Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta35821.09.20218

3720-2013 (611, 021)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös menetetyn määräajan palauttamista koskevaan hakemukseen, Satava-Kakskerran osayleiskaava

Tiivistelmä:

Maanomistaja, joka ei ollut tehnyt valitusta ajoissa Satava-Kakskerran osayleiskaavasta, on hakenut korkeimmalta hallinto-oikeudelta menetetyn määräajan palauttamista. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt hakemuksen.

Kylk § 358

Ympäristölakimies Nina Mattila 15.9.2021:

Kaupunginvaltuusto on 14.12.2020 § 217 hyväksynyt Satava-Kakskerran osayleiskaavan. Turun luonnonsuojeluyhdistys ry, Satavan pientaloyhdistys ry, kaksi yritystä sekä useat yksityishenkilöt ovat valittaneet valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle. Kaupunginhallitus on 29.3.2021 § 154 antanut Turun hallinto-oikeudelle lausunnon, jonka mukaan valitukset tulisi hylätä.

Yksi alueen maanomistajista ei ole tehnyt valitusta hallinto-oikeudelle määräajassa ja on hakenut korkeimmalta hallinto-oikeudelta menetetyn määräajan palauttamista valituksen tekemistä varten. Hakemuksen perusteluina on ollut, että maanomistaja olisi vasta säännönmukaisen muutoksenhakuajan kuluttua saanut tietää, että osayleiskaavassa osoitettu yhteystarve on merkitty kulkemaan hänen omistamansa tilan läpi toisin kuin Turun kaupungin edustaja on hänelle vuonna 2018 kertonut. Hakijan mukaan tila muuttuu tien rakentamisen arvottomaksi ja asialla on siksi suuri merkitys hakijalle.

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt hakemuksen, koska hallintoprosessilain mukaiset edellytykset menetetyn määräajan palauttamiseksi eivät täyty. Korkein hallinto-oikeus on todennut, että hakemuksessa ei ole esitetty laillista estettä tai muuta painavaa syytä, jonka perusteella hakijalle tulisi palauttaa menetetty määräaika valituksen tekemistä varten.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 1.9.2021

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.