Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta44109.11.20212

13180-2021 (02 08 02, 10 03 01)

Yliopistonkatu ja torin yläosa -urakan valintakriteereistä päättäminen ja hankinnan käynnistäminen (kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään Kauppatori -hankkeen yhteydessä uudistettavan Yliopistonkadun sekä torin yläosan kadunrakennustöiden hankinnan käynnistämistä. Hankkeen kustannusarvio on 1,6 M€ ja työt tehdään ajalla tammikuu - heinäkuu 2022.

Kylk § 441

Salassa pidettävä, salassapidon peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6 § 1 momentin 2 kohta

Projektijohtaja Janne Laine 3.11.2021:

Osana Uusi Kauppatori -hanketta uudistetaan myös Kauppatoria ympäröiviä katualueita. Ympäristötoimiala on laatinut vuonna 2016 uudet katusuunnitelmat alueelle ja kaupunkiympäristön vastuualue on niiden pohjalta teettänyt rakennussuunnitelmia. Saaristonsydän kilpailutyön mukaiset muutokset on viety katusuunnitelmiin ja uudet katusuunnitelmat  on hyväksytty keväällä 2021. Yliopistonkadun rakennussuunnitelmat ovat valmistuneet syksyllä 2021.  

Nyt kilpailutettavan Yliopistonkadun ja torin yläosan rakentaminen urakan työt kohdistuvat Yliopistonkadun katuvälille Aurakatu – Kauppiaskatu sekä torin yläosaan johon toteutetaan mm. istuskeluportaikko, esiintymislava sekä kirsikkapuistikot.

Töiden aloittaminen on mahdollista tammikuun alussa 2022, kun torikauppa saadaan sijoitettua uudelle toripinnalle lähemmäs Eerikinkatua ja nykyinen väliaikaisen torikaupan alue saadaan rajattua kokonaan työmaan käyttöön.

Töiden edistymistä ohjataan välitavoitteilla siten, että torin pinnan kiveystä päästään jatkamaan heti keväällä, kun keliolosuhteet ovat suotuisat ja mahdollinen routa on sulanut. Viimeisessä vaiheessa valmistuu Yliopistonkadun osuus. Urakkaohjelman mukaisesti urakan tulee olla kokonaan valmis 15.7.2022.

Nyt kilpailutettavassa hankkeessa Yliopistonkadun kaikki pintarakenteet uusitaan sekä poikkileikkaus muutetaan vahvistettujen katusuunnitelmien mukaisiksi. Ylijäämämassojen vastaanotossa hyödynnetään kaupungin olemassa olevaa sopimusta Kiertomaa Oy:n kanssa. Lisäksi urakassa on tilaajan hankintoihin määritelty kaikki kiveystuotteet, joista on jo tehty tai tehdään erilliset hankintapäätökset. Lisäksi valaisimet ja viheristutukset tullaan teettämään erillisissä urakoissa, joiden on tarkoitus kattaa koko Kauppatori-hankkeen vaatimat valaistus- ja viherrakennustyöt.

Urakkatarjouspyynnössä kysytään optiohinnat myös kaukolämpö ja kaukokylmä putkikanaalien tekemisestä sekä Tori Energia Oy:n toteutusvastuulla olevista sulanapidon putkikanaaleista ja kaivorakenteista. Alueen vesihuoltolinjat on saneerattu vuonna 2018 väliaikaisen torin rakentamisen yhteydessä.

Edellä mainitun mukaisin rajauksin urakan kustannusarvio on 1,2 M€ (alv 0 %) ja koko hankinnan kustannusarvio edellä mainitut tilaajan hankinnat huomioituna 1,6 M€ (alv 0 %).

Tarjoajan vähimmäisvaatimuksena ovat seuraavat:

- tarjoajan liikevaihto on oltava vähintään 1.000.000,00 € ja luottoluokitus vähintään Rating Alfa luokituksen mukainen A (tyydyttävä) tai vastaava, ja

- tarjoajalla tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä RALA-PÄTEVYYSTODISTUS (”sininen todistus”) tähän urakkaan soveltuvasta toimialapätevyydestä
18.6a: Pääurakointi; tiet, kadut, rautatiet ja kiitotiet

18.11 Pääurakointi; viher- ja ympäristörakentaminen

tai muu riittävä näyttö tähän urakkaan soveltuvasta pätevyydestä; RALA ry:n myöntämän pätevyystodistuksen voi muuna riittävänä näyttönä korvata toimialapätevyyksin eriteltynä referenssiluettelona viimeiseltä kolmelta (3) vuodelta.

Tarjoajalla tulee olla hyvä kohdetta vastaava luonnonkivisten kiveysten asentamisen kokemus. Tarjoajalla tulee olla viimeisen viiden vuoden ajalta esittää viisi kohdetta, joissa luonnonkivien asentamisen osuus on ollut vähintään 100.000 euroa alv 0 %.

Tarjoajalla tulee olla kokemusta 3D-koneohjausjärjestelmien käyttämisestä. Tarjoajalla tulee olla viimeisen viiden vuoden ajalta esittää viisi kohdetta, joissa maanrakennustyöt on suoritettu 3D-koneohjausjärjestelmää käyttäen.

- tarjoajalla tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä tähän urakkaan soveltuva yritystason RALA-TOIMINTATAPOJEN HYVÄKSYNTÄTODISTUS ("keltainen todistus") tai muu vastaava näyttö ulkopuolisesti todennetusta laadunvarmistuksesta, esimerkiksi tähän urakkaan soveltuva SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaatti.

Valintaperusteena on vertailuhinnaltaan halvin.

Hankinnasta julkaistaan hankintailmoitus Hilma-hankintakanavalla.

Tarjous jätetään hyväksymättä, jos se ei ole tarjouspyynnön mukainen.

Tarjoukset tulee toimittaa määräaikaan mennessä tarjousasiakirjojen mukaisesti.

Liite 1Tarjouspyyntö

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- Yliopistonkadun ja torin yläosa -nimisen rakennusurakan hankinta voidaan käynnistää edellä kuvatuin taloudellisin ja teknisin minimivaatimuksin ja liitteen 1 mukaisesti,

- kaupunkirakentamisjohtaja oikeutetaan tarvittaessa tekemään muutoksia ja lisäyksiä hankinta-asiakirjoihin sekä allekirjoittamaan tarjouspyyntö, ja

- pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, järjestämisen tuki
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 441
Liite 1:Tarjouspyyntö, Yliopistonkatu ja torin yläosa -urakka