Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta44009.11.20211

12157-2021 (02 08 00)

Arkeologiset tutkimukset 1.2.2022 - 31.1.2024, valintakriteereistä päättäminen ja hankinnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään arkeologisten tutkimuksien tarjouspyyntöasiakirjojen hyväksymistä. Hankinta tullaan kilpailuttamaan EU-kynnysarvon ylittävänä hankintana avoimella menettelyllä ajalle 1.2.2022 - 31.1.2024, jonka jälkeen sopimuksia voidaan jatkaa tilaajan päätöksellä alkuperäisin ehdoin kahdella (2) vuodella ajalle 1.2.2024 - 31.1.2026 (optio). Sopimuskumppaneiksi on tarkoitus valita kaksi (2) vertailuhinnaltaan halvinta tarjoajaa. Hankinnan arvonlisäveroton arvioitu arvo koko sopimuskaudella optiovuodet mukaan lukien on noin 1 milj.euroa.

Kylk § 440

Kaupunkiympäristön rakennuttaminen, vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen ja massakoordinaattori Anne Savola sekä konsernihallinto, hankintapalvelut hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen 1.11.2021:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on valmistellut arkeologisten tutkimusten hankintaa yhdessä konsernihallinnon hankintapalveluiden kanssa. Arkeologiset tutkimukset kilpailutetaan avoimella menettelyllä ajalle 1.2.2022 – 31.1.2024, jonka jälkeen sopimuksia voidaan jatkaa tilaajan päätöksellä alkuperäisin ehdoin kahdella (2) vuodella ajalle 1.2.2024 – 31.1.2026 (Optio).

Hankinnan kohteena ovat rakennus- ja maankäyttöhankkeisiin liittyvät arkeologiset muinaismuistolain edellyttämät kenttätyöt sekä niiden valmistelu- ja jälkityövaiheiden työt.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 250.000 euroa / vuosi. Arvio ei sido tilaajaa.

Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta.

Tarjouspyyntö tullaan julkaisemaan julkisten hankintojen ilmoituskanavassa Hilmassa ja Tarjouspalvelu.fi – toimittajaportaalissa. Tarjoajat tekevät tarjouksensa Tarjouspalvelu.fi – toimittajaportaalissa ja lähettävät tarjouksensa sen kautta.

Hankinnasta tullaan tekemään sopimus yhden (1) Palveluntuottajan kanssa, jolle valitaan yksi (1) varapalveluntuottaja. Varapalveluntuottajaa tullaan käyttämään, mikäli ensisijaisen palveluntuottajan kapasiteetti ei riitä.

Osatarjouksia eikä vaihtoehtoisia tarjouksia ei tulla huomioimaan.

Hankinnasta on tehty yritysvaikutusten arviointi (Yrva).

Annetuista tarjouksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimmat.

Vertailun perusteena on kokonaishinnaltaan edullisimmat.

Vertailussa käytetään tarjouspyynnössä ilmoitettuja tutkijan / kaivausjohtajan, apulaistutkijan, kaivausapulaisen, konservaattorin, konservaattorin apulaisen, kaivuri + kuljettajan sekä kenttätöiden tuntihintoja ja tuntimääriä. Tuntimäärät eivät sellaisenaan sido Turun kaupunkia, vaan niitä käytetään ns. painoarvoina.

Tarjoushintoihin tulee sisältyä kaikki arkeologisiin tutkimustöihin liittyvät kulut palkka- ja yleiskustannuksineen, työnjohtokulut, matka- ja päivärahakorvaukset, kenttätöiden valmistelutöissä tarvittavien materiaalien hankinnat ja kuljetus työmaalle (myös tavarasiirrot autosta työkohteeseen), työvälineet, työntekijöiden suojavarusteet sekä muut kulut.

Tarjoushintojen tulee olla voimassa kiinteinä koko sopimuskauden ajan.

Optiokauden osalta Palveluntuottaja voi ehdottaa hintojen muuttamista vain Palveluntuottajasta itsestään riippumattomia olennaisia muutoksia vastaavasti. Mikäli palveluiden yleinen hintataso laskee, Palveluntuottajan on huomioitava tämä hinnoissa. Palveluntuottajan on esitettävä Tilaajalle asianmukainen kirjallinen selvitys kustannusten kehityksestä viimeistään kuusi (6) kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä. Tilaaja hyväksyy enintään kolmen (3) prosentin hinnanmuutoksen. Tilaajalla on oikeus hylätä uudet esitetyt hinnat, jos hinnankorotusta ei ole peruteltu asianmukaisesti ja luotettavasti. Hinnan muutos astuu voimaan vasta kun Tilaaja on sen kirjallisesti hyväksynyt. Optiossa on kyse Tilaajan oikeudesta, ei velvollisuudesta.

Tarjoajalla tulee olla riittävät taloudelliset, tekniset ja muut edellytykset hankinnan toteuttamiseksi.

Tarjoajalle asetetaan seuraavat rahoitukselliseen ja taloudelliseen tilanteeseen liittyvät vaatimukset:

Tarjoajalla tulee olla Y-tunnus.

Tarjoajan tulee olla merkitty kaupparekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos lainsäädäntö edellyttää rekisteröitymistä.

Tarjoajan tulee olla huolehtinut verojen, sosiaaliturvamaksujen ja eläkevakuutusmaksujen maksamisesta. Tarjoaja voidaan kuitenkin hyväksyä, jos laiminlyötyjen maksujen osalta on maksunsaajan hyväksymä maksusuunnitelma.

Tarjoajalla tulee olla koko sopimuskauden ajan voimassa oleva hankinnan kohteena oleva hankinnan kohteena olevaa toimintaa koskeva vastuuvakuutus, joka on riittävä suhteessa hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden, kuitenkin vähintään 500.000 euroa, ja joka kattaa tässä työssä Tilaajalle, kolmannelle osapuolelle tai tämän omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Tarjoajalla tulee olla hankinnan kokoon ja laatuun nähden taloudelliset edellytykset hankinnan suorittamiseen. Tätä ominaisuutta arvioidaan tarjoajan luottokelpoisuudesta saatujen tietojen perusteella. Tarjoajan Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa–suosituksen mukaisen luottokelpoisuuden tulee olla vähintään tyydyttävä (A). Muun vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) luottokelpoisuusluokitus tulee olla vähintään tätä vastaava.

Tarjoajan tulee olla ottanut työntekijöilleen tapaturmavakuutus, joka kattaa mahdollisesta työtapaturmasta ja ammattitaudista aiheutuneet vahingot.

Tarjoajan tulee olla järjestänyt työntekijöilleen lakisääteinen työterveyshuolto.

Tarjoajan tulee vastata koko sopimuskauden ajan kaikista työ- ja sosiaalilainsäädännön edellyttämistä velvoitteista ja vaateista (palkanmaksuvelvoitteet jne) sekä omalta että mahdollisesti käyttämiensä alihankkijoiden osalta. Sopimukseen liittyvissä työsuhteissa on noudatettava vähintään niitä työsuhteen vähimmäisehtoja, joita Suomen lain ja työehtosopimusmääräysten mukaan on noudatettava saman laatuisessa työssä.

Lisäksi tarjoajalle asetetaan seuraavat tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvät vaatimukset:

Palveluntuottajalla tulee olla kokemusta arkeologisista tutkimustöistä vähintään kymmenestä (10) kohteesta viimeisen viiden (5) vuoden ajalta. Referenssinä hyväksytään myös kaava-alueen ulkopuoliset historiallisen ajan tai esihistoriallisen ajan kaivaukset. Uusien yritysten osalta voidaan hyväksyä työntekijöiden referenssit yrityksen kokemukseksi.

Vastuuhenkilöllä / kaivausjohtajalla ja apulaistutkijoilla tulle olla ylempi korkeakoulututkinto (FM) pääaineena arkeologia.

Vastuuhenkilöllä / kaivausjohtajalla ja apulaistutkijoilla tulee olla kokemusta arkeologisten kenttätöiden suorittamisesta, johtamisesta ja raportoinnista vähintään viidestä (5) kohteesta viimeisen viiden (5) vuoden aikana.

Kaivausapulaisten tulee olla kenttätyökokemusta vähintään kolmesta (3) kohteesta viimeisen viiden (5) vuoden aikana.

Konservaattorilla tulee olla esinekonservaattorin ammattikorkeakoulututkinto tai vastaava tutkinto, jossa kyseinen henkilö on perehtynyt arkeologisten löytöjen konservointiin sekä kokemusta arkeologisten löytöjen konservoinnista vähintään kaksi (2) vuotta viimeisen viiden (5) vuoden ajalta.

Konservaattorin apulaisella tulee olla kokemusta konservoinnista vähintään yksi (1) vuotta.

Lisäksi asetetaan seuraava työllistämisehto, joka tulee koskemaan vain valittua ensisijaista palveluntuottajaa. Turun kaupunki pyrkii vähentämään alueellista eriytymistä ja syrjäytymistä ja haluaa edistää pidempään töitä hakeneiden henkilöiden työllistymistä julkisten hankintojen avulla. Työllistämisehtojen tavoitteena on työllistää paikallisia työnhakijoita, jotka ovat olleet työttömiä edeltävät 12 kuukautta sekä nuoria, jotka ovat vielä vailla työkokemusta.

Tässä hankinnassa tullaan käyttämään arvoperusteista työllistämisehtoa. Arvoperusteisessa työllistämisehdossa palveluntuottajan tulee käyttää 2 % hankinnan arvioidun perussopimuskauden arvosta työllistämiseen, tässä hankinnassa 10.000 euroa perussopimuskauden 1.2.2022 – 31.1.2024 aikana.

Liitteenä olevasta tarjouspyyntöasiakirjasta ilmenee muut palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä palveluntuottajalle asetettavat vähimmäisvaatimukset.

Liite 1Tarjouspyyntö 1.11.2021

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää että

- arkeologisten tutkimusten palveluhankinta voidaan käynnistää liitteen 1 tarjouspyyntöasiakirjan mukaisesti,

- hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa,

- maankäyttöjohtaja oikeutetaan tarvittaessa tekemään muutoksia ja lisäyksiä hankinta-asiakirjoihin sekä allekirjoittamaan tarjouspyyntö, ja

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tiedKaupunkiympäristö, tonttipalvelut
tpvKonsernihallinto, hankinnat


Liitteet:

Kylk § 440
Liite 1:Tarjouspyyntö 1.11.2021