Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta49514.12.20216

8197-2020 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Asuinkerrostalo (os. Vanha Hämeentie 21) Nummi (P 2020-626)

Tiivistelmä:

Kyseessä on asuinkerrostalon uudisrakentaminen Nummen kaupunginosaan. Samalla puretaan tontilla sijaitsevat vanhat rakennukset. Osa naapureista vastustaa hakemuksen mukaista rakentamista. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi ehdollisena.

Kylk § 495

Ympäristölakimies Nina Mattila 9.12.2021: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Nummi (11), kortteli 44, tontti 13

Vanha Hämeentie 21

Hakija

Jyrki Lahtonen

Rakennushanke

Uusi rakennus:

- kaksikerroksinen pienkerrostalo 644 k-m²

- 12-16 asuntoa, 9 autopaikkaa ja polkupyöräpaikat rakennusjärjestyksen mukaisesti.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 12.6.1958. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AL II: Asemakaavamääräysalue: Rakennusala asuin- ja liikerakennusta tai asuinrakennusta varten. Kerrosluku: Enintään 2. Palonkestävyyden luokittelu: 1-kerroksiseen rakennukseen ja 2-kerroksiseen asuinrakennukseen nähden vähintään PL 4 pykälän D-luokka I, 2-kerroksiseen asuin- ja liikerakennukseen nähden vähintään PL 4 pykälän C-luokka. Rakennuksen sijoitus: Kadunpuoleiseen rakennusrajaan. Rakennuksen suunta: Katonharja rakennusalan pitemmän sivun suuntainen. Julkisivun korkeus: Enintään 7 m. Katonkaltevuus: 15 astetta tai 25 astetta.

Asemakaavamääräysalue: Rakentamatta jätettävä istutettava tontinosa. Käyttötarkoitus: Istutettava maistraatin hyväksymän suunnitelman mukaan ja pidettävä puistomaisessa kunnossa.

Poikkeukset (MRL 58 §)

- Rakennusoikeuden ylitys 84 m²:llä; ylitys 15 %:a.

- Rakennusalan ylittäminen 2 m Vanhan Hämeentien puolella 17,6 m matkalla, 2,5 m eteläpuolella 17,6 matkalta sekä Ruukinrinteen puolella 18,5 m matkalla 0,9 m.

- Rakennuksen harjasuunta ei ole rakennusalan suuntainen (valitsemalla aumakattomuodon madalletaan julkisivun keskimääräistä korkeutta joka suuntaan naapureita huomioiden).

- Pihan puoleisen julkisivun korkeus on 9 m kaavan asettaman 7 m sijaan (julkisivukorkeus Vanhan Hämeentien puolella on kaavan mukainen, mutta maasto laskee tontin sisäosissa ja rakennuksen porrastaminen hankaloittaisi rakennettavuutta oleellisesti).

- Jäteaitauksen sijoittaminen asemakaavassa rakentamatta jätettävälle istutettavalle tontinosalle.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille kolme kertaa hakijan muutettua suunnitelmiaan. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Kaikista suunnitelmista jätettiin kielteisiä kannanottoja. Hakijan edustaja on naapurin 853-11-44-12 isännöitsijän ehdotuksesta ollut suorassa vuoropuhelussa isännöitsijän kanssa, jotta hakijan edustaja on voinut täsmällisemmin huomioida naapuriyhtiön näkemyksiä. Hakija on huomioinut naapurin huomautuksen rakennuksen rajalle sijoittamisesta ja siirtänyt hakemuksessaan kaavailtua rakennusta vähintään neljä metriä irti tonttien välisestä rajasta ja naapurin julkisivusta. Tämä yksinkertaistaa paloa osastoivien rakenteiden toteutusta oleellisesti sekä tekee kummankin rakennuksen huollosta helpomman toteuttaa. Lisäksi hakija on muuttanut kattomuotoa siten, että hakijan rakennus peittäisi mahdollisimman vähän näkymää ja päivävaloa naapuriyhtiön päätyikkunoiden kannalta.

Viimeisimmistä suunnitelmista, joita nyt esitetään hyväksyttäviksi, jätettiin kolme muistutusta. Muistutuksissa pidetään rakennusta ympäristöstä poikkeavana, ehdotetaan rakennuksen siirtämistä lähemmäs Vanhaa Hämeentietä ja vastustetaan rakennusoikeuden ylitystä sekä rakennuksen korkeutta. Lisäksi vaaditaan, että hakija korvaa naapurille aiheutuvan haitan, mikäli lupa myönnetään. Hakijalle varattiin mahdollisuus vastineen antamiseen muistutuksiin.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Liikennesuunnittelu: puoltava

Museokeskus: puoltava: Museokeskus on vuonna 2016 kohteeseen tehdystä asemakaavanmuutosehdotuksesta lausunut, että "Asemakaavanmuutosehdotus muuttaa omalta osaltaan merkittävästi Vanha Hämeentien näkymää. Esitetty uudisrakennus on kooltaan liian suuri ja korkea. Voidaan katsoa, että vanha asuinrakennus on korvattavissa uudisrakentamisella, mutta uudisrakennuksen tulee tyyliltään, kooltaan ja sijoittelultaan ottaa huomioon alueen ominaispiirteet." Tähän viitaten museokeskuksella ei ole huomautettavaa tontin rakennusten purkamisesta.

Päätöksen perustelut

Kyseessä on asuinkerrostalon uudisrakentaminen Nummen kaupunginosaan. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 7.2.2017 § 30 hyväksynyt tontille ”Ruukinrinteenkulman” asemakaavamuutoksen. Turun hallinto-oikeus kumosi 22.11.2017 lautakunnan päätöksen. Tontille oli asemakaavamuutoksessa osoitettu rakennusoikeutta 1 400 k-m2:ä suurimman sallitun kerrosluvun ollessa IV. Turun hallinto-oikeus totesi, että asemakaavan muutoksessa ei ole arvioitu sitä, voidaanko alueen muille tonteille myöhemmin sallia maanomistajien yhdenvertainen kohtelu huomioon ottaen vastaava rakentamistehokkuus ja mikä merkitys sillä olisi rakennettuun ympäristöön ja yleiskaavassa määriteltyihin alueen suojeluarvoihin. Kaavamuutoksen mukaisen rakentamisen osoittamisen mahdollisuudet ja vaikutukset olisi tullut kaavamuutosta laadittaessa arvioida laajempaa aluetta koskevilla selvityksillä. Kaava-aineiston perusteella ei ollut mahdollista arvioida, täyttääkö asemakaava maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetut sisältövaatimukset tai perustuslain 6 §:n vaatimuksen maanomistajien yhdenvertaisesta kohtelusta.

Nyt vireillä olevan poikkeamishakemuksen avulla tavoitellaan tontin huonokuntoisten rakennusten korvaamista uudisrakennuksella, joka soveltuu ympäristön mittakaavaan. Tontti sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä ja eri oppilaitosten ja työpaikkojen läheisyydessä. Tontilla nyt sijaitsevan päärakennuksen Vanhan Hämeentien puoleinen julkisivu on jäänyt huomattavasti kadun tasoa alemmas ja myös sen kulma ulottuu Vanhan Hämeentien ja Ruukinrinteen katualueelle. Vanhan Hämeentien ja Ruukinrinteen risteysalueen turvallisuus paranee, koska näkemäesteenä ollut rakennus puretaan.

Museokeskuksella ei ole huomautettavaa tontilla sijaitsevien rakennusten purkamisesta. Museokeskus antoi vireillä olleesta ja kumoutuneesta asemakaavamuutoksesta kielteisen lausunnon, koska kaavamuutoksessa esitetty uudisrakennus oli kooltaan liian suuri ja korkea. Nyt suunnitelmissa on kooltaan selkeästi pienempi rakennus. Suunnittelualueen lähiympäristössä on pääosin 1920-luvulla rakennettuja kaksikerroksisia puutaloja. Naapuritontilla 853-11-44-12 sijaitsee 1950-luvun alussa rakennettu kolmikerroksinen rakennus. Uudisrakennuksen ympäristöön soveltuvuutta arvioidaan rakennuslupavaiheessa. Hakemusta esitetään myönnettäväksi ehdolla, että uudisrakennuksen ympäristöön sopivuudesta tulee rakennuslupavaiheessa hankkia lausunto kaupunkikuvasta vastaavalta toimielimeltä.

Ympäristömeludirektiivin mukaan vuonna 2017 laaditusta Turun ympäristömeluselvityksen karttaotteesta käy ilmi, että tontti on osittain alueella, jolla tieliikenteen aiheuttama päiväajan keskiäänitaso ylittää 55 dB:ä. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi ehdollisena. Hakijan tulee esittää rakennuslupavaiheessa selvitys, josta käy ilmi, että asunnot ja oleskelupiha toteutetaan siten, että ne on riittävästi suojattu melulta.

Maankäyttö- ja rakennuslain 155.1 §:n mukaan asuinrakennuksen yhteyteen tulee järjestää riittävästi ulkotilaa leikkipaikkoja ja oleskelualueita varten. Ne on turvallisesti erotettava liikenteelle varatusta alueesta. Tilojen riittävyyttä arvioitaessa voidaan ottaa huomioon myös lähiympäristön tarjoamat vastaavat tilat ja alueet sekä kiinteistöjen yhteiset järjestelyt. Tontista noin 400 metrin etäisyydellä sijaitsee Lauri Viljasen puisto, jossa on leikkipaikka. Asemapiirroksen mukainen tontille esitetty leikkipaikka jää kahden autopaikan väliin. Liikkumisesteisten autopaikan sijainti on ongelmallinen suhteessa leikkipaikkaan. Leikki/oleskelupihan turvallinen toteutus tulee varmistaa rakennuslupavaiheessa. Voimassa olevassa asemakaavassa ei ole annettu autopaikkamitoitusta. Lisäksi poikkeamishakemus on jätetty ennen nykyisen rakennusjärjestyksen voimaan tuloa. Nykyään voimassa olevan rakennusjärjestyksen mukaan tontti sijaitsee kävely- ja pyöräilyvyöhykkeellä alle kolmen kilometrin päässä keskustasta. Kyseisellä vyöhykkeellä edellytetään autopaikkoja 1/120 k-m2 tai 1 ap/2 asuntoa. Hakijan esittämää autopaikkamäärää voidaan pitää riittävänä. Yksi autopaikoista voidaan tarvittaessa poistaa, jotta pihajärjestelyt on helpompi toteuttaa.

Rakennuspaikan läheisyydessä Vanha Hämeentien varrella rakentamisen tehokkuus vaihtelee. Naapuritontilla 44-12 asemakaavan mukainen tehokkuus on noin 1,07. Tontille on lisäksi myönnetty poikkeamispäätöksellä vuonna 2001 rakennusoikeuden ylitystä 96 m2:ä (n. 9 %). Tontin 43-1 asemakaavan mukainen tehokkuus on noin 0,84. Tontin 45-14 asemakaavan mukainen tehokkuus on noin 0,55. Tontin 42-12 asemakaavan mukainen tehokkuus on noin 0,56. Tontin 42-13 asemakaavan mukainen tehokkuus on noin 0,52. Tontin 42-15 asemakaavan mukainen tehokkuus on noin 1,04. Tontin 43-1 asemakaavan mukainen tehokkuus on noin 0,84. Rakennuspaikkana olevan tontin tehokkuudeksi muodostuisi poikkeamispäätöksen jälkeen noin 0,65. Tätä voidaan pitää kohtuullisena suhteessa ympäristön rakentumiseen. Lisäksi poikkeamispäätöksen kohteena oleva tontti sijaitsee kadun kulmassa siten, että ottaen huomioon rakennuksen sijainti, uudisrakentamisella ei estetä muiden ympäristön tonttien mahdollista myöhempää rakentamista. Suurin vaikutus uudisrakennuksella tulee olemaan tonttiin 44-12, joka on jo nyt rakentunut tehokkaammin kuin muut ympäristön tontit.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 17.5.2021

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurien muistutukset

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää seuraavilla ehdoilla hakemuksen ja 17.5.2021 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

- uudisrakennuksen ympäristöön sopivuudesta tulee rakennuslupavaiheessa hankkia lausunto kaupunkikuvasta vastaavalta toimielimeltä

- liikkumisesteisten autopaikan sijainnin tulee olla sellainen, että leikki/oleskelupihan turvallinen toteutus onnistuu rakennuslupavaiheessa. Tarvittaessa yksi asemapiirroksessa osoitetuista autopaikoista voidaan jättää toteuttamatta

- rakennuslupavaiheessa on esitettävä laskelmat siitä, että päiväajan melutaso oleskelupihalla ei ylitä 55 dBA, ja

- rakennuksen ulkoseinien, ikkunoiden ja muiden rakenteiden riittävä ääneneristävyys liikennemelua vastaan tulee osoittaa rakennuslupavaiheessa.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (7 kpl), yhteensä 1440 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Turun Vanha Hämeentie 19
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedGeorgiev Georgi
aoLahtonen Jyrki
tiedNikkilä Kaisa
tiedTeräs Marjo
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvKoskela Ljudmila
tpvWesterholm Teija


Liitteet:

Kylk § 495
Liite 1:Asemapiirros 17.5.2021