Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta40919.10.20211

9703-2021 (02 08 00)

Infran rakennuttamisen asiantuntijapalvelut ajalle 1.12.2021 - 30.11.2023 + 2 v. optiomahdollisuus, valintakriteereistä päättäminen ja hankinnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään infran rakennuttamiseen ja ylläpitoon liittyvien asiantuntijatehtävien kilpailutuksen tarjouspyyntöasiakirjojen hyväksymistä. Hankinta tullaan kilpailuttamaan EU-kynnysarvon ylittävänä hankintana avoimella menettelyllä ajalle 1.12.2021 (tavoite) - 30.11.2023. Sopimusta voidaan tilaajan erillisellä päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella vuodella, ajalle 1.12.2023 - 30.11.2025 (optio). Sopimuskumppaneiksi on tarkoitus valita kolme vertailuhinnaltaan halvinta tarjoajaa.

Kylk § 409

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen ja yhteisten palvelujen hankintapalvelujen vastuualue, hankinta-asiantuntija Jari Suistovaara 12.10.2021:

Turulla on vuosittain paljon hankkeita, joiden rakennuttamistehtävien hoitamiseksi tarvitaan puitesopimukset rakennuttajakonsulttien kanssa. Infran rakennuttamisen yksikkö tarvitsee rakennuttajakonsultteja hankkeiden valmisteluun ja urakoiden valvontaan, koska rakennuttajan tehtävät on välttämätöntä hoitaa asianmukaisesti ja organisaatiossa ei ole tehtäviin aina riittävästi henkilöstöä.

Puitesopimus säästää huomattavan työmäärän, kun ei tarvitse kilpailuttaa jokaista hanketta erikseen. Käytettäessä samoja konsultteja tilaajan ja konsultin toimintatavat ovat jo valmiiksi toisen osapuolen tiedossa ja työskentely on sujuvaa. Myöskään toimintatapojen opetteluun tai niistä sopimiseen ei tarvitse käyttää aikaa ja resursseja.

Puitesopimus mahdollistaa konsulttien käytön vain sen verran kuin kulloinkin on tarvetta. Näin voidaan välttää resurssien alikuormitusta hiljaisina aikoina ja toisaalta resurssien ylikuormitusta kiireisinä aikoina.

Turun kaupungin hankintapalvelut on pyytämässä kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden toimeksiannosta avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia. Kyseessä on hankekohtaisesti tarvittavista, seuraavista infran rakentamisen asiantuntijapalveluista kaupunkiympäristöpalvelujen työkohteisiin:

- rakennuttaminen (projektipäälliköt, avustavat henkilöt),

- rakennustöiden ja ylläpidon valvonta,

- turvallisuuskoordinaattori sekä

- geotekniset asiantuntijatehtävät.

Sopimus on määräaikainen ajalle 1.12.2021 – 30.11.2023, jonka jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (2) vuodella, ajalle 1.12.2023 – 30.11.2025 (optio). Nykyinen voimassa oleva sopimus päättyy 30.11.2021.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on sitoumuksetta noin 750.000 euroa (alv 0 %) vuodessa ja kokonaisuudessaan enintään 3 miljoonaa euroa (alv 0 %) optiokaudet mukaan lukien, arvio ei sido tilaajaa.

Hankintamuotona käytetään avointa menettelyä, kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Tarjouspyyntö julkaistaan EU:n laajuisesti, tarjouspyyntö tehdään Cloudian kilpailutusjärjestelmällä ja tarjoukset jätetään tarjouspalvelu.fi –toimittajaportaalissa. Hankinnasta on pyydetty yritysvaikutusten arviointi Yrva. Liitteenä oleva tarjouspyyntö on tarkoitus julkaista lokakuussa 2021.

Hankinnasta tehdään kirjallinen puitesopimus kolmen (3) vertailuhinnaltaan halvimman Palveluntuottajan kanssa, joilta tilataan sopimuskaudella euromääräiseltä arvoltaan 5 % tarkkuudella seuraavasti:

1. sopijapuoli saa 40 % toimeksiannosta

2. sopijapuoli saa 35 % toimeksiannoista

3. sopijapuoli saa 25 % toimeksiannoista

Laatu on huomioitu tarjoajille ja palveluntuottamiseen asetetuissa vaatimuksissa.

Hankekohtaiset tilaukset tehdään tarjouspyynnössä liitteineen ilmenevien periaatteiden mukaisesti. L isäksi Tilaaja pidättää itsellään oikeuden tehdä sopimuskauden aikana erillisiä kilpailutuksia erityisistä hankkeista.

Hinnat ovat kiinteät koko sopimuskauden ajan. Optiokaudelle Palveluntuottajat voivat ehdottaa hintamuutosta alan kustannusmuutoksiin perustuen, kuitenkin korkeintaan 1,5 % tarjouksen hinnoista.

Tarjoajille sekä palveluntuottamiseen osallistuville henkilöille on asetettu tekniseen suorituskykyyn, kokemukseen ja ammatilliseen pätevyyteen liittyviä vaatimuksia. Palveluntuottajalla tulee olla käytössään palvelun tuottamiseen tarvittavat työvälineet, laitteet ja kalusto sekä laadun, ympäristön ja turvallisuuden kattava toimintajärjestelmä.

Liitteenä olevasta tarjouspyyntöasiakirjasta ilmenee palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä palveluntuottajalle asetettavat vähimmäisvaatimukset.

Liite 1Tarjouspyyntö

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää että:

- infran rakennuttamisen asiantuntijatehtävien palveluhankinta voidaan käynnistää liitteen 1 tarjouspyyntöasiakirjan mukaisesti,

- hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa,

- kaupunkirakentamisjohtaja valtuutetaan tarvittaessa tekemään tarkentavia muutoksia hankinta-asiakirjoihin sekä allekirjoittamaan tarjouspyynnön ja,

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKonsernihallinto, hankinnat


Liitteet:

Kylk § 409
Liite 1:Tarjouspyyntö, infran rakentamisen asiantuntijapalvelut