Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen 
Infran rakennuttamispäällikkö503.01.2022 

6429-2021 (02 08 02)

Kähärin alueen ilmajohtolinjojen aluesaneerausurakan lopputyöt

Kaupunkiympäristötoimiala, Olli Tirroniemi 30.12.2021:

Kähärin alueella (Kähärintie, Riihipellontie, Kähärinkuja, Kokkokatu, Juhannuskuja, Pietari Valdin katu, Kalliokatu, Juhannuskatu, Torpankuja ja Kokkorinne) on toteutettu 2021 ilmajohtolinjojen aluesaneerausta. Syksyn 2021 aluesaneeraus on saatettu loppuun viimeistelytöineen. Saneerauksessa kaikki ilmajohtolinjat uusitiin maakaapeleiksi. Samoissa vanhoissa puupylväissä on ollut Turku Energia Oy:n ja TeliaSonera Finland Oyj:n ilmajohtoja sekä Kaupunkiympäristötoimialan ulkovalaistuskaapelit ja valaisimet. Aluesaneeraus on järkevää toteuttaa yhteistyössä kaikkien toimijoiden kesken.  

Kähärin aluesaneerauksesta on allekirjoitettu urakkasopimus 22.12.2020 Vertek Oy:n, Turku Energia Sähköverkot Oy:n ja Turun Kaupunkiympäristötoimialan kesken.

Aluesaneerausurakan urakkasopimuksen liitteeksi on laadittu alustava maksuerätaulukko, jossa kaupungin kustannusosuudeksi on arvioitu 117 000,00 euroa. Aluesaneeraustöiden edetessä arvioidut kustannukset Kaupunkiympäristötoimialan osuudelta ovat ylittyneet 64 865,60 eurolla. Ylitykset arvioituihin kustannuksiin johtuvat mm. urakan edetessä esiin tulleista kaivuolosuhteista sekä asfaltoitujen osuuksien suuremmalla määrällä, joita ei ole ennen urakan alkua ollut tiedossa eikä niitä ole osattu arvioida alustavaa maksuerätaulukkoa laadittaessa. Kustannuksia nostavana tekijänä alkuperäiseen kustannusarvioon verrattuna on mm. se, että Kokkokadulla ja Juhannuskadulla on kaapeliura jouduttu kaivamaan pitkälti ajoradan puolelle kallioisen maaston sekä vastaan tulleen muun infran vuoksi. Lisäksi Juhannuskadulla kaivetut kaapeliurat on pitänyt sovittaa katualueen asfaltti osuudelle sekä ulkovalopylväiden perustaminen on täytynyt tehdä kallioperusteiseksi.

Aluesaneerausurakka on toteutettu yhteiskaivuuna Turku Energia Oy sähköverkot ja Turun Kaupunkiympäristötoimiala kesken myös Valokuitunen Oy on ollut osallisena. Pääurakoitsijana urakassa on toiminut Vertek Oy.

Kähärin aluesaneerauksen lopullinen kokonaiskustannus lisätöineen on 533 250,79 euroa (alv 0 %), joka jakaantuu kolmelle osapuolelle: Valokuitunen Oy:lle, Turku Energia Sähköverkot Oy:lle ja Turun Kaupunkiympäristötoimialalle, toteutuneiden kustannusten mukaisesti saneerausurakkaan osallistuneiden kesken.

Turun Kaupunkiympäristötoimialan kokonaiskustannus Kähärin aluesaneerauksesta on alkuperäisen maksuerätaulukon mukainen arvio 117 000 euroa + lopullinen toteutunut lisäkustannus 64 865,60 euroa. Kaupunkiympäristötoimialan kokonaiskustannus on siten 181 865,60 euroa (alv 0 %). Kustannukset veloitetaan toteutuneiden kustannusten mukaan kaikilta urakkaan osallistuneilta, urakkasopimuksessa määriteltyjen lisä- ja työhintojen mukaan.

Kähärin aluesaneerausurakka on valmis 31.12.2021.

Liite 1Laskelma kaupungin kustannuksista Kähärin aluesaneerauksesta                                

Infran rakennuttamispäällikkö Jukka Mäenpää:

PäätösPäätin, että ylimenevä kustannus 64 865,60 euroa (alv 0 %) tilataan Vertek Oy:ltä. Turun Kaupunkiympäristötoimialan kokonaiskustannus Kähärin aluesaneerauksesta on alkuperäisen maksuerätaulukon mukainen arvio 117 000 euroa + lopullinen toteutunut lisäkustannus 64 865,60 euroa. Kaupunkiympäristötoimialan kokonaiskustannus on siten 181 865,60 euroa (alv 0 %).

Tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Jukka Mäenpää

infran rakennuttamispäällikkö

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoVertek Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvXXXXX


Liitteet:

Kypakyra § 5
Liite 1:Laskelma kaupungin kustannuksista Kähärin aluesaneerauksesta