Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, toimitilojen rakennuttaminen 
Toimitilojen rakennuttamispäällikkö5709.12.2021 

12930-2021 (02 08 00)

Suikkilan päiväkoti ja koulu, uudisrakennus, rakennustöiden valvonta ja kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävät, kumottu päätöksellä 10.12.2021 § 59

Kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen, rakennuttajainsinööri Reino Pöyhönen 7.12.2021:

Kaupunkiympäristön palvelualue, Kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen pyysi tarjouksen 30.10.2021 julkisten hankintojen ilmoituskanavassa Hilmassa Suikkilan päiväkoti ja koulu hankkeen rakennustöiden valvojan ja kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävistä.

Kohde on kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2021 - 2024.

Hankinnassa käytettiin avointa hankintamenettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa. Päästäkseen mukaan hintavertailuun tarjoajien piti täyttää ja liittää selvitys tarjoukseensa seuraavista soveltuvuusvaatimuksista.

·     tilaajavastuulain mukaiset suomenkieliset todistukset ja selvitykset (tai Vastuu Group Oy:n Luotettava Kumppani -yritysraportti tai Rakentamisen Laatu RALA ry:n -yritysraportti), joiden lisäksi selvitys verovelan määrästä ja verovelkaa koskeva maksusuunnitelma aina, kun verovelan määrä ylittää 500 euroa

·     yrityksen tai tarvittaessa toimeksiannon kohteena olevan toimialan vuosittainen kokonaisliikevaihto vähintään 2-kertainen toimeksiannon arvoon nähden. Vahvistetut tilinpäätöstiedot on annettava kolmelta viimeksi kuluneelta tilikaudelta

·     yrityksen luottoluokitus täyttää vähintään Rating Alfa -luokituksen A (tyydyttävä) tason

·     Rakennustöiden valvojalla tulee olla vähintään rakennusmestarin/teknikko (AMK) tai rakennusinsinöörin tutkinto. Rakennustöiden valvojalla tulee olla työkokemusta vähintään:

·   valvojan tehtäviä 5 vuotta vaativassa vaativuusluokassa tai 7 vuotta, josta 3 vuotta vaativassa ja 4 vuotta tavanomaisessa vaativuusluokassa

tai

·   vaativan luokan työtehtävissä vähintään 12 vuotta, josta valvojana tulee olla 7 vuotta ja vastavana työnjohtajana vähintään 1 vuotta.

tai

·   RAVS-pätevyys

·   Valvontatehtävien hoitaminen edellyttää, että rakennustöiden valvoja pääsee kohteella (Suikkila, Turku) tunnin varoitusajalla.

·     Kosteudenhallintakoordinaattorilla tulee olla em. rakennustöiden valvojaa vastaava pätevyys, sekä referenssivaatimuksena on toimiminen kosteudenhallintakoordinaattorina valmistuneessa tai työmaavaiheessa olevassa (vastaanottotarkastuksesta enintään 3 vuotta) vähintään 4000 brm² rakennuksessa, ei varasto-, eikä teollisuusrakennus. Referenssikohteen kosteudenhallintajärjestelmänä tulee ollut käytettynä Kuivaketju 10: ä.

·     Valvojan ja kosteudenhallintakoordinaattorin on nimettävä tarjouksessaan 2 henkilöä (varahenkilö/sijainen loma-aikana), joilla on sama pätevyys ja veloitushinta.

·     Valvoja voi olla kosteudenhallintakoordinaattorin sijainen ja kosteudenhallintakoordinaattori voi olla valvojan sijainen edellyttäen, että pätevyysvaatimukset täyttyvät.

·     Valvoja ja kosteudenhallintakoordinaattori voi olla sama henkilö, pätevä sijainen kumpaakin tehtävään on nimettävä

Tehtävän laajuus

·     Kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävästä oli annettava kokonaistarjous. Tehtävään sisältyvät kaikki tarvittavat suunnittelun ja rakentamisen aikaiset tehtävät, sekä yhteydenpito rakennusvalvontaan Kuivaketju 10 kosteudenhallintakoordinaattori -kortin mukaiset vaativat tehtävät.

·     Rakennustöiden valvojan tehtävään kokonaisuudessaan on tilaaja arvioinut yhteensä 1300 h seuraaville ajanjaksoille:

·   tammikuu 2022 - elokuu 2022 suunnitteluvaihe

·   elokuu 2022 - elokuu 2024 rakentamisen aika.

·   Takuutarkastus 1 v; elokuu 2025 ja takuutarkastus 2v; elokuu 2026

·    Valvojan tehtävästä annetaan tarjous arvioidulle kokonaistuntimäärälle 1300 h.  Kokonaistuntimäärä ilmoitetulla tuntihinnalla tulee muodostamaan valvontatehtävän kattohinnan. Kattohintaa ei saa ylittää ilman tilaajan hyväksyntää. Lopullinen hinta määräytyy todellisen tuntimenekin mukaisesti.

Valintaperuste

Halvin yhteenlaskettu kokonaishinta sisältäen rakennustöiden valvojatehtävän kattohinnan, sekä kosteudenhallintakoordinaattorin kokonaishinnan.

Tarjoukset

Määräaikaan 30.11.2021 saatiin viisi tarjousta. Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy:n tarjouksessa yrityksen referenssit eivät täyttäneet vähimmäisvaatimuksia, eikä tarjousta oteta mukaan hintavertailuun.

Muut neljä tarjousta täyttivät tarjouspyynnössä esitetyt vähimmäisvaatimukset ja pääsivät mukaan hintavertailuun, hinnat alv 0 %:

- ACE CM Oy, tarjoushinta:

rakennustöiden valvoja 108.160,00 €, kosteudenhallintakoordinaattori 40.768,00 €, yhteensä 148.928,00 €

- A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy, tarjoushinta:

rakennustöiden valvoja 106.600,00 €, kosteudenhallintakoordinaattori 25.420,00 €, yhteensä 132.020,00 €

- Granlund Turku Oy tarjoushinta:

rakennustöiden valvoja 110.500,00 €, kosteudenhallintakoordinaattori  23.800,00 €, yhteensä 134.300,00 €

- Rakennuttajatoimisto HTJ Oy tarjoushinta:

rakennustöiden valvoja 94.900,00 €, kosteudenhallintakoordinaattori 4.000,00 €, yhteensä 98.800,00 €

- WSP Finland Oy tarjoushinta:

rakennustöiden valvoja 106.600,00 €, kosteudenhallintakoordinaattori 69.160,00 €, yhteensä 175.760,00 €

Rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n tarjous kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävän osalta oli alimitoitettu.

Rakennustöiden valvojan ja kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävien hoitaminen ammattitaidolla ja riittävillä resursoinnilla ovat tilaajan hankeen onnistumisen kannalta äärimmäisen tärkeitä. Tehtäviä voi hoitaa sama henkilö, mutta kummankaan tehtävän vaativuutta ja työmäärää se ei vähennä. HTJ:n tarjouksen arvio kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävän vaatimasta tuntimäärästä ei vastaa alkuunkaan tilaajan aiempien kokemusten perusteella muodostunutta näkemystä juuri tämän kohteen vaatimasta työpanoksesta, eikä myöskään muiden (4 kpl) vertailun hyväksyttyjen tarjoajien näkemystä.

2.12.2021 pyysimme Rakennuttajatoimisto HTJ Oy:tä selventämään tarjoustaan seuraavilta osin:

- Mihin perustuu kosteudenhallintakoordinaattorin kohteen vaativuuteen nähden ilmoittamanne poikkeuksellisen vähäinen tuntimäärä?

- Mihin perustuu saman henkilön pienempi tuntiveloitushinta kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävässä?

Rakennuttajatoimisto HTJ Oy vastasi selvityspyyntöön seuraavasti:

Mihin perustuu kosteudenhallintakoordinaattorin, kohteen vaativuuteen nähden ilmoittamanne, poikkeuksellisen vähäinen tuntimäärä?

Vastaus:

Kosteuskoordinaattorin tuntimäärä perustuu siihen, että käytämme kohteessa samaa resurssia valvontatehtävässä ja kosteuskoordinaattorin tehtävässä. Käytännössä valvojan tehtävät menevät monessa kohtaa päällekkäin kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävien kanssa (vrt. tarjouspyynnön valvontasuunnitelma, tehtäväluettelot), joten emme näe tarpeen veloittaa tilaajaa päällekkäisistä töistä "kahteen kertaan" vaan päällekkäisyydet huomioidaan pelkästään valvojan työnä. Päällekkäisyyksien jälkeen selvästi pelkästään kosteudenhallintakoordinaattorille kuuluvia tehtäviä ovat mm. riskilistan läpikäynti suunnittelijoiden kanssa, todentamisohjeen tarkennukset, työmaaorganisaation perehdytys todentamisohjeeseen ja suunnitelmiin, KK10-raportoinnit. Kokemuksemme mukaan aiemmista hankkeista esittämämme työmääräarvio näin meneteltynä riittää kosteuskoordinaattorin tehtävän laadukkaaseen suorittamiseen.

Mihin perustuu saman henkilön pienempi tuntiveloitushinta kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävässä?

Vastaus:      

Tarjoaja on vapaa hinnoittelemaan palvelunsa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Ilmoitimme Rakennuttajatoimisto HTJ Oy:lle 3.12.2021 seuraavasti:

Antamanne selvitys ei tyydyttävästi selitä kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävään ilmoittamaanne poikkeuksellisen alhaista hintaa.

Toista tehtävää ei voi hoitaa toisen tehtävän kustannuksella, kumpikin tilaajalle äärimmäisen tärkeä toimeksianto pitää hoitaa mahdollisimman hyvin!

Hyväksymällä alihintaisen tarjouksenne olisi suuri riski, että jompikumpi tai molempien tehtävien hoito tulisi laiminlyötyä, tai hoidettua puutteellisesti.

Toimeksiannon kokonaishinta muodostuu valvontatyön arvioidusta kattohinnasta (tilaajan ilmoittamalla tuntimäärällä kerrottuna tarjoajan ilmoittamalla tuntihinnalla), sekä kosteudenhallintakoordinaattorin tarjoajan ilmoittamasta kokonaishinnasta, joka perustuu tarjoajan arvioimaan tuntimäärään ja tuntihintaan. Näin ollen on myös suuri riski, että kosteudenhallintakoordinaattorin alimitoitettu tuntimäärä alhaisella tuntiveloitushinnalla johtaa kattohinnalla ilmoitetun valvontatyön hinnan nostamiseen myöhemmin.

Esitän, että HTJ Oy:n tarjous tulee hylätä.

Halvin hyväksytty tarjous

Halvimman hyväksyttävän tarjouksen antoi A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy, tarjoushinta; rakennustöiden valvojan tehtävästä 106.600,00 ja kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävästä 25.420,00 €, yhteensä 132.020,00 (alv 0 %)

Mahdolliset tiedustelut päätöksen sisällöstä osoitetaan rakennuttajainsinööri Reino Pöyhöselle, puh. 040 751 5880, reino.poyhonen@turku.fi.

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola:

PäätösPäätin, että Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy:n ja Rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n tarjoukset hylätään esittelyteksissä mainituin perustein.

Lisäksi päätin, että Suikkilan päiväkoti ja koulu, uudisrakennus, rakennustöiden valvonta ja kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävät hankitaan halvimman hyväksyttävän tarjouksen antaneelta A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:ltä arvonlisäverottomaan hintaan 132.020,00 € (rakennustöiden valvojan tehtävät arvioituun kattohintaan 106.600,00 € ja kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävät kokonaishintaan 25.420,00 €).

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Anne Antola

toimitilojen rakennuttamispäällikkö

Hankintaoikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä

Jakelu

aoACE CM Oy
aoA-Insinöörit Rakennuttaminen Oy
aoGranlund Turku Oy
aoRakennuttajatoimisto HTJ Oy
aoRakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedLax Jenni
tiedPihlajavirta Reetta
tpvPöyhönen Reino