Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus 
Maankäyttöjohtaja1709.12.2021 

14681-2021 (10 00 02)

Kaupungin suostumus hallinnanjakosopimuksen tekemiseksi asuinkerrostalotontille 853-15-95-2 (Pääskyvuori), alaltaan 2813 m2, kohdistuvaan vuokraoikeuteen (Linkkitorninkatu 3)

Tonttipalvelut, va. tonttipäällikkö Essi Korpela 8.12.2021:

Turun kaupungin Pääskyvuoren kaupunginosan (15.) korttelin 95 tontti 2, alaltaan 2813 m2, on vuokrattu maanvuokrasopimuksella, jonka sopimuskausi käsittää 1.1.2021 - 31.12.2070 välisen ajan. Tontti on rakenteilla ja vuokramies omistaa rakenteilla olevat rakennukset. Rakentamisevelvoitetta ei ole täytetty.

Vuokramies Lujatalo Oy, perustettavan yhtiön nimiin on pyytänyt kaupungin suostumusta tehdä vuokraoikeuteen kohdistuva liitteenä oleva hallinnanjakosopimus sekä luovuttaa 1/100 suuruinen määräosa vuokraoikeudesta Kiinteistö Oy Turun Linkkitornin Valon Autoparkille.

Maanvuokrasopimuksen kohdan 5. mukaisesti vuokramiehellä on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää vuokraoikeus kaikkine vuokra-alueella olevine rakennuksineen ja laitteineen toiselle. Vuokra-alueella olevien rakennusten omistusoikeutta ei saa luovuttaa vuokraoikeudesta erillään. Edellä mainittu ehto sisältää myös kiellon kirjata maakaaren 14 luvun 3 §:n mukainen hallinnanjakosopimus. Lisäksi jos vuokraoikeus siirretään ennen kuin tässä vuokrasopimuksessa määrätty vuokra-alueen rakentamisvelvoite on täytetty, vuokramies on velvollinen maksamaan kaupungille kohdan ”Sopimussakko ja vahinkorvaus” mukaisesti määräytyvän sopimussakon.

Edellä lausutun johdosta järjestely edellyttää Turun kaupungin suostumusta. Kaupunki on antanut suostumuksensa vastaavissa tapauksissa edellytyksellä, että Turun kaupungille vahvistetaan kaikkiin hallinnanjakosopimuksella määriteltyihin osuuksiin kiinnitykset parhaalle etusijalle, ja että osapuolet vastaavat vuokranantajalle eli Turun kaupungille yhteisvastuullisesti kaikista maanvuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista, mukaan lukien vuokranmaksusta. Tämä velvollisuus on todettu liitteenä olevassa hallinnanjakosopimuksessa.

Tonttipalvelut katsoo, että anomukseen voidaan suostua edellä mainituin edellytyksin.

Liite 1Hallinnanjakosopimusluonnos

Kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski:

PäätösPäätin, että:

- liitteenä oleva Turun kaupungin tonttia 853-15-95-2, alaltaan 2813 m2, vuokraoikeutta koskeva hallinnanjakosopimus voidaan kirjata parhaalle etusijalle, sillä edellytyksellä, että Turun kaupungille vahvistetaan hallinnanjakosopimuksella määriteltyihin osuuksiin parhaalle etusijalle kiinnitykset seuraavasti:

Lujatalo Oy, perustetun yhtiön nimiin Asunto Oy Turun Linkkitornin Valo (y-tunnus 3252264-7) 99/100 osuuten kiinnitys 170.000 euroa ja

Lujatalo Oy, perustettavan yhtiön nimiin Kiinteistö Oy Turun Linkkitornin Valon Autoparkki 1/100 osuuten kiinnitys 2.300 euroa.

- vuokramiehet luovuttavat ja panttaavat edellä mainitut panttikirjat kaupungille vakuudeksi vuotuisen vuokran ja kadun tai tien kunnossa- ja puhtaanapitovelvoitteiden suorittamisesta sekä ympäristönsuojelulain mukaisten velvoitteiden ja muiden sopimusehtojen täyttämisestä viivästyskorkoineen ja perimiskuluineen.

- vuokramies Lujatalo Oy, perustettavan yhtiön nimiin voi luovuttaa 1/100 suuruisen määräosan vuokraoikeudesta Kiinteistö Oy Turun Linkkitornin Valon Autoparkille sopimussakotta.; sekä

- hallinnanjakosopimuksen osapuolet vastaavat Turun kaupungille yhteisvastuullisesti kaikista edellä mainitun maanvuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista ja ehdoista, mukaan lukien vuokran maksusta.

Petri Liski

kiinteistökehitysjohtaja

maankäyttöjohtajan varahenkilö

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoLujatalo Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta


Liitteet:

Kypaksm § 17
Liite 1:Hallinnanjakosopimusluonnos