Maanvuokrasopimusehdot

 

Vuokranantaja

 

Turun kaupunki      (kaupunki)

 

Vuokramies

 

Asunto Oy Turun Fabriikin Friida

Y-tunnus 3110094-4

Yhteyshenkilö: XXXXX

c/o YIT Suomi Oy

PL 17

20521 Turku

 

Kaupungin päätökset

 

Tonttipäällikön päätöspöytäkirja

päätös on tullut lainvoimaiseksi

 

Vuokrasopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Vuokra-alue sijaitsee 10.11.2014 vahvistetun asemakaavan ”VR:n Konepaja” 44/2004 Tenderinpuisto – nimisen puistoalueen (VP-2) alla, johon on osoitettu merkinnällä ma-1 maanalainen pysäköintimahdollisuus. Kaavamääräyksen mukaan ma-1 on alueen osa, jolle saa sijoittaa pysäköintiä maan alle yhteen tasoon. Pysäköintitilan alin lattiataso tulee olla vähintään tasossa +8,9. Ajo pysäköintilaan on osoitettava 29. korttelin AK-3 korttelialueen pysäköintitilan kautta. Pysäköintitilasta tulee järjestää jalankulkuyhteys VP-2- alueelle maan tasoon. Pysäköintitilan kannen on kestettävä raskaan pelastusajoneuvon paino. Kansi on istutettava puistomaisesti. Maanpinnalle saa sijoittaa pysäköintitilojen savunpoisto- ja korvausilmarakenteita.

 

Vuokrasopimuksen kohteena on kartalla M 436/24.11.2020 osoitetun yhteensä noin 1732 m2:n suuruisen maanalaisen autojen säilytyspaikan rakennusalan osa.

 

Vuokrakohde sijaitsee yleisen alueen 71P (853-71-9903-0) alla. Maanalaisen vuokra-alueen yläpintana on pysäköintihallin yläpohjan vesieristeen yläpinta ja alapintana lattiapinnan taso. Vuokra-alueelle saa toteuttaa maanalaisen pysäköintihallin sitä palvelevine rakenteineen ja laitteineen.

 

Vuokra-alue sijoittuu Pohjolan kaupunginosan AK-kortteliin Pohjola -29 ja Tenderinpuistoon (VP-2).

 

Vuokra-aika

 

Vuokra-aika alkaa tammikuun 1. päivänä 2022 ja jatkuu joulukuun 31. päivään 2071 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta.

 

Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanalaisena pysäköintitilana sekä niihin liittyvien kulkuyhteyksien ja laitteiden sijoittamiseen ja toteuttamiseen. Vuokra-alueelle rakennetaan korttelin 29 tonttien yhteiseen hallintaan ja käyttöön pysäköintitila, jota ei ole erotettu muusta korttelin 29 tonttien yhteisestä alapuolisesta pysäköintitilasta. Vuokranantaja hyväksyy, että vuokra-alueelle sijoitetaan korttelin 29 tonttien omistajien yhteishallintaan ja -käyttöön tulevia pysäköintipaikkoja, laitteita ja rakenteita. Korttelin 29 tonttien omistajien välisistä oikeuksista ja velvollisuuksista koskien tässä sovittua vuokra-aluetta ja koko pysäköintihallia on sovittu yhteisjärjestelysopimuksessa.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia tämän vuokrasopimuksen ehtojen täyttämiseen tai toimintaansa tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja. Todettakoon, että vuokramiehellä on jo lainvoimainen rakennuslupa pysäköintitilan rakentamiseen.

 

1. Vuokra

 

Perusvuokra on kaksituhattaseitsemänkymmentäkahdeksan euroa neljäkymmentä senttiä (2.078,40) vuodessa. Vuokra määräytyy 6 %:n mukaan vuokra-alueen pääoma-arvosta (1732 m² * 20 €/m² * 6 %).

 

Edellä mainittu perusvuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksilukuun 1974 (perusindeksi 1951:10=100) ja vuokra tarkistetaan vuosittain 1.1.2023 alkaen ja sen jälkeen kalenterivuosittain tammikuun 1. päivästä alkaen.

 

Tarkistettu vuosivuokra saadaan kertomalla edellä mainittu perusvuokra tarkastusajankohtaa edeltäneen joulukuun indeksiluvulla ja jakamalla se edellä mainitulla perusindeksillä.

 

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön asettamat rajoitukset.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa vuokraa vuokra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa, verotuksessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta.

 

2. Vuokran maksaminen

 

Vuotuinen vuokra on maksettava Turun kaupungin tilille erillisen laskun mukaisesti kahtena yhtä suurena eränä puolivuosittain toukokuun ja marraskuun kuluessa.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvat perintäkulut.

 

3. Muita maksuja

 

Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä vuokramieheltä voimassa olevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tonttijohdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Lisäksi Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

 

4. Vastuu maksamattomista vuokrista

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan myös ne erääntyneet vuokraerät viivästyskorkoineen, jotka edellinen tämän vuokrasopimuksen vuokramies tai edelliset vuokramiehet ovat jättäneet maksamatta, ei kuitenkaan pidemmältä ajalta kuin kolmelta (3) vuodelta.

 

5. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää vuokraoikeus kaikkine vuokra-alueella olevine rakennuksineen ja laitteineen kolmannelle.

 

Vuokra-alueella olevien rakennusten omistusoikeutta ei saa luovuttaa vuokraoikeudesta erillään, huomioiden ja salliten kuitenkin, että vuokra-alueella olevat rakenteet, laitteet ja autopaikat ovat korttelin 29 tonttien yhteisessä omistuksessa ja hallinnassa yhteisjärjestelysopimuksessa tarkennetulla tavalla. Maakaaren 14 luvun 3 §:n mukaisen hallinnanjakosopimuksen tekeminen ilman Turun kaupungin suostumusta on kielletty.

 

Se, jolle vuokraoikeus on siirretty, on velvollinen ilmoittamaan siirrosta Turun kaupungille kuukauden kuluessa siitä, kun siirto on tapahtunut. Ilmoituksen oheen on liitettävä jäljennökset siirtoasiakirjoista.

 

Edellinen vuokramies vastaa vuokraehtojen täyttämisestä omalta hallinta-ajaltaan ja lisäksi sen jälkeiseltä ajalta niin kauan, kunnes Maanmittauslaitos on kirjannut vuokraoikeuden siirron uuden vuokramiehen nimiin.

 

Kaupungilla on vuokraoikeuden siirrosta huolimatta ja kohdan 4. estämättä oikeus saada ja hakea mahdollisesti maksamatta olevat vuokrasaatavansa vakuudesta.

 

6. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Vuokraoikeuden kirjaamista on haettava maakaaren (540/1995) mukaan Maanmittauslaitokselta, pääsääntöisesti kuuden (6) kuukauden kuluessa siitä, kun vuokraoikeus on perustettu.

 

Siirron saaja on velvollinen hakemaan vuokraoikeutensa kirjaamista siten, kuin maakaaressa ja varainsiirtoverolaissa on säädetty.

 

Mikäli vuokramies sanoo vuokrasopimuksen irti sopimuskautena ja jos se tämän vuokrasopimuksen mukaan on mahdollista, on vuokramies velvollinen kirjauttamaan vuokrasopimuksen lakkaamisen niin, kuin siitä on maakaaressa säädetty, sekä huolehtimaan vuokraoikeuteensa kohdistuvien muiden kuin kaupungille myönnettyjen kiinnitysten kuolettamisesta.

 

7. Vakuudet

 

Vuokran suorittamisen ja muiden vuokrasopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen antamaan kaupungille 6.300 euron suuruisen vakuuden.

 

Mikäli vakuuden vakuusarvo ei enää kata perittävän vuotuisen vuokran määrää tai tämän vuokrasopimuksen 1. kohdan mukaista vuokraa tarkistetaan tai vakuus muun syyn johdosta on riittämätön, on vuokramies velvollinen kaupungin niin vaatiessa korottamaan vakuuden rahamäärää, antamaan kaupungin vaatimia lisävakuuksia tai antamaan kaupungin hyväksymän uuden vakuuden.

 

8. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta luovuttaa vuokra-aluetta tai sen osaa kolmannen hallintaan.

 

Vuokramiehellä on kuitenkin oikeus huoneenvuokrasopimuksin vuokrata tai muuten luovuttaa vuokra-alueella olevan rakennuksen tai sen osan hallinta kolmannelle käytettäväksi.

 

9. Piirustukset

 

Piirustukset on esitettävä Turun kaupungin hyväksyttäväksi, jos vuokra-alueelle rakennettujen tilojen käyttötarkoitusta muutetaan toiseksi, rakennuksen käyttötarkoitus tai rakennuksen toteutettavaksi aiottu kerrosala poikkeaa kaavasta tai vuokra-alueelle rakennetaan aiemmin hyväksytyn piirustuksen lisäksi.

 

Tässä tarkoitettu vuokranantajan hyväksyntä ei vapauta vuokramiestä velvollisuudesta hakea säädetyssä järjestyksessä asianmukaiset viranomaisluvat muutoksen toteuttamiseksi

 

 

10. Maanalaiset oikeudet ja velvollisuudet

 

Vuokramiehen hallintaan ja vastuulle kuuluvat pysäköintitilan rakenteet maan alla kokonaisuudessaan ja pysäköintihallin yläpohjan vesieristeen yläpinnasta tämän alapuolisiin pysäköintilaitoksen edellyttämiin perustuksiin ja maarakenteisiin. Maanalaisten rakenteiden kantavuudet tulee mitoittaa huomioiden maanpäällisen toiminnan tarpeet.

 

11. Uudelleen vuokraus

 

Vuokramiehellä on etuoikeus vuokrakauden päättyessä saada vuokra-alue välittömästi uudelleen vuokralle 25 vuodeksi ja muutoin tällöin päätettävin ehdoin samaan käyttötarkoitukseen edellyttäen, että:

 

vuokramies on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa,

 

alue on muutoinkin tarkoitus vuokrata vastaavaan käyttötarkoitukseen ja

 

vuokramies on ilmoittanut kirjallisesti kaupungille kuusi (6) kuukautta ennen vuokrakauden päättymistä haluavansa käyttää tässä tarkoitettua etuoikeuttaan.

 

12. Vuokrakohteen, rakennusten ja rakennelmien lunastaminen ja toiminta vuokrasuhteen päättyessä

 

12.1 Kaupungin lunastusoikeus ja -velvollisuus

 

Vuokra-ajan päätyttyä kaupungilla on oikeus, mutta ei velvollisuutta lunastaa vuokra-alueella olevaa vuokramiehen omaisuutta, jonka voidaan katsoa palvelevan alueen tulevaa käyttöä.

 

Jos kaupunki vuokrakauden päätyttyä jatkaa pysäköintihallin ylläpitoa tai luovuttaa vuokra-alueen kolmannelle samaan tarkoitukseen, kaupungilla on lunastusvelvollisuus.

 

Tällaisessa tapauksessa vuokramiehellä ei ole velvollisuutta rakennusten eikä rakenteiden purkamiseen eikä mihinkään muihin toimenpiteisiin, mutta vuokramiehen on luovutettava vuokra-alue sellaisenaan kaikkine rakennuksineen ja rakenteineen kaupungille.

 

12.2 Lunastushinta ja sen suorittaminen

 

Kaupunki maksaa lunastuskorvauksena pysäköintihallin teknisen arvon vuokrasuhteen päättymisen ajankohtana. Korvausta arvioitaessa ei oteta huomioon maan arvon kohoamista, rakennusten mahdollista tuottoa eikä ylellisyyslaitteita. Lunastuskorvaus jaetaan korttelin 29 omistavien yhtiöiden kesken yhteisjärjestelysopimuksen mukaisesti.

 

Jos maanvuokraoikeus rakennuksineen on kiinnitetty ja niihin on perustettu panttioikeus, kaupunki suorittaa, mikäli asia on riidaton, panttioikeudenhaltijalle, hänen sitä vaatiessa hyvissä ajoin ennen vuokra-ajan päättymistä, lunastushinnasta panttioikeuden rauetessa hänen saatavansa asianmukaisella etuoikeudella, kuitenkin enintään edellä mainitun lunastuskorvauksen, minkä jälkeen ylijäämä tulee vuokramiehelle.

 

Lunastuskorvauksena kaupunki maksaa panttioikeudenhaltijalle enintään lunastuskorvauksen suuruisen määrän.

 

12.3 Lunastamatta jäävä omaisuus

 

Jos kaupunki ei vuokrakauden päätyttyä jatka pysäköintihallin ylläpitoa eikä luovuta vuokra-aluetta kolmannelle samaan tarkoitukseen, on vuokramies velvollinen:

 

huolehtimaan kaupungin hyväksymällä tavalla pysäköintihallin täyttämisestä, puistoalueen alapuolisten rakenteiden tukemisesta ja muin tarvittavin toimenpitein siitä, että pysäköintihalli ei aiheuta sortuma- eivätkä muuta vaaraa puistokannen ja muun vuokra-alueen maanpäällisen osan käyttäjille ja

viemään pois omistamansa koneet, laitteet ja muun irtaimen omaisuuden.

 

Mikäli tässä tarkoitettua vuokramiehen omaisuutta ei ole poistettu alueelta kuuden (6) kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä, kaupungilla on oikeus myydä omaisuus vuokramiehen lukuun julkisella huutokaupalla sekä siistiä alue myynnistä saaduilla varoilla. Mikäli alueella oleva vuokramiehen omaisuus arviolta kattaa lähinnä vain julkisen huutokaupan järjestämisestä aiheutuvat kustannukset, kaupungilla on oikeus menetellä omaisuuden suhteen parhaaksi katsomallaan tavalla. Mikäli kustannuksia ei saada katettua huutokaupalla, vastaa vuokramies kaupungille alueen siistimisestä ja täyttämisestä aiheutuvista kustannuksista.

 

13. Kaapelit ja muuntamot

 

Vuokramies on velvollinen luovuttamaan yleiseen lämmön- ja sähkönjakeluun tarvittavat maan ja rakennustilojen käyttöoikeudet kauko-ohjauskeskuksia, jakelumuuntamoita, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johtoja varten. Muuntamon tarvitseman maan ja rakennustilojen käytöstä maksaa energian jakelusta vastaava taho laskelmiensa mukaisen yhtenäisen korvauksen.

 

14. Rasiteoikeudet

 

Vuokramies on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Vuokramiehelle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin vuokramiestä enempää kuulematta.

 

15. Pintavedet

 

Vuokramiehen tulee huolehtia kustannuksellaan viemäröintinsä yhteydessä vuokra-alueeseen rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, vuokra-alueelle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

16. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunni­telmi­en mukaan vaatii kadun ja vuokra-alueen ko­rkeus­eroista johtuen joko penger- tai leikkaus­luis­kan ulotta­mista vuokra-alueelle, vuokramies sallii tämän korvauk­setta.

 

17. Haitat ja vahingot

 

Vuokramies vastaa vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) ja ympäristövahinkolain (L ympäristövahinkojen korvaamisesta 19.8.1994/737) nojalla/tarkoittamista kaikista vahingoista ja haitoista, joita pysäköintihallin ja niihin kuuluvien rakenteiden rakennustyöstä Kaupungille tai kolmannelle osapuolelle mahdollisesti aiheutuu.

 

18. Maaperätutkimukset ja perustaminen

 

Vuokramiehen tulee kustannuksellaan suorittaa rakennushankkeen toteuttamiseen liittyvät maaperätutkimukset ja vastata rakennuksen perustamissuunnitelmien ja perustamisen toteutuksen määräystenmukaisuudesta.

 

19. Vahinkotapahtuma

 

Mikäli vuokra-alueella oleva pysäköintihalli ja sen päälle myöhemmin toteutettava oleva puistoalue tuhoutuu joko kokonaan tai osittain, vuokramiehen on rakennettava tuhoutuneen tilalle vähintään entistä vastaava pysäköintilaitos ja puisto. Rakennus on rakennettava kolmen (3) vuoden kuluessa vahinkotapahtumasta siihen valmiusasteeseen, että rakennusvalvontaviranomainen voi suorittaa rakennuksessa maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämän hyväksyttävän käyttöönottokatselmuksen. Tällöin rakentamisessa noudatetaan soveltuvin osin tässä sopimuksessa sovittuja ehtoja.

 

Kaupunki voi hakemuksesta pidentää tässä tarkoitettua määräaikaa.

 

Uudelleenrakentamisvelvollisuutta ei kuitenkaan ole, jos vuokrakausi on loppumassa eikä riittävästä jatkovuokrakaudesta sovita tai jos uudelleenrakentaminen (saatavat mahdolliset vakuutuskorvaukset huomioon ottaen) ei olisi vuokramiehen kannalta taloudellisesti perusteltua. Tällaisessa tilanteessa vuokramiehen on kuitenkin noudatettava kohdassa 4 sovittua.

 

20. Suunnitelmien muuttuminen

 

Suunnitelmat on esitettävä kaupunkiympäristötoimialan hyväksyttäväksi, jos vuokra-alueelle rakennettujen tilojen käyttötarkoitusta muutetaan toiseksi, rakennuksen käyttötarkoitus tai rakennuksen toteutettavaksi aiottu kerrosala poikkeaa kaavasta tai vuokra-alueelle rakennetaan lisätilaa aiemmin hyväksyttyjen suunnitelmien lisäksi.

 

21. Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto

 

Vastuu maaperän tai pohjaveden pilaantumisesta määräytyy niitä koskevien säädösten mukaisesti.

 

Ympäristönsuojelulain 139 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että vuokra-alue on ollut aiemmin varastoaluekäytössä. Kaupungin taholta ei ole tutkittu, onko vuokra-alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Vuokramiehen on ympäristönsuojelulain 134 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

Mikäli vuokramies laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen vuokramiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokramieheltä.

 

Kaupungin vaatiessa vuokramies on velvollinen toimittamaan kustannuksellaan kaupungille yhtä vuotta ennen vuokra-ajan päättymistä kaupungin hyväksymän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen vuokra-alueen maaperän puhtaudesta.

 

22. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen ja rakennusten kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokramies on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn vuokra-alueelle ja siellä oleviin rakennuksiin. Vuokramiehellä on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut oleellisia muistutuksia, on vuokramies velvollinen korjaamaan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa

 

23. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava sähköpostitse tai muutoin kirjallisesti/todisteellisesti kaupunkiympäristötoimialalle nimeään sekä kotipaikkaansa ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokramiehelle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne sähköpostitse tai muutoin kirjallisesti/todisteellisesti vuokramiehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

24. Sopimuksen irtisanominen

 

Vuokrasopimuksen irtisanomisesta on voimassa, mitä maanvuokralaissa on säädetty. Mikäli vuokramies syyllistyy maksu- tai muihin laiminlyönteihin, mikä antaisi vuokranantajalle oikeuden purkaa vuokrasopimuksen, sitoutuu vuokranantaja neuvottelemaan tämän vuokrasopimuksen siirtämisestä toiselle korttelin 29 tontin omistajalle.

 

25. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset vuokra-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.