Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, tonttipalvelut 
Loppupvm 31.12.2021, Kiinteistökehityspäällikkö307.10.2021 

9423-2021 (10 00 02)

Sopimussakon vaatiminen rakentamattoman tontin 853-97-21-7 (Yli-Maaria) vuokraoikeuden siirrosta ja siirron hyväksyminen (os. Mikkelinkuja)

Tonttipalvelut, tontti-insinööri Laura Niemi 5.10.2021:

Kiinteistölautakunta on päätöksellään 25.2.2004 § 146 päättänyt varata tontin Yli-Maaria-21-7 vuokrattavaksi Jarmo Toivoselle 468,60 euron vuosivuokrasta. Vuokrasopimus on allekirjoitettu 10.8.2004. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on päätöksellään 8.2.2012 § 50 hyväksynyt tontin Yli-Maaria-21-7 vuokraoikeuden siirron rakentamattomana Jarmo Toivosen anomuksesta. Jarmo Toivonen on luovuttanut kyseisen vuokraoikeuden rakentamattomana eteenpäin A-Yhtymä Oy:lle ja Turun Laatutuote Oy:lle 13.4.2012 allekirjoitetulla kauppakirjalla.

A-Yhtymä Oy ja Turun Laatutuote Oy ovat luovuttaneet kyseisen vuokraoikeuden rakentamattomana eteenpäin Rakennus- ja asennuspalvelu Vihu Oy:lle 8.8.2012 allekirjoitetulla kauppakirjalla. Maanmittauslaitos on kirjannut vuokraoikeuden siirron 30.8.2012. Kaupungilta ei ole pyydetty lupaa siirrolle eikä kaupunki ole antanut hyväksyntää siirrolle. Rakennus- ja asennuspalvelu Vihu Oy on luovuttanut kyseisen vuokraoikeuden rakentamattomana eteenpäin Niklas ja Heini Koivumäelle 2.2.2021 allekirjoitetulla kauppakirjalla. Maanmittauslaitos on kirjannut vuokraoikeuden siirron 5.8.2021. Kaupungilta ei ole pyydetty lupaa siirtoon ennen luovutusta.

Vuokrasopimuksen ehdon 5. mukaan ”Jos vuokraoikeus siirretään ennen, kuin tässä vuokrasopimuksessa määrätty vuokra-alueen rakentamisvelvoite on täytetty, vuokramies on velvollinen maksamaan kaupungille kohdan ”Sopimussakko ja vahingonkorvaus” mukaisesti määräytyvän sopimussakon. Kiinteistölautakunnalla on kuitenkin oikeus harkintansa mukaan perustelluista syistä myöntää alennusta sopimussakkoon tai kokonaan luopua sen perimisestä.” Sopimussakko on vuokrasopimuksen ehdossa 26. määritelty suuruudeltaan rikkomushetken viisinkertaista vuokraa vastaavaksi.

Vuokrasopimuksen rakentamisvelvollisuutta koskevan ehdon tarkoitus on turvata tonttien rakentuminen. Tätä tavoitetta tukee rakentamattomana tapahtuvan siirron sanktiointi. Toisaalta rakentamattoman vuokraoikeuden siirron kieltämisellä ja sanktioinnilla on tarkoitus estää toimintaa, jossa tontteja haetaan aikomuksena siirtää tontti luovutuksen jälkeen toiselle, todelliselle tontinhakijalle. Menettelyllä kierretään kaupungin tontinluovutusperiaatteita ja se saattaa tontinhakijat eriarvoiseen asemaan keskenään. Ammattirakentajien on mahdollista ostaa tai vuokrata kaupungilta tontti tontinluovutusperiaatteiden mukaisesti.

Sopimusehdon mukaisen sopimussakon vaatiminen ei edellytä, että sopimuksen vastaisella toiminnalla olisi ollut kaupungille vahinkoa tai että siitä olisi ollut taloudellista hyötyä rikkomuksen tehneelle. Sopimussakon tarkoitus on ennalta estää sopimusrikkomuksia ja mikäli rikkomus tapahtuu, sanktio realisoituu.

Vuokrasopimuksen luovuttaminen rakentamatta ilman sanktioita on mahdollista. Lupa siirtoon pitää kuitenkin pyytää ennen luovutusta, jolloin kaupungilla on mahdollisuus tutkia onko perusteltua antaa suostumus siirtoon. Erityisesti bulvaaniluovutusten kautta tapahtuvan tontinluovutusperiaatteiden kiertämisen ehkäisemiseksi on kaupungin edun mukaista pystyä tutkimaan ja tarvittaessa kieltämään vuokraoikeuksien siirto rakentamattomana. Siirron hyväksyminen ilman sanktiota saattaisi heikentää kuntalaisten luottamusta siihen, että tontinluovutusperiaatteiden ja vuokrasopimusehtojen noudattamista valvotaan ja havaittuihin rikkomuksiin puututaan.

Petteri Villman Rakennus- ja asennuspalvelu Vihu Oy:n puolesta on 16.8.2021 anonut, että vuokraoikeuden siirrosta ei peritä sakkoa.

Tontin 853-97-21-7 vuokrasopimuksen sopimusehdon mukaisen sopimussakon suuruus on 2.941,75 euroa. Täyden sopimussakon vaatiminen ei kuitenkaan Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden näkemyksen mukaan rikkomukseen nähden ole perusteltua. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus katsoo, että Rakennus- ja asennuspalvelu Vihu Oy:ltä tulee vaatia vuokrasopimuksen ehdon mukaisena kohtuullistettuna sopimussakkona 1.176,70 euroa, joka määrältään vastaa kahden vuoden vuokraa.

Kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski:

PäätösPäätän, että Turun kaupunki hyväksyy tontin 853-97-21-7 vuokraoikeuden siirron rakentamattomana ja vaatii Rakennus- ja asennuspalvelu Vihu Oy:tä maksamaan kaupungille vuokrasopimuksen ehdon mukaisena kohtuullistettuna sopimussakkona 1.176,70 euroa.

Petri Liski

kiinteistökehityspäällikkö

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoRakennus- ja asennuspalvelu Vihu Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta