Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta43509.11.20211

6405-2021 (02 08 00)

Kaupunkipyöräjärjestelmän hankinnan ratkaisu

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että kaupunkipyöräjärjestelmäjärjestelmän kilpailun voittajaksi sekä palvelutuottajaksi valitaan Donkey Republic.

Kylk § 435

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte, kehittämispäällikkö Topias Pihlava, lakimies Sanni-Sofia Nieminen ja hankintapalveluiden projektipäällikkö Jere Lumikko 2.11.2021:

Hankinnan tausta

Kaupunginhallitus päätti 10.5.2021 § 222 uuden kaupunkipyöräjärjestelmän periaatteista sekä valtuutti kaupunkiympäristölautakunnan päättämään kaupunkipyöräjärjestelmän tarkemmista periaatteista sekä kilpailuttamaan kaupunkipyöräjärjestelmän ja päättämään kaupunkipyöräjärjestelmän lipputuotteista. Kaupunkiympäristölautakunta käynnisti 22.6.2021 § 254 uuden kaupunkipyöräjärjestelmän hankinnan.

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia kaupunkipyöräjärjestelmän hankintaan Turun kaupungin ja optiona Kaarinan kaupungin, Liedon kunnan, Raision kaupungin, Naantalin kaupungin ja Ruskon kunnan käyttöön ajalle 1.5.2022 (tavoite) - 30.4.2026, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa Tilaajan kirjallisella päätöksellä alkuperäisin ehdoin kahdella (2) kahden (2) vuoden pituisella optiokaudella.

Avoimella tarjouspyynnöllä ei saatu yhtään tarjouspyynnön mukaista tarjousta, joten kaupunkiympäristölautakunta päätti 28.9.2021 § 383, että hankinnassa siirrytään neuvottelumenettelyyn hankintalain 34 § 3 momentin perusteella. Neuvottelumenettelyyn valittiin mukaan kaikki ne tarjoajat, jotka täyttivät 79–92 §:n mukaisesti asetetut vähimmäisedellytykset ja jotka olivat edeltävässä menettelyssä tehneet tarjousmenettelyn muotovaatimusten mukaisen tarjouksen. Donkey Republic ainoana tarjoajana täytti kaikki hankintalain 79–92 §:ien mukaiset vähimmäisedellytykset ja sen tarjous oli tarjousmenettelyn muotovaatimusten mukainen.

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) EU-kynnysarvot ylittävästä EU-hankinnasta.

Hankintaa koskeva alustava tarjouspyyntö lähetettiin Donkey Republicille sähköpostitse 29.9.2021.

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

Hankinnan ennakoitu arvo on noin 5.000.000 euroa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus yhden toimijan kanssa siten, että vertailtava kokonaisuus valitaan etusijajärjestyksessä:

1.    Sähköavusteiset pyörät

2.    Sähköavusteisten ja tavallisten pyörien yhdistelmä

3.    Tavalliset pyörät

Tarjous saatiin määräaikaan 29.10.2021 klo 11.00 mennessä seuraavalta palveluntuottajalta:

Donkey Republic.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Donkey Republic on vakuuttanut täyttävänsä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset ennen neuvottelumenettelyyn siirtymistä.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseen tarjoajan tarjous. Tarjous tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 74 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

Donkey Republicin tarjous on 1.11.2021 pyydetyn ja samana päivänä toimitetun täsmennyspyynnön perusteella tarjouspyynnön mukainen.

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

Hankinnassa saatiin vain yksi (1) tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset täyttävä ja tarjouspyynnön mukainen tarjous (Donkey Republic), joten tarjousten vertailua ei voitu suorittaa.

Tarjouksen sisältö

Tarjottu kokonaisuus sähköavusteisten pyörien sekä sähköavusteisten ja tavallisten pyörien yhdistelmänä ei ole mahdollinen talousarvion sekä sähköavusteisten pyörien toimitusaikataulun vuoksi. Sähköavusteisia pyöriä ei ole mahdollista saada tällä aikataululla kesäksi 2022.

Tavallisia pyöriä on mahdollista saada ensi kesäksi. Tarjotun kokonaisuuden tavallisten pyörien kustannukset vuodessa 700 pyörän ja 70 aseman kokonaisuudelle ovat 89.420 euroa kuukaudessa. Optiona tarjotun talvikauden tarjoushinta on sama kuin kesäkauden hinta. Järjestelmän kustannukset on otettu huomioon kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden talousarvioesityksessä.

Oheismateriaali 1Järjestelmän tekniset tiedot

Oheismateriaali 2Kaupunkiympäristölautakunta 28.9.2021 § 383

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- valita kaupunkipyöräjärjestelmän palveluntuottajaksi ajalle 1.5.2022 (tavoite) - 30.4.2026 Donkey Republicin tarjoamilla ehdoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin,

- että, järjestelmä toteutetaan ympärivuotisena ja vähintään 700 pyörän ja 70 aseman kokonaisuutena, ja

- valtuuttaa Liikkumispalvelut hallinnoimaan ja kehittämään kaupunkipyöräjärjestelmää talousarvion puitteissa.

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että kaupunkipyöräjärjestelmän talvioptiota (1.11.-31.3) ei käytetä eli järjestelmää ei toteuteta ympärivuotisena.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-3.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Mannin Hellstenin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Toivari, Kallio, Kaunislahti, Åland, Muurinen, Perho, Vierimaa ja Valkonen.

Mannin muutosehdotus:

”Päätösehdotus hyväksytään siten muutettuna, että kaupunkipyöräjärjestelmän talvioptiota (1.11.-31.3) ei käytetä eli järjestelmää ei toteuteta ympärivuotisena.”

Esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät el-Khatib, Lindberg, Sundqvist.

Mannin muutosehdotuksen perustelut:

"Talvikäyttö on vähäistä verrattuna kaupunkipyöräjärjestelmän kustannuksiin."

Jakelu

aoDonkey Republic
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tpvKaupunkiympäristö, seudullinen joukkoliikenne
tpvKonsernihallinto, hankinnat
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta