Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta48607.12.20212

11950-2021 (10 03 01)

Korjasmäenpuistikon puistosuunnitelma ja Korjasmäenkadun katusuunnitelma sekä kustannusarvion hyväksyminen

Tiivistelmä:

Lautakunnan hyväksyttäväksi esitetään Korjasmäenpuistikon puistosuunnitelma ja Korjasmäenkadun katusuunnitelma. Suunnitelmat korvaavat ko. alueille tammikuussa 2021 hyväksytyt suunnitelmat. Nyt esitetyssä suunnitelmassa on lisätty Korjasmäenpuistikkoon hulevesivesien luonnonmukaiseen käsittelyyn tarkoitettu alue. Kaupunginhallitukselle esitetään infrahankkeen kustannusarvion hyväksymistä. Kustannusarvio sisältää Riitasuon kiertoliittymän ja Korjasmäenpuistikon hulevesialtaan rakentamisen, Korjasmäenojan kunnostuksen ja Tampereen valtatien pyöräilyolosuhteiden parantamisen, yht. 1,28 miljoonaa euroa.

Kylk § 486

Kaupunkiympäristö, Kaupunkirakentaminen, Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Erkko Välimäki 3.11.2021:

Nykytilanne

Korjasmäenkatu ja Korjasmäenpuistikko sijaitsevat Runosmäen ja Kärsämäen kaupunginosien rajalla, Pohjoiskaaren varrella.

Alueelle on tehty katu- ja puistosuunnitelma alkuvuodesta 2021 (katu- ja puistosuunnitelma K7357 031, hyväksytty KYLK 19.1.2021 § 17). Suunnitelmassa  on muun muassa muutettu Pohjoiskaaren, Korjasmäenkadun ja Riitasuonkadun liittymä kiertoliittymäksi, lisätty Korjasmäenpuistikkoon puita sekä siirretty hieman puistikon nykyistä kevyen liikenteen väylää.

Suunnitelmien valmistumisen jälkeen on ilmennyt tarpeita parantaa alueen hulevesien hallintaa. Korjasmäenkadulta ja Runosmäenkadulta hulevedet johdetaan hulevesiviemäreitä ja ojia pitkin lopulta Saukonojaan. Saukonojan alajuoksulla, pääasiassa Naantalin pikatien eteläpuolella, on ilmennyt hulevesistä johtuvia haittoja kuten ajoittaista tulvimista. Jotta hulevesistä johtuvia haittoja voidaan hallita Saukonojan alajuoksulla, on suunnitteilla  erilaisia hulevedenhallinta toimenpiteitä koko valuma-alueen varrelle Kuninkojan ja Saukonojan varsille. Korjasmäenpuistikko on soveltuva paikka hulevesien viivyttämiseen sekä  hulevesien pienimuotoiseen puhdistamiseen.

Suunnitelma

Korjasmäenpuistikkoon esitetään rakennettavaksi hulevesien viivytysallas sekä patorakenteita ja istutuksia.  Hulevesialtaan rakenteet ulottuvat osittain myös Korjasmäenkadun katualueelle.

Hulevesialtaan kaivettava pinta-ala noin 1200 m2 ja kaivusyvyys syvimmillään 1,5 metriä. Ennen altaan kaakkoiskulmassa olevaa huleveden imuputkea rakennetaan graniittikivistä pato.  Padon aukot päästävät normaalin hulevesivirtaaman, mutta rankkasateilla pato padottaa vettä. Altaassa vesikorkeus on maksimissaan 30 cm altaan pohjasta.  Altaan viivytystilavuus on noin 100 m3.

Altaan reunat luiskataan loiviksi. Allas on suurimmaksi osaksi nurmipintainen. Imuputken ja padon alueella reunaluiskat ja osittain altaan pohjaa eroosiosuojataan seulanpääkivillä. Altaan keskelle rakennetaan kosteammaksi jäävä alue, joka ympäröidään isoilla kivillä ja istutuksilla. Uoman pohjalle istutetaan koristeheiniä ja perennoja, lisäksi alueelle istutetaan muutamia puita. Korjasmäenkadun puoleiselta reunalta poistetaan yksi nykyinen puu.

Korjasmäenkadun ojan hulevesien lisäksi altaan kautta ohjataan myös Runosmäenkadun hulevesiä.  Runosmäenkadun vanha hulevesilinja Pohjoiskaarelle poistetaan käytöstä. Altaasta vedet johdetaan eteenpäin nykyistä hulevesiviemäriä pitkin.

Hankkeeseen liittyen Korjasmäenkadun viereinen Korjasmäenoja tulee kunnostaa.

Hulevesialtaan aluetta lukuun ottamatta Korjasmäenpuistikon aiemmin laadittu suunnitelma säilyy pääosin ennallaan, puuistutuksia on muutettu.

Suunnitelmassa esitetyt muutokset ja uudet rakenteet on tarkoitus toteuttaa aikaisemmin mainitun suunnitelman rakentamisen yhteydessä.

Nähtävilläolo

Suunnitelma oli nähtävillä 18.10.-1.11.2021. Suunnitelmasta ei ole jätetty muistutuksia eikä suunnitelmaan ole tehty muutoksia nähtävillä olon jälkeen.

Kustannukset

Korjasmäenpuistikon puistosuunnitelman ja Korjasmäenkadun rakentamiskustannukset on esitetty edellä mainitun suunnitelman (K7357 031, hyväksytty 19.1.2021 § 17) yhteydessä silloisen suunnitelman mukaisina.

Riitasuonaukion kiertoliittymän ja sen lähialueiden parantamisen kustannusarvioksi on 19.1.2012 hyväksytty 975.000 euroa. Tampereen valtatien pyöräilyolosuhteiden parantamisen kustannusarvio on hyväksytty 70.000 euroa. Kustannusarviot ovat sisältäneet suunnittelun, rakentamisen ja muut tilaajan kustannukset sekä 10 % hankevarauksen. Kustannusarviot perustuvat rakennusosalaskentaan.

Käytetty hankevaraus on syytä korottaa 20 %:iin. Kyseistä hankevarausta käyttäen Riitasuon kiertoliittymän ja sen lähialueiden parantamisen kustannusarvio on 1.064.000 euroa (alv 0 %) ja Tampereen valtatien pyöräilyolosuhteiden parantamisen kustannusarvio on 76.000 euroa (alv 0 %). Korjasmäenoja kunnostamisen hanketasoinen kustannusarvio sisältäen 20 % hankevarauksen on 65.000 euroa (alv 0 %).

Tässä hyväksyttäväksi esitetyn hulevesialtaan kustannuksia lisäävä vaikutus aikaisemman Riitasuonaukion kiertoliittymän suunnitelman rakentamiskustannuksiin on 76.000 euroa (alv 0 %). Tällöin Riitasuonaukion kiertoliittymän ja sen lähialueiden parantamisen kustannusarvioksi tulee 20 % hankevarauksella 1.280.000 euroa (alv 0 %). Kustannusarvio sisältää Riitasuon kiertoliittymän ja Korjasmäenpuistikon hulevesialtaan rakentamisen, Korjasmäenkadun viereisen Korjasmäenojan kunnostuksen ja Tampereen valtatien pyöräilyolo-suhteiden parantamisen.

Riitasuon kiertoliittymän rakentamisen ja Tampereen valtatien pyöräilyolosuhteiden parantamisen kustannukset katetaan Liikenteen toimivuutta ja turvallisuutta parantavat –kustannuspaikalta. Korjasmäenpuistikon hulevesialtaan rakentamisen ja Korjasmäenojan kunnostuksen kustannukset katetaan Hulevesijärjestelmät –kustannuspaikalta.

Hallintosäännön 34 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää kustannusarvioltaan 1-3 miljoonan euron infrahankkeiden hankesuunnitelmista. Korjasmäenpuistikon puistosuunnitelma ja Korjasmäenkadun katusuunnitelma ovat rinnastettavissa hankesuunnittelussa tehtäviin suunnitelmiin. Kustannusarvio perustuu puistosuunnitelman ja katusuunnitelman laatimisen yhteydessä laadittuihin rakennussuunnitelmaluonnoksiin. Koska laajempaan hankkeeseen nyt lisätty hulevesiallas nostaa kustannukset yli 1 miljoonan euron, hankkeen kustannusarvio esitetään kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Karttalinkki

Liite 1Korjasmäenkatu (osa) katusuunnitelma, Korjasmäenpuistikko puistosuunnitelma K6926001, pvm. 15.10.2021

Oheismateriaali 1Katu- ja puistosuunnitelmaselostus Korjasmäenkatu (osa) ja Korjasmäenpuistikko, pvm. 15.10.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- hyväksyä Korjasmäenpuistikon puistosuunnitelman ja Korjasmäenkadun katusuunnitelman liitteen 1 mukaisesti, ja

- lähettää kustannusarvion 1.28 milj. euroa edelleen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talousohjaus


Liitteet:

Kylk § 486
Liite 1:Korjasmäenkatu (osa) katusuunnitelma, Korjasmäenpuistikko puistosuunnitelma K6926001, pvm. 15.10.2021