Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja18502.12.2021 

9664-2021 (10 03 00)

Poikkeamispäätös: Tehostetun palveluasumisen yksikkö ja piharakennus, Metallikatu 7, Pansio (P 2021-1008)

ympäristölakimies Nina Mattila 30.11.2021

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Pansio (66), kortteli 64, tontti 8

Osoite: Metallikatu 7

Hakija

Siklatilat Oy

Rakennushanke

Ikäihmisten tehostettu palveluasumisyksikkö (n. 1200 k-m2:ä/ 1 krs, asukaspaikkoja 30)

Piharakennus (varasto/ jätekatos)

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 15.10.2005. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

A: Asuinrakennusten korttelialue.

Jyht: Merkintä osoittaa rakennusalan sivun, jolle rakennukset ja melulta suojaavat rakenteet on liikennemelun laskennallisen mallinnuksen osoittamalta matkalta rakennettava yhteen niin, että ne suojaavat oleskelupihoja liikennemelulta. Oleskelupihan ekvivalentti melutaso ei saa ylittyä päiväsaikaan 55 dBA. Rakennuslupavaiheessa tulee esittää laskelmat piha-alueiden toteutuvasta melutasosta. Meluaidan rakenteen ilmaääneneristävyyskyvyn tulee olla vähintään 25 dBA. KL-korttelialueen reuna tulee varustaa meluaidalla koko pituudeltaan.

AUTOPAIKAT: A -alueella: Paritalo- ja rivitaloasunnot: 1,5 ap/ asunto ja 1 vierasautopaikka/ 7 asuntoa. Kerrostaloasunnot: 1 ap/ asunto, kuitenkin vähintään 1 ap/ 75 k-m2 sekä lisäksi 1 vierasautopaikka/ 7 asuntoa.

AJONEUVOLIITTYMÄT: Kultakin asemakaavassa osoitetulta tontilta saa osoittaa vain yhden ajoneuvoliittymän Metallikadulle.

A- KORTTELIALUEELLA: Asemakaavassa osoitetun rakennusoikeuden ylittäen yksikerroksisiin piharakennuksiin saa rakentaa asuntoja palvelevia yhteis-, apu- ja teknisiä tiloja enintään kuitenkin 10 % rakennusoikeudesta. Rakennusrungon ulkopuolisia lämmittämättömiä porrashuoneita ja luhtikäytäviä ei lueta kerrosalaan. Asuinrakennuksen enimmäispituus on 24 metriä. Rakennukset tulee ketjuttaa kaakko-luode -suuntaisesti. Katualueita reunustavien asuinrakennusten tulee ehdottomasti olla kaksikerroksisia. Kattamattomat autopaikat tulee rajata puu- tai pensasaidoin. Korttelirakenteen, rakennusten massoittelun, kattomuotojen ja -kaltevuuksien, julkisivurytmin ja aukotuksen sekä aitatyypin ja -korkeuden tulee olla yhtenäiset eri tonteilla. Rakennuslupavaiheessa tulee korttelirakenteen osalta esittää viitesuunnitelma koko korttelin alueelta. Tonttia ei saa aidata toista tonttia vastaan. 

LEIKKI- JA OLESKELUALUEET: Korttelialueella on varattava leikkiin ja asukkaiden muuhun oleskeluun sopivaa yhteistä, liikennemelulta suojattua aluetta vähintään 10 % asuinhuoneistojen yhteenlasketusta kerrosalasta. 

Poikkeukset (MRL 58 §)

- asuinrakennusten korttelialueelle rakennetaan I-kerroksinen palveluasumisen yksikkö

- autopaikkoja toteutetaan rakennusjärjestyksen tehostetun palveluasumisen mukaan (kaavan vaatimus 1,5 ap/asunto ja 1 vierasap/ 7 asuntoa)

- rakennuksen enimmäispituus on yli 24 metriä.

- rakennusta ei ole ketjutettu kaakko-luode suuntaisesti

- katualueita reunustavien asuinrakennusten tulee ehdottomasti olla kaksikerroksisia

- kaavamääräys massoittelun ja arkkitehtuurin yhtenäisyydestä asuinrakennusten korttelialueella

- aitaa ei rakenneta kadun varteen. Hoivakodin oleskelupiha aidataan.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Hakijan tarkoituksena on rakentaa 30-paikkainen ikäihmisille suunniteltu ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen yksikkö ja pihavarasto. Tontti on ennestään rakentamaton. Rakennukset ovat kerrosalaltaan yhteensä n. 1200 m2:ä ja ne toteutetaan 1-tasoratkaisuina puurunkorakentein palomääräysten mukaan. Hakijan selvityksen mukaan väestönsuojaa ei rakenneta. Poikkeamishakemuksen käsittelyn yhteydessä ei kuitenkaan arvioida väestönsuojan rakentamiseen liittyviä asioita. Hakija aikoo teettää rakennuslupahakemuksen yhteydessä ulkovaipan ääneneritysselvityksen ja tutkia melulta suojattujen yhteisten oleskelupihojen toteutuksen. Hakijan mukaan hoivayksikkö on massoiteltu H-kirjaimen muotoon siten, että näkymä kadulta on kevyempi eikä asuntojen pääikkunoita tarvitse avata kadun suuntaan. Hoivayksikköön tulee asuntojen yhteyteen yhteis- ja palvelutiloja, missä henkilökunta on paikalla ympärivuorokautisesti asukkaiden tukena.

Autopaikkoja toteutetaan rakennusjärjestyksen mukainen tehostetulle asumisyksikölle vaadittu määrä huomioiden henkilökunnan sekä vierailijoiden tarpeet. Asemapiirroksen mukaan toteutetaan 12 autopaikkaa, joista osa on inva- mitoitettu. Autopaikat sijoittuvat Metallikadun puolelle ja oleskeluja- ja ulkoilualueet länsipuolelle puiston suojaan. Liikennesuunnittelu puoltaa esitettyjä ratkaisuja.

Hakijan perustelujen mukaan aiemmin rakennettu ympäristön rakennuskanta on vaihteleva. Viereisellä tontilla 853-66-64-9 sijaitsee poikkeamisluvalla rakennettu 1-kerroksinen kehitysvammaisten 15 paikkainen asumisyksikkö, joka on kerrosalaltaan 900 m2. Sen takana 1-kerroksinen tiilinen myymälärakennus. Tontilla 853-66-64-7 on kytkettyjä 2-kerroksisia puujulkisivullisia asuinrakennuksia korkean piha-aidan takana. Metallikadun toisella puolella on kapea puistovyöhyke, jonka takana on pientalotontteja mataline tiilitaloineen. Rakennuspaikan länsipuolella on puistoalue, jonka takana on asuinkerrostalojen korttelialue. Kaupunkisuunnittelu on arvioinut, että kyseinen toiminta on sijoitettavissa tontille, mutta tontille tulevia istutuksia koskien on syytä asettaa ehtoja.

Hakija on pyytänyt turvallisuus- ja kemikaaliviraston lausunnon hanketta koskien, koska noin 680 päässä rakennuspaikasta sijaitsee vaarallisia kemikaaleja käsittelevä laitos. TUKESin lausunnon mukaan kohteen palossa voi muodostua haittaa aiheuttavia savukaasuja, mutta savukaasujen ei katsota aiheuttavan sellaista suoraa myrkytysvaaraa, että palvelutalo pitäisi välittömästi evakuoida. Palvelutalon rakentajan on kuitenkin huomioitava mahdollisuus ilmanvaihdon sulkemiseen sekä mahdollisimman esteetön evakuointimahdollisuus. TUKESin lausunto on huomioitu päätöksessä ehdolla.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 18.6.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

PäätösPäätin seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 18.6.2021 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

-       kattamattomat autopaikat tulee rajata pensailla ja puurivi Metallikadun reunalla tulee toteuttaa

-       asemakaavan toteutuessa eri tavalla kuin on suunniteltu, tontti 8 on aidattava tontin 7 suuntaan pensasaidalla

-       tukesin lausunto on huomioitava kohteen jatkosuunnittelussa

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (7 kpl), yhteensä 1440 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 8.12..2021.

 

Christina Hovi

kaupunkiympäristöjohtaja

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä

Jakelu

aoSiklatilat Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedLehtonen Tuula
tiedWesterholm Teija


Liitteet:

Kypa § 185
Liite 1:Asemapiirros 18.6.2021