Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta38705.10.20214

252-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Herttuankulman länsiosan katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Herttuankulman kaava-alueen länsiosan katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat. Suunnitelmissa on painotettu jalankulkua ja pyöräilyä, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä ympäristön laadukkuutta.

Kylk § 387

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen, kaupunkirakentaminen, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen ja maisemasuunnittelija Tiina Puska 31.8.2021:

Yleistä

Kaupunkiympäristötoimiala on teettänyt Herttuankulman asemakaava-alueelle katu-, liikenne- ja puistosuunnitelmat. Hyväksyttäviksi esitetään Herttuankulman länsiosan Ebba Brahen kadun, Elisabet Wollen kadun, Kristina Stenbockin kadun, Ebba Brahen kujan ja Kristina Stenbockin kujan sekä Hoviväenpuiston katu- ja liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat. Asemakaava-alueen muiden katujen ja puistojen suunnitelmat on hyväksytty 22.6.2021 § 257 – 261.

Alueella on kaupunginvaltuuston 14.5.2018 § 93 hyväksymä asemakaava. Kaava luo puitteet liike- ja asiointikeskukselle sekä noin 4400 asukkaan viihtyisälle asuinympäristölle. Kaavan myötä Turun keskusta-alue laajenee kohti satamaa ja merta sekä laadukkaat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet kehittyvät.

Herttuankulman asemakaava-alue rajautuu pohjoisessa entisen jätevedenpuhdistamon alueeseen, lännessä Juhana Herttuan puistokatuun, idässä Satamaraiteeseen, etelässä pienteollisuustontteihin ja Satamakadun pohjoispäähän.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät esteettömyyden vaatimukset. Suunnitteluratkaisuilla on luotu edellytyksiä kaupunkimaisen, turvallisen ja viihtyisän asuinympäristön sekä koko Linnakaupungin aluetta palvelevan kaupallisen keskuksen rakentamiselle.

Suunnitelmat

Herttuankulman katuverkon järjestelyt ja liikenteelliset periaateratkaisut on määritelty alueen asemakaavassa.

Kristiina Stenbockin katu ja Ebba Brahen katu yhdistyvät aluetta lännessä rajaavaan Juhana Herttuan puistokatuun. Katujen molemmille puolille toteutetaan reunatuin erotetut jalkakäytävät. Ajoradat asfaltoidaan, jalkakäytävät päällystetään betonikivin/-laatoin.

Elisabeth Wollen katu on pihakatu, jolla on sallittu jalankulku-, pyöräily- ja ajoneuvoliikenne. Katu yhdistää toisiinsa Kristiina Stenbockin kadun ja Ebba Brahen kadun. Pihankadun päällystemateriaalina on betonilaatta/-kiveys.

Kristiina Stenbockin kuja ja Ebba Brahen kuja ovat jalankulkijoille ja polkupyöräilijöille tarkoitettuja kulkureittejä. Ajoneuvojen läpiajoliikenne estetään puuistutuksin. Kujat yhdistävät toisiinsa Kolmen Katariinan bulevardin ja Elisabet Wollen pihakadun. Päällysteenä kujilla käytetään betonilaattaa/-kiveä. Molemmille kujille sijoitetaan penkkejä istuskelua ja levähtämistä varten.

Pysäköinti on sallittu ainoastaan lyhytaikaisesti Elisabeth Wollen kadulla. Tämä pysäköinti palvelee lähinnä kadun länsipuolella olevan julkisten palveluiden korttelialuetta. Muu pysäköinti keskitetään alueellisiin pysäköintilaitoksiin ja kortteleiden pihakansien alle.

Herttuankulman länsiosaa halkoo Hoviväenpuisto, joka jatkuu yhtenäisenä nauhana Kolmen Katariinan Bulevardin itäpuolelle. Puistossa yhdistyvät viihtyisät oleskelualueet, sujuva kävely- ja pyöräilyreitistö, urbaani hulevesien viivytys sekä värikkäät ja näyttävät, mutta helppohoitoiset puistokäytäviä myötäilevät istutukset. Istutusalueiden kasvillisuus on monipuolisesti erilaisia heinä-, perenna- ja pensaslajeja. Joukossa on myös pieniä puuryhmiä ja yksittäisiä näyttävämpiä maisemapuita. Istutuksiin valitaan helppohoitoiset lajikkeet.

Puistokäytävät toteutetaan kivituhkapäällysteisinä, linjaukset myötäilevät puistokokonaisuuden nauhamaista muotokieltä. Puistokäytävän varrelle sijoitetaan puistopenkkejä ja roska-astioita. Valitut kalusteet ovat jykeviä ja teollisuushenkisiä, kalusteiden tyyli säilyy läpi koko Hoviväenpuiston.

Hulevesiä ohjataan kulkemaan maanpinnalla, vedet johtuvat puisto- ja istutusalueille imeytymään, viipymään sekä kasvillisuuden käyttöön. Puistoalueet toimivat myös hulevesien virtausalueina. Hulevesipainanteet toteutetaan matalina, orgaanisina, leveydeltään vaihtelevina painanteina, joita reunustavat vaihtelevat heinä-, perenna- ja pensasistutukset sekä suurehkot maakivet. Hulevesipainanteiden ilme on kasvipeitteinen.

Kokonaisuudessaan puistot muodostavat laadukkaan ja helposti ylläpidettävän viher- ja oleskelualueiden akselin urbaanin rakennetun asuinalueen keskelle. Puistot yhdistyvät luontevasti katuaukioihin sekä katu- ja korttelialueisiin niin kaupunkikuvallisesti kuin myös toiminnallisesti.

Nähtävilläolo

Suunnitelmat olivat nähtävillä 9. – 23.8.2021. Suunnitelmista ei jätetty muistutuksia.

Kustannukset

Hyväksyttäväksi esitettyjen suunnitelmien toteuttamisen kustannusarvio on 2,1 milj. euroa sisältäen kaupungille kuuluvien hulevesiviemäreiden rakentamiskustannukset. Vesihuollon toteuttamisen kustannusarvio on 0,4 milj. euroa ilman hulevettä. Vesihuollon osuus ei sisällä mahdollisia pohjanvahvistusrakenteita. Edelliset kustannusarviot sisältävät hankevarauksen 15 %.

Koko asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannukset esitetään kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi kerralla erillisellä päätösesityksellä.

Liite 1Elisabet Wollen kadun katusuunnitelma

Liite 2Ebba Brahen kadun katusuunnitelma

Liite 3Kristina Stenbockin kadun katusuunnitelma

Liite 4Ebba Brahen kujan katusuunnitelma

Liite 5Kristina Stenbockin kujan katusuunnitelma

Liite 6Hoviväen puiston välillä Ebba Brahen katu – Herttuanaukio puistosuunnitelma

Liite 7Hoviväen puiston välillä Kristina Stenbockin katu – Ebba Brahen katu puistosuunnitelma

Liite 8Hoviväen puiston välillä Tukholmankatu – Kristina Stenbockin katu puistosuunnitelma

Liite 9Ebba Brahen kadun ja -kujan liikenteenohjaussuunnitelma

Liite 10Elisabet Wollen kadun liikenteenohjaussuunnitelma

Liite 11Kristina Stenbockin kadun- ja kujan liikenteenohjaussuunnitelma

Oheismateriaali 1Hulevesijärjestelyiden koostepiirustus

Oheismateriaali 2Katusuunnitelmaselostus

Oheismateriaali 3Puistosuunnitelmaselostus

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Herttuankulman kaava-alueen länsiosan katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1–11 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 387
Liite 1:Elisabet Wollen kadun katusuunnitelma
Liite 2:Ebba Brahen kadun katusuunnitelma
Liite 3:Kristina Stenbockin kadun katusuunnitelma
Liite 4:Ebba Brahen kujan katusuunnitelma
Liite 5:Kristina Stenbockin kujan katusuunnitelma
Liite 6:Hoviväen puiston välillä Ebba Brahen katu - Herttuanaukio puistosuunnitelma
Liite 7:Hoviväen puiston välillä Kristina Stenbockin katu - Ebba Brahen katu puistosuunnitelma
Liite 8:Hoviväen puiston välillä Tukholmankatu - Kristina Stenbockin katu puistosuunnitelma
Liite 9:Ebba Brahen kadun ja -kujan liikenteenohjaussuunnitelma
Liite 10:Elisabet Wollen kadun liikenteenohjaussuunnitelma
Liite 11:Kristina Stenbockin kadun- ja kujan liikenteenohjaussuunnitelma