Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta47707.12.20215

1438-2018 (02 08 02)

Turun kaupungin keskustan alueurakka -palveluallianssin teknisen hinnan korottaminen

Tiivistelmä:

Turun keskustan alueen infran kunnossapidosta vastaa Destia Oy:n, Entti Oy:n ja kaupungin muodostama palveluallianssi Desentti. Keskustan kunnossapidon allianssisopimus on voimassa 1.10.2019 - 30.9.2027. Sopimuskauden hinta on sopimuksen alkaessa ollut 33,1 milj. euroa. Allianssin johtoryhmä esittää allianssisopimuksen teknisen hinnan nostoa sopimuksen mukaisesti 37,3 milj. euroon.

Kylk § 477

Kaupunkirakentaminen, vastaava rakennuttaja Anu Nuora, infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin, kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 30.11.2021:

 

Turun keskustan alueen infran kunnossapidosta vastaa Destia Oy:n, Entti Oy:n ja kaupungin muodostama palveluallianssi Desentti (kaupunkiympäristölautakunta 12.2.2019 § 61). Keskustan alueurakka -palveluallianssi allianssisopimus on voimassa 1.10.2019 - 30.9.2027. Sopimuskauden hinta on sopimuksen alkaessa ollut 33,1 Meuroa. Allianssin johtoryhmä (AJR) esittää allianssisopimuksen teknisen hinnan nostoa sopimuksen mukaisesti 37,3 Meuroon.

 

Hankintalain 136 §:n 2 momentin mukaan 1. kohdan mukaan hankintasopimukseen voidaan tehdä muutoksia, jotka perustuvat hankintamenettelyn aikana tiedossa olleisiin ja hankinta-asiakirjoissa mainittuihin sopimusehtoihin tai niiden muuttamista koskeviin ehtoihin, niiden rahallisesta arvosta riippumatta, ja nämä ehdot ovat selkeät, täsmälliset ja yksiselitteiset, eivätkä ne muuta hankintasopimuksen tai puitejärjestelyn yleistä luonnetta.

 

Allianssisopimus (Allianssisopimus kohta 8.2 Oikeus Laajuuden muutoksiin) sallii tavoitebudjetin tarkastamisen, jos sopimukseen liittyvien töiden laajuus tai laatu on muuttunut. Sopimuskauden aikana on tullut esiin seuraavia laajuudenmuutostarpeita:

 

Kasvillisuuden takuuhoito kahden ensimmäisen vuoden aikana istutuksesta, ei kuulu allianssisopimukseen. Takuuhoidosta allianssin kunnossapitoon siirtyy mm. uudet istutusalueet Volter Kilven kadulla ja Kupittaanpuistossa. Laajuudenmuutokseksi luetaan myös Urheilupuiston puistometsien hoitosuunnitelman toteuttaminen vuosina 2021 - 2025 sopimukseen määritellyn vuosittaisen puistometsien hoitosuunnitelman lisäksi. Laatutasoa on nostettu intensiivisempään hoitotasoon myös mm. Kupittaan pesäpallostadionin viheralueilla. Lisäksi allianssisopimuksen puhtaanapito- ja katuneliöt ovat kasvaneet Linnafältin kaava-alueen valmistuttua.

 

Lisäksi sopimuksessa (Allianssisopimus, Liite Toteutussuunnitelma 2019-2020) on sovittu eräiden töiden teknisen hinnan tarkastamisesta 2. toimintakauden jälkeen, koska näitä kustannuksia on ollut vaikea arvioida kehitysvaiheessa. Tällaisia sopimuksen mukaan uudelleen arvioitavia kustannuksia ovat olleet hiekoitushiekan poisto, lumensijoituspaikkojen hoito ja liikenne- ja viheralueiden puhtaanapito. Lumensijoituspaikkojen hoidon tekninen hinta on arvioitu kehitysvaiheessa liian pieneksi normaali talvina. Lisäksi kehitysvaiheessa hiekoitushiekan ja puhtaanapidon jätteiden määrä on jouduttu arvioimaan määrätietojen puuttumisen takia.

 

Allianssi on seurannut hiekoitushiekan ja jätteiden määrää 1. ja 2. toimintakauden aikana. Kehitysvaiheessa lasketut tekniset hinnat verrattuna toteutuneisiin määriin on todettu liian alhaisiksi. Tästä syystä hintoja esitetään nostettavaksi jäljempänä tarkemmin kuvatusti.

 

Allianssin johtoryhmä esittää allianssisopimuksen teknisen hinnan (korvattavien kustannusten) nostoa sopimuksen mukaisesti seuraavasti:

 

kasvillisuuden hoito

82.749 € / toimintavuosi

liikennealueiden hoito

35.000 € / toimintavuosi

hiekoitushiekan poisto

82.649 € / toimintavuosi

lumensijoituspaikkojen hoito

24.407 € / toimintavuosi

liikenne- ja viheralueiden puhtaanapito

350.290 € / toimintavuosi

 

Allianssisopimuksen tekninen hinta nousee yhteensä 575.095 euroa/toimintavuosi. Hinnan nousu sisältyy Kaupunkirakentamisen palvelualueen, kaupunkiympäristön kunnossapidon vastuualueen vuoden 2022 talousarvioon ja on huomioitu vuosien 2023-2025 taloussuunnitelmassa.

 

Kertaluonteisena korvauksena AJR on hyväksynyt koronan aiheuttamat vaikutukset tekniseen hintaan 1. toimintakaudelta 98.000 euroa ja 2. toimintakaudelta 318.000 euroa. Lisäksi sopimuksessa (Allianssisopimus, Liite Toteutussuunnitelma 2019-2020) on sovittu indeksin muutoksen vaikutus tekniseen hintaan, jos indeksi nousee yli 2,5 %. AJR on hyväksynyt kertaluonteisena korvauksena indeksin vaikutuksen 113.000 euroa. Koronasta aiheutuneet lisäkustannukset on raportoitu taloushallintoon.

 

Teknisen hinnan tarkastamisen ja kertakorvausten jälkeen allianssisopimuksen tavoitebudjetti on 37,3 Meuroa.

 

Palveluvaiheen laajuuden ja laadun muutos tarkastetaan seuraavan kerran, kun laajuus tai laatu oleellisesti muuttuu mm. Harppuunakorttelin ja Kirstinpuiston uusien kaava-alueiden, Kauppatorin valmistumisen ja kunnossapitoon siirtämisen yhteydessä.

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus         Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä keskustan palveluallianssin tavoitehinnan noston sopimuskaudelta 33,1 M eurosta 37,3 M euroon esittelytekstistä ilmenevin perustein.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä esittelemässä infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin.

Jakelu

aoDestia Oy
aoEntti Oy
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut