Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta46130.11.20215

2236-2021 (02 02 02)

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kuukausiraportti 10 - 2021

Tiivistelmä: -

Kylk § 461

Yhteiset palvelut, talouspalvelut, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 22.11.2021:

Kaupunginhallitus on 17.12.2020 § 577 strategisten sopimusten hyväksymisen yhteydessä päättänyt, että toimielinten tulee jatkuvasti arvioida oman palvelukokonaisuutensa talouden ja toiminnan toteutumista ja esittää kaupunginhallitukselle niiden pohjalta välittömästi tai osavuosikatsausten yhteydessä toimenpiteet talousarviossa pysymiseksi. Palvelukokonaisuuksista vastaavat johtajat raportoivat toiminnan ja talouden kehittymisestä kuukausiraportein omalle lautakunnalleen. Raportoitavat tavoitteet sisältyvät palvelukokonaisuuden operatiivisiin sopimuksiin.

Palvelukokonaisuudesta vastaavan johtajan tulee erikseen annettavan aikataulun ja ohjeen mukaisesti raportoida palvelukokonaisuutensa toiminnasta ja taloudesta kansliapäällikölle sekä huolehtia siitä, että kansliapäälliköllä on valvontaa varten riittävät tiedot palvelukokonaisuuden toiminnasta.

Kaupunginhallitus on 8.11.2021 § 504 päättänyt, että kaupungin taloudellisen aseman parantamiseksi kaikkien palvelukokonaisuuksien tulee jatkaa tiukkaa tarveharkintaa muun kuin koronaan liittyvien pakollisten sijaisten ja tilapäisen työvoiman palkkaamisessa. Tämän lisäksi loppuvuoden palvelu- ja tavarahankinnat rajoitetaan vain päivittäisessä palvelutuotannossa ja koronan hoidossa ehdottomasti tarvittaviin. Palvelukokonaisuuksien tulee suosia talkoovapaiden antamista, mikäli se on mahdollista ilman sijais- ja ylityökustannuksia.

Käyttötalous

Syyskuun lopun tilanteesta laaditussa 3. osavuosikatsauksessa kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ennustettiin ylittävän sille asetetun suunnitteluluvun 0,7 milj. eurolla ennusteen ollessa -34,1 milj. euroa (TA -33,4 milj. euroa). Kaupunkiympäristölautakunnan talouden toteumaennuste ylitti 1,0 milj. eurolla ja Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toteumaennuste alitti 0,3 milj. eurolla valtuuston toimielimille hyväksymät suunnitteluluvut.

Kaupunkiympäristön talouden ennustetaan tämänhetkisen ennusteen perusteella toteutuvan 0,3 milj. euroa (ennuste -33,7, TAM -34,0 milj. euroa) sille asetettua sitovaa tulostavoitetta parempana. Lokakuun raportoinnin yhteydessä todettu merkittävin talouden toteutumiseen ennustettu muutos on seuraava:

- Luvat ja valvonta: Palvelualueen toimintatuottojen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaan (TA 10,7 milj. euroa, ennuste 9/2021 10,4 milj. euroa, ennuste 10/2021 10,7 milj. euroa).

Lautakuntakohtaisten suunnittelulukujen toteumaennusteet ovat seuraavat:

- kaupunkiympäristölautakunta -12,6 milj. euroa (TAM -12,6 milj. euroa),

- Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta -21,0 milj. euroa (TAM -21,3 milj. euroa),

- rakennus- ja lupalautakunta -0,1 milj. euroa (TA -0,1 milj. euroa), ja

- Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta 0 milj. euroa (TA 0 milj. euroa).

Talouden ja toiminnan toteutuminen sekä työvoiman käyttö on esitetty liitteessä 1 Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 10 2021.

Investoinnit, maanhankinnat, myynnit ja maankäyttösopimuskorvaukset

Kaupunkiympäristön rakennuttamisen, toimitilojen rakennuttamisen sekä kiinteän omaisuuden hankintojen (kh-omaisuusyksikkö) investointimäärärahojen toteutumaraporttien perusteella ei ole tunnistettu merkittäviä muutoksia kolmanteen osavuosikatsaukseen verrattuna ja toteutumaennuste on noin 26,6 milj. euroa alle talousarvion (TAM 94,8 milj. euroa). Kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointihankkeiden ennustettu toteuma on 43,9 milj. euroa (TAM 63,3 milj. euroa) ja toimitilojen rakennuttamisen investointien ennuste on 20,7 milj. euroa (TAM 28,0 milj. euroa). Kiinteän omaisuuden hankintojen (raakamaa) ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 3,5 milj. euroa).

Liitteissä 2 ja 3 on raportoitu kaupunkiympäristön ja toimitilojen rakennuttamisen investointiohjelmien lokakuun lopun tilanne kohdekohtaisesti. Huomionarvoista on, että Turun kaupungille osoitettujen ostolaskujen käsittelyssä on ollut ruuhkaa kesäkuun alusta alkaen kun kaupungissa tehtiin taloushallintojärjestelmän vaihto uuteen SAP-järjestelmään. Ruuhka on nyt alkanut helpottaa ja ostolaskujen käsittelyn ruuhkautunutta tilannetta on saatu loppusyksyn aikana purettua mm. lisäämällä työntekijöitä ostolaskujen käsittelyyn.

Kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointien ennustetaan alittavan talousarvion 19,4 milj. eurolla (TAM 63,3 milj. euroa). Merkittävimmät alitukset ovat hankkeissa Agricolankatu - Tehtaankatu rantaväylä ja Itäisen Rantakadun pyöräkaistat ympäristöineen (sis. Manillalaiturin). Agricolankatu - Tehtaankatu rantaväylän hankesuunnitelma on hyväksymättä ja tuodaan päätöksentekoon loppuvuodesta 2021 ja Itäisen Rantakadun pyöräkaistojen ympäristöt -hankkeen (sis. Manillalaiturin) toteutussuunnittelun aloitus on viivästynyt resurssipulasta johtuen. Kohteille on varattu yhteensä määrärahaa 3,5 milj. euroa, joka jää kokonaan käyttämättä tänä vuonna. Kulttuurijokilautan kaavan eteneminen on viivästynyt, jonka vuoksi hankkeelle varattu 0,3 milj. euron määräraha jää tältä vuodelta käyttämättä.

Voimakadun kaavan arvioidaan valmistuvan 12/2022, joten hankkeelle varattu 0,4 milj. euroa määräraha jää käyttämättä. Itä-Skanssin asemakaavan vahvistuminen on siirtynyt arvioidusta, jonka vuoksi varattu 2,36 milj. euron määräraha jää arvion mukaan kokonaan käyttämättä samoin kuin Skanssin keskuspuistolle varattu 0,36 milj. euron määräraha. Fortuna -kortteli ei ole etenemässä, joten sille varattu 0,6 milj. euron määräraha jää käyttämättä. Topinojan kiertotalouspuiston ensimmäisen vaiheen painopiste siirtyy vuodelle 2022. Kohteelle varatusta 0,5 milj. euron määrärahasta jää käyttämättä arviolta 0,4 milj. euroa. Karhunahde kaava-alueen rakentamisen painopiste on siirtymässä vuodelle 2022, koska asemakaava ei ole vielä valituksesta johtuen tullut voimaan. Hankkeelle varatusta 1,7 milj. euron määrärahasta jää käyttämättä arviolta 1,6 milj. euroa. Sorapintaisille kaduille varatusta 2,1 milj. euron määrärahasta jää käyttämättä arviolta 1,6 milj. euroa katusuunnitelmista tehtyjen valitusten ja suunnitelmien viivästymisen vuoksi.

Kauppatorin kokonaiskustannusarviota on korotettu kaupunginhallituksen 8.2.2021 § 67 päätöksellä 0,9 milj. eurolla Saariston Sydän -suunnitelman toteuttamista ja laatutason nostoa varten. Vuoden 2021 osalta kauppatorin määräraha ei tämän hetken tiedon mukaan tule ylittymään. Saariston Sydämestä aiheutuva lisäkustannus sisältyy tämän vuoden määrärahavaraukseen. Kauppatorikokonaisuuden laajuus ja laatumuutoksista aiheutuva lisämäärärahantarve käsitellään sisältyy vuoden 2022 talousarvioon.

Nosturikadun hulevesijohdon saneerausta varten on osoitettu hankesuunnitelmassa kesken talousarviovuoden investointimäärärahaa 1,5 milj. euroa, jota vastaava määrärahan säästö osoitetaan vuonna 2021 investointiohjelman sisältä toteutumatta jääviltä Itäisen Rantakadun pyöräkaistat –hankkeelta (0,4 milj. euroa) ja Aurajoen rantamuuri, Manillalaituri –hankkeelta (1,1 milj. euroa).

Logomon silta -hankkeen määrärahaylitys vuoden 2021 osalta on noin 2,5 milj. euroa, mutta hankkeen kaupunginvaltuuston 17.5.2021 § 102 mukainen kokonaiskustannusarvio ei tule ylittymään ja vuoden 2021 ylitys katetaan vuoden 2021 määrärahoilla investointiohjelman sisällä. Määrärahan säästö osoitetaan toteutumatta jääviltä Kulttuurijokilautta -hankkeelta (0,2 milj. euroa) ja Itä-Skanssin kaava -hankkeelta (2,3 milj. euroa).

Toimitilojen rakennuttamisen investointien ennustetaan alittavan talousarvion 7,2 milj. eurolla (TAM 28,0 milj. euroa). Merkittävimmät alitukset tulevat olemaan nimetyissä hankkeissa mm. Hannunniitun koulu, jonka osalta korjaukset jäävät tekemättä vuonna 2021, mutta suunnittelu töiden teettämiseksi vuonna 2022 aloitettu. Kohteelle on varattu n. 0,7 milj. euroa, josta jää käyttämättä arviolta ainakin 0,66 milj. euroa. Säästyvällä määrärahalla on mahdollista rahoittaa Veritas-stadionin päätykatsomohanketta, jonka kustannusarvio tullee olemaan noin. 1,2 milj. euroa (avustusosuus n. 80 %). Katsomohankkeen jatkosuunnittelu maanrakennusurakan kilpailuttamiseksi on käynnissä ja pyritään tekemään vuoden 2021 loppuun mennessä. Investointilistalla on hankkeita, joiden tarveselvitykset/hankesuunnittelu on edelleen kesken eikä varattua talousarviorahaa ole pystytty käyttämään (Luolavuoren koulu, Lyseon koulu).

Pienet hankkeet -lista on valmistunut vasta vuoden 2021 puolella, joka vaikutti joiltain osin kesällä toteutettavien töiden määrään. Hankkeita on lisätty tilapalvelujohtajan päätöksillä tarpeen mukaan. Vuoden 2022 hankkeita on nostettu investointilistalle em. päätöksillä toteutussuunnittelun aloittamista varten.

Yleishuomiona rakennusmateriaalien hintojen raju nousu globaalisti vaikuttaa tällä hetkellä kaikkiin saataviin tarjoushintoihin ja tarjoajien tarjoushalukkuuteen ja –kykyyn. Etenkin pienten urakoiden hinnat ovat nousseet osin paljon ennakoitua korkeammiksi ja joitain töitä on jätetty siksi toteuttamatta vuonna 2021. Rakennusmateriaalien hintojen nousu tulee vaikuttamaan myös rakennuskustannusindeksiin, joka otetaan tarvittaessa huomioon kustannusarviossa ja sitä kautta määrärahavarauksissa. Sama pätee myös infran rakennuttamisessa.

Vuoden 2021 maanmyyntitulojen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 32,7 milj. euroa). Myyntivoittoja ennustetaan kertyvän 26,2 milj. euroa (TA 28,2 milj. euroa).

Maankäyttösopimustuloja ennustetaan kertyvän 26 milj. euroa (TA 6,0 milj. euroa). Ylitys johtuu maanomistajien halusta maksaa sopimuskorvaukset etupainotteisesti, ja toisaalta myös rakentamisen nopeammasta toteutumisesta. Syitä korvausten nopeampaan maksutahtiin voi olla monia, kuten niihin liittyvät juoksevat korkokulut, tilinpäätösjärjestelyt yms.

Yhteenveto

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden talouden ennustetaan toteutuvan 0,3 milj. euroa sille asetettua sitovaa tulostavoitetta parempana. Kaupunkiympäristölautakunnan talouden ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaan ja Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toteumaennuste alittaa 0,3 milj. eurolla valtuuston hyväksymän suunnitteluluvun.

Kaupunkiympäristön ja toimitilojen rakennuttamisen investointien rahankäytön ennustetaan toteutuvan noin 26,6 milj. euroa talousarviota pienempänä.

Kiinteistöjen myyntipäätöksiä on tehty 37,1 milj. euron arvosta, mutta kaikkia kauppoja ei ole mahdollista tehdä tämän vuoden puolella (mm. valituksenalaiset päätökset, osa päätöksistä ei ole lainvoimaisia). Kiinteistöjen myyntitulojen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 32,7 milj. euroa). Myyntivoittoja ennustetaan kertyvän 26,2 milj. euroa (TA 28,2 milj. euroa).

Maankäyttösopimustuloja ennustetaan toteutuvan 20 milj. euroa talousarviota enemmän (TA 6,0 milj. euroa).

Liite 1Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 10 2021

Liite 2Kaupunkiympäristön rakennuttaminen toteumaraportti 10 2021

Liite 3Toimitilojen rakennuttaminen toteumaraportti 10 2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kuukausiraportin 10 – 2021 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.


Liitteet:

Kylk § 461
Liite 1:Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 10 2021
Liite 2:Kaupunkiympäristön rakennuttaminen toteumaraportti 10 2021
Liite 3:Toimitilojen rakennuttaminen toteumaraportti 10 2021