Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta44423.11.20213

8321-2021 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Asuinkerrostalon käyttötarkoituksen osittainen muutos (os. Fleminginkatu 5) IX kaupunginosa / Linnanfältti (P 2021-822)

Tiivistelmä:

Asuinkerrostalon käyttötarkoituksen muutos asemakaavan pääkäyttötarkoituksen mukaisesta asumisesta myös majoitustoimintaan.

Kylk § 444

Ympäristölakimies Ville Erkkola 10.11.2021:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

IX kaupunginosan (9), kortteli 56, tontti 1

Osoite: Fleminginkatu 5

Hakija

Asunto Oy Turun Marinum, 2920007-3

Rakennushanke

- Asuinkerrostalon (Talo A, PRT 1036825690) käyttötarkoituksen muutos asemakaavan pääkäyttötarkoituksen mukaisesta asumisesta myös majoitustoimintaan.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 15.2.2014. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

A-1 Asuinrakennusten korttelialue. Uudisrakennuksissa tulee olla kortteleittain yhtenäinen kattomuoto, -materiaali ja -kulma sekä rakennustyyli. Erityistä huomiota on kiinnitettävä kulloisenkin katujulkisivun korkeusasemien sopimiseen suojeltaviin rakennuksiin.

Autopaikat: määrä: uudisrakennuksissa 1 ap/100 k-m2, suojeltavissa rakennuksissa A-1-, KTY- ja KTY-1-korttelialueilla 1 ap/200 k-m2. Autopaikkoja mitoittaa 250 mm:n ulkoseinän paksuudella mitattu kerrosala. Muussa kuin pääkäyttötarkoituksenmukaisessa käytössä olevat piharakennukset ja suojeltavissa rakennuksissa mahdolliset valokatteiset aulatilat eivät mitoita autopaikkoja. A-1- ja A-2-korttelialueilla autopaikat tulee sijoittaa asemakaavassa osoitetuille paikoille: pi-maa-alueiden maanalaiseen tilaan, auton säilytyspaikan rakennusaloille, pysäköintialueille tai rakennusten kellareihin. Pysäköintialueille sijoittuvat autopaikat tulee rajata pensasistutuksilla.

Poikkeukset (MRL 58 §)

-       Asuinrakennusten korttelialueelle majoitustoimintaa.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille (7 kpl). Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Hakemuksesta on tehty yksi muistutus. Muistuttaja on kiinnittänyt huomiota majoitustoiminnasta aiheutuvaan pysäköintiin ja sen tuomiin lieveilmiöihin. Hakija on antanut vastineen muistutukseen.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Fleminginkatu 5 sijaitsee tontilla 853-9-56-1, joka on voimassa olevan asemakaavan 853 5/2006 (tullut voimaan 15.2.2014) mukaista asuinrakennusten korttelialuetta. Kyseisellä tontilla on kolme asuinkerrostaloa, joita hallinnoi Asunto Oy Turun Marinum ja yhtiön koko osakekannan omistaa Asuntoyhtymä Group Oy. Kyseessä on A-talo, joka on kaksikerroksinen 22 asuntoinen kerrostalo. Kyseisessä kerrostalossa on harjoitettu kalustettujen osakehuoneistojen ammattimaista lyhytkestoista majoitusta. Toiminta ei tyypillisiltä vaikutuksiltaan ole vastannut asemakaavan ja rakennusluvan mukaista asuinkerrostaloasumista. Kalustettujen asuinhuoneistojen ammattimainen toistuva tarjoaminen lyhyillä sopimuksilla on luonteeltaan majoitustoimintaa. Asunnot omistaa yksi ja sama yritys. Asiaa on käsitelty rakennus- ja lupalautakunnassa, 1.7.2021 § 186, hallintopakkoasiana (uhkasakko) ja lautakunta palautti asian takaisin uudelleen valmisteltavaksi.

Hakija on uudelleenvalmistelun aikana hakenut poikkeamista asuinkerrostalon asemakaavan pääkäyttötarkoituksen mukaisesta asumisesta myös majoitustoimintaan. Asuinhuoneiston käyttäminen majoitustoimintaan on muutos käyttötarkoitukseltaan riskillisempään käyttöön ja vaatii näin ollen rakennusluvan. Rakentamiselle asetettavat vaatimukset eroavat majoitustilojen ja asuinhuoneistojen osalta, minkä lisäksi myös kaavoituksessa käytetään asumiselle ja matkailupalveluille eri merkintöjä, niiden erilaisten vaikutusten vuoksi. Jotta poikkeaminen voidaan hyväksyä ja asuntoja käyttää sekä lyhyeen- että pysyvään asumiseen eri tarpeista johtuen (ns. hybridimalli) on asuntojen ja rakennuksen täytettävä asumisen lisäksi myös lain ja ympäristöministeriön asetusten mukaiset majoitustilaa koskevat tekniset vaatimukset. Hybridimallissa asunnot ovat huoneistorekisterissä merkinnällä huoneisto, vaikka niitä voidaan vuokrata lyhyemmäksikin aikaa, jotta asuntoja voidaan käyttää myös pysyvään asumiseen.

Asunto Oy Turun Marinumin kiinteistöllä on yhtiöjärjestyksen ja rakennusluvan mukaiset pysäköintipaikat. Osakashallinnassa olevien 46 autopaikan lisäksi Asunto Oy Marinumin omassa hallinnassa on kaksi autopaikkaa, joita voidaan käyttää mm. vieraspaikkoina.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 25.1.2018

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurin muistutus 16.9.2021

Oheismateriaali 3Vastine naapurin muistutukseen 8.10.2021

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 25.1.2018 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

- rakennusluvassa määritellään asuntojen ja rakennuksen lain ja asetuksen mukaiset majoitustilaa koskevat tekniset vaatimukset.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (4 kpl), yhteensä 1.230 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa yhden vuoden päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Hellstenin Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen päätöksentekoa esittelijä täsmensi päätösehdotuksen seuraavaan muotoon:

"Kaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 25.1.2018 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

- rakennuksen pitää täyttää sekä asuinhuoneistoja että majoitustiloja koskevat olennaiset tekniset vaatimukset, jotka määritellään tarkemmin rakennusluvassa.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (4 kpl), yhteensä 1.230 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa yhden vuoden päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa."

Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.


Liitteet:

Kylk § 444
Liite 1:Asemapiirros 25.1.2018