Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta37828.09.202111

12827-2020 (10 03 00)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle, poikkeamispäätös (P 2020-1265), Lehtikuusitie 82

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on 8.6.2021 § 216 myöntänyt osoitteessa Lehtikuusitie 82 sijaitsevalle kiinteistölle (853-407-1-644) poikkeamispäätöksen. Naapurikiinteistön 853-407-1-645 omistavan kuolinpesän osakas on tehnyt valituksen hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Kylk § 378

Ympäristölakimies Ville Erkkola 21.9.2021:

Kaupunkiympäristölautakunta on 8.6.2021 § 216, myöntänyt kiinteistölle 407-1-644 poikkeamispäätöksen, jolla kiinteistön vapaa-ajan asunnon käyttötarkoitus muutetaan ympärivuotiseksi asumiseksi.

Naapurikiinteistön omistavan kuolinpesän osakas on valittanut Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 6.10.2021 mennessä.

Valittaja on esittänyt, että poikkeamiselle ei ole edellytyksiä perustuen Turun hallinto-oikeuden aiemmin 18.9.2006, osoitteessa Lehtikuusitie 82, olevan kiinteistön käyttötarkoituksen muutokseen antamaan kielteiseen päätökseen, jonka Korkein hallinto-oikeus pysytti voimassa.

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Sovellettavat säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 72 §: n 1 momentin mukaan meren tai vesistön ranta-alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 72 §:n 2 momentin mukaan mitä 1 momentissa säädetään, koskee myös ranta-aluetta, jolla rakentamisen ja muun käytön suunnitteleminen pääasiassa rantaan tukeutuvan loma-asutuksen järjestämiseksi on tarpeen alueella odotettavissa olevan rakentamisen vuoksi.  MRL 171 § 1 momentin mukaan kunta voi erityisestä syystä myöntää määräyksestä poikkeuksen. Poikkeaminen ei MRL 171 § 2 momentin mukaan saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeusta ei myöskään saa myöntää, jos se johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rakennushanke- ja paikka

Rakennuspaikka on Kakskerranjärven pohjoisrannalla Lehtikuusitie-nimisen yksityistien varrella rantaan rajoittuvana. Kyseessä on vapaa-ajan asunto. Poikkeaminen koskee käyttötarkoituksen muutosta vapaa-ajan asumisesta ympärivuotiseen asumiseen.

Kaavoitustilanne

Kaupunginvaltuuston 14.12.2020 § 217 hyväksymä Satava-Kakskerran osayleiskaavaehdotus, rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys:

RA-1: Loma-asuntoalue. Rakentamisen ja muun maankäytön tulee sopeutua rantamaisemaan ja muuhun ympäristöön. Maaston ominaispiirteet ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen tulee ottaa huomioon. Olemassa olevalle rantaan rajoittuvalle rakennetulle rakennuspaikalle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 150 k-m². Alle 2000 m²:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 100 k-m². Yli 5000 m²:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 250 k-m². Lisäksi rakennuspaikalle saa rakentaa saunarakennuksen enintään 25 k-m², vierasmajan enintään 20 k-m² ja muita talousrakennuksia enintään 50 k-m². Vierasmajan tulee sijoittua samaan pihapiiriin asuinrakennuksen kanssa eikä sillä saa olla itsenäisen vapaa-ajan asunnon tunnusmerkkejä. Rakennuspaikalla saa sijaita enintään kolme talousrakennusta.

Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi edellyttää, että

- teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia

- hälytysajoneuvoilla pääsee rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin myös talviolosuhteissa

Uusien rakennuspaikkojen muodostaminen edellyttää kantatilaselvitykseen perustuvaa jäljellä olevaa rakennusoikeutta.

Satava-Kakskerta osayleiskaava (ei oikeusvaikutteinen) hyväksytty kaupunginvaltuustossa 4.11.1985:

RA-1; Loma-asuntoalue. Alue varataan yksiasuntoisille yksikerroksisille loma-asuntorakennuksille ja niihin liittyville talousrakennuksille. Alueen vesi- ja jätehuollon järjestämisessä on noudatettava rakennuslupa- ja terveysviranomaisten antamia ohjeita.

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava (YM 23.8.2004), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys M: maa- ja metsätalousvaltainen alue. Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

Suunnittelumääräys: Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta. Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

Edellytykset poikkeamisen myöntämiseen

Rakennuspaikkaa koskeva ainoa oikeusvaikutteinen kaava on Turun kaupunkiseudun maakuntakaava (YM 23.8.2004).

Turun hallinto-oikeus on Lehtikuusitiellä olevan kiinteistön käyttötarkoituksen muutosta koskevassa kielteisessä päätöksessään 18.9.2006 (06/0281/1) todennut, että poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Asiaa arvioitiin siten rakennuspaikan soveltuvuuden lisäksi erityisesti siltä kannalta mikä merkitys poikkeuksen myöntämisellä on laajemman alueen maankäyttöön. Alueella jo toteutunut tiivis lomarakentaminen sekä maanomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimus korostavat tarvetta suunnitella kokonaisuutena alueen maankäyttöön liittyvät ratkaisut.

Kaupunginhallitus hyväksyi Satava-Kakskerran osayleiskaavan tavoitteet 2.5.2016 § 182, jossa laadullisena tavoitteena esitettiin muun muassa runsaan loma-asutuksen ja vakituisen asutuksen yhteensovittaminen painotuksena lisääntyvä ympärivuotisen asumisen osuus.

Kaupunginvaltuuston 14.12.2020 § 217 hyväksymässä Satava-Kakskerran osayleiskaavaehdotuksessa on huomioitu käyttötarkoituksen muutosmahdollisuus loma-asuntoalueilla. Rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys RA-1; Loma-asuntoalue. Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi edellyttää, että

- teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia

- hälytysajoneuvoilla pääsee rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin myös talviolosuhteissa.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten poikkeamispäätöksen perusteluihin kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Ville Erkkola, puh. 040 356 5634, s-posti ville.erkkola(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 28.6.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- antaa hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon ja

- että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus