Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta40719.10.20212

3473-2021 (02 08 00)

Luolavuorenpuiston puistosuunnitelman muutos

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Luolavuoren puistosuunnitelma. Puistosuunnitelmaan on lisätty kuntoiluvälineeksi tarkoitetut kuntoportaat. Kuntoportaiden rakennesuunnittelussa on painotettu ympäristöarvoja ja käytettävyyttä.

Kylk § 407

Kaupunkirakentaminen, suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski ja suunnitteluinsinööri Mika Laine 14.10.2021:

Yleistä

Kaupunkiympäristötoimiala on teettänyt Luolavuorenpuistoon puistosuunnitelman muutoksen koskien kuntoradan läheisyyteen rakennettavia kuntoportaita. Hyväksyttäviksi esitetään Luolavuorenpuiston puistosuunnitelmat. Luolavuorenpuiston asemaakaava on tullut voimaan 25.11.1972.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät yleiset turvallisuuden ja käytettävyyden laatuvaatimukset. Suunnittelussa on erityisesti pyritty ottamaan huomioon alueen metsäinen virkistysalue. Portaat on suunniteltu liikuntavälineeksi, tästä syystä ne eivät täytä esteettömyyden vaatimuksia. Alueen erityispiirteitä on suunnitelmaratkaisuilla pyritty säilyttämään mahdollisimman paljon.

Suunnitelmat

Luolavuorenpuiston liikuntaverkoston järjestelyt on esitetty suunnitellun alueen asemapiirustuksessa.

Kuntoporras sijoittuu Luolavuorenpuiston kuntoreitin ja pulkkamäen välimaastoon. Maasto rakennusalueella on kivikkoista metsää. Rakennusalue on rajattu siten, että alueelta kaadetaan neljä puuta sekä pienempää vesakkoa. Kuntoportaan suunnittelussa on hyödynnetty maastoon muodostuneita metsäpolkuja. Polut on tarkoitus valaista ja näin luoda yhteys Luolavuorenpuistoa kiertävään kuntoreittiin.

Kuntoportaat perustetaan kevyesti betonijalustoille. Jalustat on suunniteltu siten, että perustusten alueelta siirrettävät kivet voidaan maisemoida alueelle ja mahdollisesti palauttaa alue ennalleen. Portaan runko ja kaiderakenne ovat kuumasinkittyä terästä. Porrasaskelma on painekyllästettyä puuta. Rakenne on suunniteltu rakennusmateriaalin mahdollisimman hyvän käyttöasteen mukaisiksi.

Muutosalueen valaisussa on pyritty saamaan aikaan mahdollisimman pieni valosaasteen määrä. Kuntoporras on valaistu kaiteeseen upotetulla ja alaspäin suunnatuilla LED-valaisimilla. Yläasemaan liittyvä puistopolku on valaistu kolmella matalalla pollarityyppisellä LED-valaisimella.

Hulevesiä ohjataan kulkemaan vapaasti luonnollisella maanpinnalla olemassa oleviin painanteisiin.

Kokonaisuudessaan kuntoporras muodostaa viihtyisän kuntoilualueen kuntoreitin alueelle. 

Nähtävilläolo

Suunnitelmat olivat nähtävillä 27.9. – 11.10.2021. Suunnitelmista ei jätetty muistutuksia.

Kustannukset

Hyväksyttäväksi esitettyjen suunnitelmien toteuttamisen kustannusarvio on 90.000 euroa. Kustannukset maksetaan Liikuntapalvelukeskuksen omasta budjetista. Kustannusarvio sisältää hankevarauksen 10 %.

Liite 1Luolavuoren kuntoportaan asemapiirustus

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Luolavuorenpuiston suunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 407
Liite 1:Luolavuoren kuntoportaan asemapiirustus