Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta40219.10.202110

11718-2021 (02 05 00)

Omakotitonttihintojen tarkistaminen vuodelle 2022

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että omakotitonttien vyöhykehintoja korotetaan 1-2 eurolla neliöltä 1.1.2022 lukien.

Kylk § 402

Tonttipalvelut, tontti-insinööri Laura Niemi 1.10.2021:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto on 12.10.2020 § 60 vahvistanut omakotitonttien vyöhykehinnat vuodelle 2021. Vyöhykehinnat päätetään aina loppuvuodesta seuraavalle vuodelle noudatettavaksi. Turun kaupungin hallintosäännön 48 §:n mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää omakotitonttien luovutusperiaatteista ja vyöhykehinnoista.

Vyöhykehintoja käytetään omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteiden mukaisesti hakumenettelyllä ensikertaisesti luovutettavien omakotitonttien luovutuksissa, uusittaessa omakotitonttien vuokrasopimuksia sekä omakotitonttien muodostusosakauppojen yhteydessä. Lisäksi merkittävä käyttökohde ovat olleet jatkuvan haun tonttien, eli tarjous- ja hakukierroksilta luovuttamatta jääneiden tonttien, luovutus samoin kuin vuokratonttien omaksi lunastaminen eräissä tapauksissa.

Uudet hinnat eivät vaikuta voimassa oleviin vuokrasopimuksiin kuluvan vuokrakauden aikana, koska vuokrat on sidottu elinkustannusindeksin muutoksiin. Omakotitonttien vuokrasopimukset päivitetään vastaamaan kulloinkin voimassa olevia vyöhykehintoja vasta nykyisen vuokrakauden päätyttyä. Voimassa olevan käytännön mukaisesti kaupunki lähettää vuokraoikeuden haltijoille kirjeen noin kolme vuotta ennen vuokrasopimuksen päättymistä ja sen uudistamista tai päättämistä, jotta vuokraoikeuden haltijat voivat varautua vuokraehtojen ja vuokran määrän tarkistamiseen.

Kaupungin omakotitonttien vyöhykehintojen tavoitehintatasona on perinteisesti pidetty n. 80 %:a yleisestä markkinatasosta. Vyöhykkeitä on koko Turun alueella nykyisin viisi kappaletta ja jokaiseen vyöhykkeeseen mahtuu vaihtelevan kokoisia ja mikrosijainniltaan täysin erilaisia tontteja, joten vyöhykehintaa on pidetty kohtuullisena, laajan vyöhykkeen yleistä hintatasoa kuvaavana hinnoitteluperusteena. Kaupungin ensikertaisesti luovuttamista omakotitonteista mikrosijainniltaan selkeästi vyöhykehinnasta poikkeavat tontit luovutetaan tarjousperusteisesti markkinahintaan. Vuokratonttien myyntitilanteissa ominaisuuksiltaan alueen muista tonteista selvästi poikkeavat tontit luovutetaan ulkopuoliseen arviolausuntoon perustuvaan käypään hintaan. Vyöhykehinnoittelulla luovutetaan tontteja, joiden hintatason voidaan olettaa vastaavan kohtuullista käypää hintaa.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden tonttipalvelut on laatinut oheisen liitekartan mukaisen esityksen uusista sovellettavista hintavyöhykkeistä, jotka vaihtelevat keskustan 82 €/m2:sta Paattisten 16 €/m2:iin jakautuen yhteensä viiteen vyöhykkeeseen. Kaikkiin vyöhykkeisiin esitetään 1–2 euron korotusta neliöhintaan.

Vyöhykehintoja tarkistetaan vuosittain maan arvon kohoamista vastaavasti ja sillä on tarkoitus pitää kaupungin tonttihinnoittelu kohtuullisena mutta samalla myös käypänä markkinahintatasoon nähden.

Liite 1Uusi hintavyöhykekartta

Oheismateriaali 1Voimassa oleva hintavyöhykekartta

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- hyväksyä liitteenä 1 olevan kartan mukaiset omakotitonttien hintavyöhykkeet ja hinnat vuodelle 2022, ja

- että muutokset astuvat voimaan 1.1.2022 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, tonttipalvelut


Liitteet:

Kylk § 402
Liite 1:Uusi hintavyöhykekartta