Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö6221.12.2021 

15268-2021 (14 03 05)

Päätös Turun Satama Oy:n hakemukseen eräiden rauhoittamattomien eläinlajien sekä minkin ja supikoiran pyyntiin

Hakemus

Turun Satama Oy hakee lupaa rauhoittamattomien variksen, harakan, naakan, harmaalokin, kesykyyhkyn ja rotan, sekä haitallisten vieraslajien minkin ja supikoiran, pyyntiin 1.1.–1.5.2022 sekä 16.07.–31.12.2022 Turun sataman alueelle (Diaarinro: 15268-2021).

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnan päätöksellä (11.1.2018, 8§) ympäristönsuojelupäällikölle on delegoitu metsästyslupien myöntäminen kaupungin omistamilla alueilla.

PäätösPäätän, että Turun Satama Oy:lle myönnetään lupapyytää jäljem­pänä mainittuja rauhoittamattomia eläimiä sekä haitallisia vieraslajeja Turun sataman alueella seuraavilla ehdoilla:

Perustelut:

Turun sataman alueella on koettu haittaa linnuista, jotka mm. likaavat nosturien portaita ja kulkusiltoja. Satamassa käsitellään myös elintarvikkeita, viljaa ja rehua, jotka houkuttavat lintuja ja rottia. Lintuja on yritetty häätää muilla keinoin siinä kuitenkaan onnistumatta.

Turun kaupunki linjaa metsästyslupien käsittelystä antamissaan periaatteissa (Kaupunkiympäristölautakunta 15.6.2021 § 233), että sen alueella ei metsästetä uhanalaisiksi tai silmälläpidettäviksi luokiteltuja eläinlajeja. Viimeisimmän, vuoden 2019 uhanalaistarkastelun mukaan harmaalokki luokiteltiin uhanalaisuusluokkaan vaarantuneet ja harakka silmälläpidettäväksi, eikä niiden pyyntiin siksi myönnetä lupaa.

Yksittäisen linnun ampumistapahtuma aiheuttaa parvessa pakoreaktion, mutta pitempikestoinen karkotusvaikutus voidaan saavuttaa vain sillä, että ravintolähteet poistetaan mahdollisimman nopeasti. Rakennuksien ränni- ym. rakenteita voitaneen suojata siten, että hakemuksessa kuvattuja tukkeumia ei pääse syntymään. Harmaalokeille ei ole tyypillistä hakeutua sisälle rakennuksiin, ellei niissä ole avoimesti tarjolla ravintoa. Linnut eivät hyökkäile ihmisten päälle kuin pesiään puolustaessaan, joten pesinnät esim. nostureissa tulee estää etukäteen.

Minkki ja supikoira on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi, minkä seurauksena lajit on poistettu metsästyslaista ja niiden pyynti on 1.6.2019 alkaen vaatinut vain maanomistajan luvan. Kyseisten lajien tehokkaan pyynnin positiivinen vaikutus linnustoon ja sammakkoeläimiin on todistettu tieteellisesti erityisesti kosteikoilla sekä saaristoympäristössä.

Lisätietoja asiassa antaa luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen (emma.kosonen@turku.fi), p. 040 180 2822.

 

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoTurun Satama Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX