaalan maantasokerrokseen pyritään joukkoliikenteen pysäkkien yhteyteen sijoittamaan palveluita ja muuta kadun suuntaan avautuvaa, yleisölle avointa toimintaa. Tällä tavoitellaan toiminnoiltaan monipuolista elävää katutilaa. Tavoitteena on Psykiatrian kahvilan ja ravintolan ulkoterassin sijoittuminen kävelyreitin yhteyteen.

Hammaslääketieteen korttelin 37 Sirkkalankatuun ja Joukahaisenkatuun rajautuvat osat on otettu mukaan kaavamuutosalueeseen, jotta saadaan ratkaistua alueen liikenteelliset tavoitteet.

Tavoitteena on vaalia rakennetun kulttuuriympäristön arvoja aluetta täydennettäessä ja uudistettaessa.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavanmuutos laaditaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) kuntayhtymän aloitteesta.

Korttelin 36 tontin 7 omistaa Turun kaupunki ja se on vuokrattu VSSHP:lle Psykiatrisen sairaalan rakentamista varten. Saman korttelin tontti 6 on yksityisessä omistuksessa. Korttelin 37 tontin 4 omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi asemakaavan tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 20.4.2021 § 122.

Kaava kuulutettiin vireille 24.4.2021.

Kaupunginhallitus päätti 24.5.2021 § 245, että Turun kaupunki osallistuu sairaalakoulun tilojen osalta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatriantalon 2-vaiheen hankesuunnitteluun.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 27.5.2021 mennessä.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheessa saatiin kolme mielipidettä. Yksi mielipide oli saatu jo vuonna 2019.

Vuonna 2019 saadussa mielipiteessä Psykiatriselle sairaalalle hyvä sijainti olisi U-sairaalan tontti. Kaavamuutosalueelle, hyvien liikenneyhteyksien äärelle, tulisi sijoittaa uutta kehittävää toimintaa, joka toisi innovatiivisia yrityksiä Turkuun.

Villa Medican tontin mielipiteessä edellytettiin tontin koon ja autopaikkojen määrän säilymistä ennallaan sekä sisäänkäyntien toimivuuden säilymistä Sirkkalankadun leventämisen yhteydessä.

Kaavamuutoksen tavoitteet ovat Asukasyhdistys Kerttuli ry:n mielestä oikeansuuntaisia ja jalankulku- ja pyöräilyliikenteen tarpeet huomioivia. Viherympäristö tulee säilyttää uudisrakentamisesta huolimatta mahdollisimman ennallaan ja tarvittaessa korvata uudisistutuksilla, jotta alueen vehreys säilyisi nykyisellään.

Turku Energia Sähköverkot Oy (TESV) huomauttaa, että asemakaavaan tulee kortteliin 37 merkitä keskijännitekaapeleille 4 metriä leveä johtoalue heidän lähettämänsä liitekuvan mukaisesti. Johtoalueelle ei saa sijoittaa kiinteitä rakenteita eikä istutuksia. Kaavamuutosaluetta on mielipiteen jättämisen jälkeen muutettu siten, että korttelista 37 otetaan mukaan ainoastaan katualueiksi muutettavia osia. Katualueille ei merkitä johtoalueita.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnoksen pohjana on käytetty Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) palkkaamien arkkitehtitoimistojen luonnoksia, sairaanhoitopiirin ja kaupungin palkkaamien toimistojen tekemiä liikennesuunnitelmia, osallisilta saatua palautetta sekä hakijoiden ja konsulttien kanssa pidettyjen suunnittelutapaamisten tuloksia.

Kaavamuutosalueen koko on noin 3,0 hehtaaria.

Kaavamuutosluonnos sisältää muutoksia katualueiden rajauksiin. Korttelien 36 ja 37 reuna-alueet Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun varsilla muutetaan kaavassa katualueiksi. Suunniteltava raitiotiereitti kulkee kaava-alueen kautta. Joukahaisenkadun ja Kiinamyllynkadun katualueita kaavamuutosalueen itäreunassa levennetään raitiotien ja muuttuvien liikennejärjestelyjen tarvitseman tilan vuoksi. Sirkkalankatua puolestaan on levennetty, koska siellä varaudutaan bussien runkolinjojen pysäkkien ja sähköbussien latausinfran sijoittamiseen. Bussien runkolinjasto otetaan käyttöön 1.7.2025. Joukkoliikenteen tilantarpeiden lisäksi kaavaluonnoksessa varaudutaan tilantarpeisiin, joita alueella edistettävät laadukkaat kävelyn ja pyöräilyn reitit tuovat mukanaan.

Korttelin 36 tontti 9 on sairaalatoimintaa palvelevien rakennusten korttelialuetta. Alueelle saa sijoittaa sairaalakoulun tilat ja ensimmäiseen kerrokseen saa rakentaa liiketiloja. Rakennusoikeus on 31 600 k-m2.

Rakentaminen on Lemminkäisenkadun varrella 5-kerroksista, Kiinamyllynkadun äärellä ja korttelin keskellä 6-kerroksista. Näitä yhdistää 1-kerroksinen rakennus. Sirkkalankadun varrella Psykiatrisen sairaalan rakennus on 7-kerroksinen. Sairaalarakennusten kerroskorkeus on 4,2 m. Kunkin rakennuksen ylimmässä kerroksessa on iv-konehuone, tekniset tilat ja ulkoilupihat. Kaavassa annetaan kunkin kadun puolelle rakennuksen julkisivupinnan ylin korkeusasema: Lemminkäisenkadulla +48.5, Kiinamyllynkadulla +52.5 ja Sirkkalankadulla +57.0. Rakennuksiin ei saa rakentaa julkisivukäsittelyltään rakennuksen arkkitehtuurista poikkeavia, irrallisia laitteita katolle.

Sirkkalankadun varren julkisivussa tulee olla vähintään 30 % näyteikkunapinnalla varustettua liiketilaksi soveltuvaa tilaa. Määräyksellä tavoitellaan maantasokerrokseen sijoittuvia yleisölle avoimia palveluja. Maantasokerroksen avoimuus on osa katutilan kaupunkimaista luonnetta, ja palvelut luovat viihtyisää jalankulkuympäristöä.

Rakennusten tulee olla pääosin rapattuja, mikä liittää niitä sairaalanmäen rakennuksiin. Potilaiden ulkoilutiloja sijoitetaan myös parvekkeille. Katujulkisivujen ulokemaiset parvekkeet saavat maantasokerrosta ylemmissä kerroksissa ulottua enintään 2,5 metrin verran katualueen puolelle. Niiden osuus kadunsuuntaisesta pitkästä julkisivusta saa olla enintään 35 %. Ulokkeiden alla ei sallita kantavia rakenteita katualueella. Jalankulkualueen pinnan ja ulokkeen alapinnan välillä on oltava vapaata tilaa vähintään 3,7 m.

Tontilla 9 saadaan rakentaa viherkattoisia katoksia rakennusoikeutta ylittäen. Rakennusalalla voidaan kellarin tasolla rakentaa pysäköintitilaa ja huoltotiloja rakennusoikeutta ylittäen.

Ne osat pihoja, joita ei käytetä huolto- tai kulkuväylinä, tulee istuttaa ja hoitaa puistomaisessa kunnossa.

Korttelialueen viherkerroin on vähintään 0,7.

Kiinamyllynkadun ja Lemminkäisenkadun risteyksessä on alueen osa, jolle on istutettava puita ja pensaita. Alueelle saa rakentaa terasseja ja ulko-oleskelutiloja. Alueelle on suunniteltu sijoittuvan metsäisen, yleisölle avoimen aukion. Myös Villa Medican tontin pohjoispuolella on alue, jolle on istutettava puita ja pensaita ja jolle saa rakentaa terasseja ja ulko-oleskelutiloja. Tänne on suunniteltu sijoittuvan sairaalan yleisölle avoimen kahvilaterassin. Alueelle pääsee kävelemään sekä Lemminkäisenkadulta että sairaalan Sirkkalankadulle sijoittuvan, jalankulkijoille suunnatun pääsisäänkäynnin kautta.

Joukahaisenkadun puoleista tonttiliittymää käyttää Psykiatriseen sairaalan ja sairaalakouluun tuleva saatto- ja noutoliikenne. Kiinamyllynkadun puoleista tonttiliittymää saavat käyttää ainoastaan huoltoliikenne ja tarpeelliset hoitotyöhön käytettävät ajoneuvot. Huoltoliikenne on järjestettävä tontin rajojen sisäpuolella.

Autopaikkojen järjestäminen on osa sairaalan toiminnallisuutta. Sairaalan tontille ei ole määritelty autopaikkavaatimusta, koska sellaisen määrittelylle ei voida osoittaa pätevää perustetta.

Kaavassa on osoitettu kadun alittava tunneli tontilta 9 kohti A-sairaalaa. Huoltoyhteys on sairaalan toiminnan kannalta olennainen. Kadun alittava tunneli saa ulottua rakennusalan ulkopuolelle.

Korttelin 36 tontti 6 liike- ja toimistorakennusten sekä julkisten palvelujen korttelialuetta K. Alueelle ei saa sijoittaa asumista.

Korttelialueelle on osoitettava 1 autopaikka/ toimistotilan 140 k-m2. Autopaikat voidaan osoittaa pysäköintilaitoksista enintään 600 metrin etäisyydellä tontista. Korttelialueelle saa sijoittaa enintään 6 autopaikkaa.

Tontin liittymä siirtyy kaavamuutoksessa Sirkkalankadun puolelta Lemminkäisenkadulle runkolinjaston pysäkkien takia. Huoltoliikenne on järjestettävä tontin rajojen sisäpuolella.

Villa Medica on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus. Rakennusta tai sen osaa saa purkaa eikä siinä saa tehdä julkisivuja, ikkunoita tai yksityiskohtia tai vesikattoa tärveleviä muutoksia. Rakennuslupaa käsiteltäessä on kuultava museoviranomaista.

Myös korttelin 37 nykyistä tonttiliittymää joudutaan siirtämään runkolinjaston pysäkkien vuoksi. Lisäksi joudutaan kääntämään Dentalian rakennuksen poistumistieporrasta ja siirtämään raitisilmayksikkö, sillä ne sijoittuvat osittain tulevan katualueen puolelle.

Kaava osoittaa puurivin Kiinamyllynkadun varteen niihin kohtiin, joissa maanalainen tunneli tai tonttiliittymä eivät estä puiden istuttamista. Rakentaminen puiden vieressä toteutuu Psykiatrian 1. vaiheelle aiemmin myönnetyn rakennusluvan perusteella. Samalla kun Psykiatrian tontilla tehdään perustuksia ja kellaria, tehdään katualueella tarvittavia johtosiirtoja. Nykyiset puut kärsivät, kun niiden molemmilla puolilla kaivetaan, joten katualueelle joudutaan istuttamaan uusi rivi puita.

Joukahaisenkadulla Psykiatrian tontin vieressä olevista puista säilyvät muut paitsi tonttiliittymän kohdalla olevat. Raitiotietä suunniteltaessa niiden säilyminen tulee kuitenkin uudelleen tarkasteltavaksi.

Kaavalla muutetaan Dentalian tontin Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun varrella oleva istutettava alueen osa katualueeksi. Joukahaisenkadun varrella tämä edellyttää noin viiden puun kaatamista.

Maankäyttösopimuksen tarve

Asemakaavanmuutoksen hyväksyminen ei edellytä maankäyttösopimusta.

Arviot kaavan vaikutuksista

Kaavamuutos mahdollistaa hoidon laadun parantamisen, kun Psykiatrinen sairaala tuodaan somaattisen hoidon äärelle ja sairaaloiden välille rakennetaan maanalainen yhteys. Samalla mahdollistetaan sairaalakoulun sijoittuminen lähelle oppilaita.

Rakentamisen korkeus ja tehokkuus alueella kasvaa. Uuden rakentamisen mittakaava liittyy Kiinamyllynkadun puolella A-sairaalan mittakaavaan ja Sirkkalankadun puolella Kupittaan asemanseudun, Bio- ja Electrocityn suurempaan mittakaavaan.

Kaavamuutos tekee mahdolliseksi raitiotien pysäkkeineen Kiinamyllynkadulla sekä runkobussilinjaston pysäkit Sirkkalankadulla. Tämän takia kaikki kolme kaavamuutosalueella olevaa tonttia pienennevät.

Tontin tiiviydestä johtuen ulko-oleskelutiloja sijoitetaan Psykiatrisen sairaalan rakennusten katoille ja parvekkeille. Viherkattoisia katoksia saa rakentaa rakennusoikeutta ylittäen, mikä osaltaan lisää viihtyisyyttä.

Kaavamuutoksen myötä alueelta poistuu vehreää istuttavien alueiden muuttuessa katualueiksi ja suurten puiden elinolosuhteiden hävitessä Kiinamyllynkadulla. Tämän kompensoimiseksi edellytetään uusien puiden istuttamista sekä asetetaan vaatimuksia vihertehokkuudelle ja istutettaville alueille. Villa Medican tontille sallittavien autopaikkojen määrää rajoitetaan, jotta myös sen tontin osalta ympäristö olisi viihtyisämpi kuin vuonna 2019 myönnetyn tilapäisen (5 v.) luvan mahdollistamat nykyiset pihajärjestelyt.

Liite 1Luonnoskartta Kiinamyllynkatu pvm 21.12.2021

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 21.12.2021 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Kiinamyllynkatu pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Ålandin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Puheenjohtaja Valkonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi varapuheenjohtaja Hellsten.


Liitteet:

Kylk § 9
Liite 1:Luonnoskartta Kiinamyllynkatu pvm 21.12.2021