Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta50514.12.20213

2255-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Mooriankunnas (15/2021)

Tiivistelmä: -

Kylk § 505

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö 3.12.2021:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Kurjenmäen kaupunginosan korttelin 2 tonteille 3, 4, 5, 6, 8 ja 9, korttelin 6 tontille 2 sekä korttelin 7 tonteille 1 ja 2, Kingelininkadun ja Moorianpolun katualueille sekä osalle Kurjenmäenkatua, osoitteissa Kingelininkatu 2-6, Kunnallissairaalantie 14, Kurjenmäenkatu 3-7. Työnimeltään kaavanmuutos on Mooriankunnas. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö.

Kaavan tavoitteet

Tavoitteena on mahdollistaa nykyiseen palvelurakenteeseen tukeutuvaa asumista hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle, asumisen viihtyisyystekijät ja viherympäristö huomioiden, uutena asumismuotona välimuotoinen asuminen.

Hankkeella tavoitellaan myös Citymarketin laajentamista, joka mahdollistaa verkkokaupan kasvun ja kuluttajakäyttäytymisessä tapahtuneiden muutosten asettamien tilavaatimusten täyttämisen. Alueen kaupallisten ja työtilojen tarjontaa halutaan rikastuttaa.

Hankkeen yhteydessä tarkastellaan alueen liikennejärjestelyitä, erityisesti jalankulkureittien monipuolistamista.

Kaupunkikehitysjaosto päätti 24.5.2021 § 43 nimetä Mooriankunnas – nimisen strategisen maankäytön hankkeen ja hyväksyi kehittämisen tavoitteet:

- Kehitettävä alue toteutetaan tehokkaalla rakentamisella, mikä tukee monipuolista palvelutarjontaa sekä mahdollistaa rakenteellisen pysäköinnin samalla vapauttaen maantasosta alueita kävelypainotteisiksi ja tiiviiksi lyhyiden kävelyetäisyyksien kaupunkitiloiksi. Alueelle tavoitellaan yli 1000 uutta asukasta.

- Kohteen kehittäminen tapahtuu isona kokonaisuutena, mutta rakentaminen tulee olla toteutettavissa eri osapuolten tarpeiden mukaisesti vaiheittain. Kehittämisratkaisussa tulee varmistaa kokonaisuuden teknistaloudellinen toteuttamiskelpoisuus.

- Kohteen asumisratkaisujen toteutuksessa on huomattava osuus välimuotoisella asumisella ja sen asettamilla vaatimuksilla. Välimuotoisella asumisella on hyvinvointitoimialan sopeuttamistoimena erittäin suuri merkitys kaupunkitalouteen. Alueelle toteutetaan monipuolisesti myös muuta asumista.

- Asumisessa tavoitellaan erityistä arjen sujuvuutta, läpimenevää esteettömyyttä sekä monipuolista ja helposti saavutettavaa palveluvalikoimaa.

- Kohteen julkiset kaupunkitilat toteutetaan kaikille, mutta erityisesti ikääntyneille vetovoimaisiksi, turvallisiksi ja viihtyisiksi. Alueesta on muodostuttava luonteeltaan kaikille avoin.

- Alueen kaupallisten toimintojen ja palvelujen kehittämistä tuetaan erityisesti välimuotoisen asumisen ja kaupungin keskustan alueen kasvavan verkkokaupan tarpeiden näkökulmasta.

- Alueen liikennejärjestelyt eivät saa olennaisesti haitata olemassa olevia toimintoja. Erityisesti on huolehdittava huolto- ja asiakasliikenteen sujuvuudesta, turvallisuudesta sekä siitä ettei nykyiselle tai tulevalle asutukselle aiheudu häiriötä vuorokauden eri aikoina.

- Arvioidaan Vähäheikkiläntien ja Hippoksentien yhdistävän tunnelin vaikutusta kokonaisuuden järjestelyissä, vaikka mahdollinen tunnelin toteutus ajoittuukin myöhempiin aikoihin.

- Kohteen asema joukkoliikennekäytävän varrella tulee suunnittelussa tunnistaa ja osoittaa turvalliset yhteydet kaikille aluetta sivuaville joukkoliikennereiteille. Myös palvelulinjojen edellytykset tulee varmistaa.

- Hankkeella ei ole vaikutusta tulevaisuudessa tehtäviin Kupittaan siirtolapuutarhan aluetta koskeviin ratkaisuihin.

- Kurjenmäkikotien osalta tavoitteena on mahdollistaa purkava uudisrakentaminen valmistelussa olevaa tarveselvitystä vastaavasti.

- Aikataulullisesti kohteen asemakaavoitusta priorisoidaan korkealle. Kurjenmäkikodin ja TYKS Psykiatrian (Kurjenmäenkatu 4) tonttien oltava rakentamiskelpoisia, kun nykyisille asukkaille ja toiminnoille uudet tilat ovat valmistuneet.

- Kaavoitustyön lähtökohtana ovat viitesuunnitelmassa esitetyt ja kaavoitusaloitteessa ilmaistut tavoitteet.

- Kaupungin omistukseen syntyvien tonttien luovutuksesta päätetään erikseen. Kaupungin konserniyhtiöille on osoitettava merkittävä osuus asuntorakentamisen luovutuksista kaupungin asunto- ja maapolitiikan periaatteiden mukaisesti.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Mooriankunnas

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Mooriankunnas.

PäätösAsia pantiin pöydälle Valkosen Jakobssonin tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.