Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta1811.01.20224

12157-2021 (02 08 00)

Arkeologiset tutkimukset 1.2.2022 - 31.1.2024, palveluntuottajan valinta

Tiivistelmä:

Arkeologisista tutkimuksista on pyydetty tarjouksia ajalle 1.2.2022 - 31.1.2024, jonka jälkeen sopimuksia voidaan jatkaa tilaajan päätöksellä alkuperäisin ehdoin kahdella (2) vuodella ajalle 1.2.2024 - 31.1.2026 (optio). Hankinnan arvonlisäverottomaksi arvoksi on arvioitu 250.000 €/vuosi ja koko sopimuskaudella optiovuodet mukaan lukien on noin 1 milj.euroa. Tarjous saatiin yhdeltä palveluntuottajalta. Palveluntuottajaksi esitetään valittavaksi Muuritutkimus Oy.

Kylk § 18

Kaupunkiympäristön rakennuttaminen, vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen ja massakoordinaattori Anne Savola sekä konsernihallinto, hankintapalvelut hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen 27.12.2021:

 

Hankinnan tausta

 

Kaupunkiympäristölautakunta on antanut kilpailutukselle luvan käynnistyspäätöksellä 9.11.2021 § 440. Päätöksessä hyväksyttiin myös hankinnan valintakriteerit.

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt Turun kaupungin kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden toimeksiannosta avoimella menettelyllä tarjouksia arkeologisista tutkimuksista ajalle 1.2.2022 – 31.1.2024, jonka jälkeen sopimusta voidaan jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (2) vuodella ajalle 1.2.2024 – 31.1.2026. Mahdollisesta option käytöstä päätetään erikseen.

 

Hankinnassa on kysymys palveluhankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) EU-kynnysarvot (EU-hankinta).

 

Hankintaa koskea EU-hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 12.11.2021 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, EU:n virallisen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED) -tietokannassa. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

 

Hankinnasta esitettyyn kysymykseen vastattiin Tarjouspalvelu.fi – toimittajaportaalissa 29.11.2021.

 

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ja osatarjouksia ei hyväksytä.

 

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

 

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton arvo vuodessa on noin 250.000 euroa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

 

Hankintaa ei ole jaettu osiin, sillä hankinnan jakaminen osiin ei ole tilaajan tarpeiden näkökulmasta katsottuna mahdollista, koska jakaminen johtaisi palveluiden kannalta hallitsemattomaan tilanteeseen, jota ei palvelun kriittisyyden vuoksi olisi mahdollista koordinoida turvallisesti säilyttäen samalla palvelun toimivuus. Jakaminen tuottaisi palveluprosesseihin sekä osapuolten vastuisiin ja vastuiden seurantaan merkittäviä haasteita. Hankinnan sopimushallinta tulisi teknisesti erittäin raskaaksi ja kalliiksi, ja jakaminen vaarantaisi sopimuksen asianmukaisen seurannan. Sopimuksen jakaminen osiin heikentäisi merkittävästi myös kilpailutuksella saatavia volyymihyötyjä, koska hankinta voisi jakautua usealle toimittajalle heikentäen sopimuksen arvoa ja sen kiinnostavuutta yksittäiselle toimittajalle.

 

Tarjous saatiin määräaikaan 16.12.2021 klo 11:00 mennessä Muuritutkimus Oy:ltä.

 

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

 

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

 

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

 

Hankintalain 83 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa ehdokkaiden tai tarjoajien rekisteröitymistä, taloudellista ja rahoituksellista tilannetta sekä teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia 84-86 §:ssä tarkoitettuja vaatimuksia. Tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

 

Arvioinnissa todettiin että Muuritutkimus Oy:n tarjous täyttää tarjouspyynnön vaatimukset.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

 

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjous tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Hankintalain 74 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

 

Arvioinnissa todettiin Muuritutkimus Oy:n tarjouksen täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

 

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

 

Hankinnassa saatiin vain yksi (1) tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset täyttävä ja tarjouspyynnön mukainen tarjous (Muuritutkimus Oy), joten tarjousten vertailua ei voitu suorittaa.

 

Tarjoushinnat

 

Muuritutkimus Oy:n tarjoamat arvonlisäverottomat tuntihinnat ovat seuraavat:

 

Tutkija / kaivausjohtaja

36,00 €

Apulaistutkija   

34,00 €

Kaivausapulainen

26,00 €

Konservaattori

44,00 €

Konservaattorin apulainen

28,00 €

Kaivuri + kuljettaja

68,00 €

Kenttätöiden esivalmistelutyöt

36,00 €

 

Liite 1                                  Avauspöytäkirja 17.12.2021

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää:

 

- valita arkeologisten tutkimusten palveluntuottajaksi Muuritutkimus Oy tarjoamillaan hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin ajalle 1.2.2022 – 31.1.2024 jonka jälkeen sopimusta voidaan jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (2) vuodella ajalle 1.2.2024 – 31.1.2026,

 

- valtuuttaa kaupunkirakentamisjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen, ja

 

- tarkastaa pöytäkirja tämän asian osalta heti.

 

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMuuritutkimus Oy
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tiedKaupunkiympäristö, kiinteistökehitys ja isännöinti
tiedKaupunkiympäristö, tonttipalvelut
tiedKonsernihallinto, hankinnat


Liitteet:

Kylk § 18
Liite 1:Avauspöytäkirja 17.12.2021