Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta36021.09.202110

252-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Herttuankulman asemakaava-alueen yleisten alueiden infran toteuttamisen kustannusarvio

Tiivistelmä:

Herttuankulman asemakaava-alueelle on asemakaavan laatimisen jälkeen laadittu yleisten alueiden infran toteutussuunnitelmia ja niiden perusteella rakennusosalaskennalla on syntynyt asemakaava-alueen yleisten alueiden infran rakentamiskustannusarvio. Kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitetään hyväksyttäväksi Herttuankulman infrakustannusarvio 11,0 miljoonaa euroa. Kustannus ei sisällä vesihuollon rakentamista eikä pilaantuneiden maiden puhdistamisesta aiheutuvia kustannuksia.

Kylk § 360

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski ja suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen 10.9.2021:

 

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 14.5.2018 § 93 hyväksynyt 27.9.2017 päivätyn, 17.11.2017 lau-suntojen ja 12.12.2017 kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätöksen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Herttuankulma”.

 

Herttuankulman asemakaava-alue rajautuu pohjoisessa entisen jätevedenpuhdistamon alueeseen, län-nessä Juhana Herttuan puistokatuun, idässä Satamaraiteeseen, etelässä pienteollisuustontteihin ja Sata-makadun pohjoispäähän.

 

 

Kaavan myötä Turun keskusta-alue laajenee kohti satamaa ja merta sekä laadukkaat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet kehittyvät.

 

Kaupunginvaltuusto on 23.9.2019 § 139 päättänyt hyväksyä uuden infrahankkeita koskevan tarveselvitys- ja hankesuunnitelmaohjeen, jonka mukaan uusien maankäytön hankkeiden infrakustannusarvio tuodaan ko. kaavan kanssa samanaikaisesti päätettäväksi kaupunginvaltuustoon. Herttuankulman asemakaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa ennen infrahankkeita koskevan tarveselvitys- ja hankesuunnitelmaohjeen voimaantuloa. Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeessa ei ole siirtymäsäännöstä aiemmin hyväksyttyjen kaavojen ja niiden infrakustannusten osalta. Siten infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje ei ole koskenut Herttuankulman infran suunnitelmien laadintaprosessia.

 

Hallintosäännön mukaan kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavan hyväksymisen yhteydessä maankäytön hankkeen infrakustannusarvion. Tämä on käytännössä mahdollista uusien kaavojen osalta sekä soveltuvin osin sellaisten kaavojen osalta, joissa ei vielä ole hyväksytty asemakaavaehdotusta lautakuntatasolla.

 

Hallintosäännön 32 §:n mukaan kaupunginvaltuusto päättää kustannusarvioltaan yli 3 miljoonan euron infrahankkeiden hankesuunnitelmista. Herttuankulman asemakaava-alueen katu- ja puistosuunnitelmat ovat tarkkuudeltaan jopa tarkempia kuin hankesuunnittelussa tehtävät suunnitelmat. Näin ollen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitetään Herttuankulman kaava-alueen infrakustannus-arvion hyväksymistä.

 

Kaavan hyväksymisen jälkeen kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu on laadituttanut konsulttityönä asemakaava-alueen katujen, puistojen ja vesihuollon rakennussuunnitelmat. Turun Vesihuolto Oy on ollut suunnittelussa mukana vesihuollon osalta.

 

Suunnittelun kohteena ovat olleet asemakaava-alueen kadut, puistot ja vesihuolto. Suunnitelma sisältää yhteensä kymmenen katua, kolme aukiota, kuusi kevyenliikenteen raittia sekä kaksi puistoa. Kolmen Ka-tariinan bulevardi toimii alueen joukkoliikenteen pääväylänä. Alueen katujen yhteispituus on noin 2,4 kilometriä, kevyenliikenteen raittien pituus noin 0,4 kilometriä ja puistojen pinta-ala noin 2,3 hehtaaria. Aukioiden pinta-ala on noin 0,5 hehtaaria.

 

Kaupunkiympäristölautakunta on kokouksessaan 22.6.2021 § 257 - 261 hyväksynyt Herttuankulman kaava-alueen vaiheiden 1 ja 2 katu- ja puistosuunnitelmat. Vaiheen 3 katu- ja puistosuunnitelmat (Ebba Bra-hen kadun, Elisabet Wollen kadun, Kristina Stenbockin kadun, Ebba Brahen kujan ja Kristina Stenbockin kujan sekä Hoviväenpuiston katu- ja puistosuunnitelmat) tuodaan kaupunkiympäristölautakuntaan päätettäväksi lokakuun alkupuolella.

 

Oheismateriaalina 1 on kartta katu- ja puistosuunnitelmien hyväksymistilanteesta ja oheismateriaalissa 2 on esitetty kustannusten erittely.

 

Herttuankulman asemakaava-alueen ajoradat päällystetään pääosin asfaltilla, pihakadulla käytetään betonikiveystä. Asfalttia käytetään lisäksi Tukholmankadun jalankulku- ja pyörätiellä sekä Kolmen Katarinan bulevardin, Hoviväenkadun, Nosturikadun ja Hopmanninkadun pyöräteillä. Jalankulkualueiden sekä aukioiden pinnat toteutetaan pääasiassa helppohoitoisin betonikivin ja -laatoin. Toteutussuunnittelu noudattelee asemakaavassa esitettyä laatutasoa.

 

Alueen puistossa yhdistyvät viihtyisät oleskelualueet, sujuva kävely- ja pyöräilyreitistö, urbaani hulevesien viivytys sekä näyttävät, mutta helppohoitoiset puistokäytäviä myötäilevät istutukset. Lisäksi Kuuntyttärenaltaan alue ja siihen liittyvä Herttuanaukio muodostavat turvallisen ja toimivan korkeatasoisen kaupunkipuiston ja -aukion tilasarjan. Kokonaisuudessaan puistot muodostavat laadukkaan ja helposti ylläpidettävän viher- ja oleskelualueiden akselin urbaanin rakennetun asuinalueen keskelle. Puistot yhdistyvät luontevasti katuaukioihin sekä katu- ja korttelialueisiin niin kaupunkikuvallisesti kuin myös toiminnallisesti.

 

Hulevesiä ohjataan kulkemaan maanpinnalla, vedet johtuvat puisto- ja istutusalueille imeytymään, viipymään sekä kasvillisuuden käyttöön. Puistoalueet toimivat myös hulevesien virtausalueina. Hulevedet kerätään yhteen Herttuanaukion laajaan hulevesialtaaseen (Kuuntyttärenallas). Allas on kasvillisuus- ja kiviluiskien sekä portaiden ja matalan luonnonkivimuurin avulla pengerretty kaupunkimainen moderni hulevesi- ja maisema-allas.

 

Alueen infran toteuttaminen vaiheittain ja osa-alueittain vuosien 2021–2024 aikana on huomioitu suunnitteluratkaisuissa. Alueella vallitsevat pohjaolosuhteet ja vaiheittain rakentaminen asettavat rakentamiselle haasteita ja osaltaan nostavat rakentamiskustannuksia. Suunnittelu on vaiheistettu kolmeen vaiheeseen infran rakentamisurakoiden vaiheistusta mukaillen. 1.- ja 2. vaiheen osalta kustannukset on laskettu rakennussuunnitelmatasolla ja 3. vaiheen osalta katusuunnitelmatasolla.

 

Kustannukset ja kaavatalous

 

Herttuankulman asemakaava-alueen katujen, puistojen ja aukioiden kustannusarvio ilman vesihuollon kustannuksia on 11,0 milj. euroa (alv 0 %). Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %.

 

Kustannusarvio ei sisällä Turun Vesihuolto Oy:n kustannuksia (2,1 milj. euroa alv 0 %) eikä pilaantuneiden maiden käsittelystä aiheutuvia kustannuksia.

 

Lisäksi alueen rakentamiskelpoiseksi saattaminen edellyttää pilaantuneiden maiden kunnostusta, joiden kaupungille koituvat kustannukset ovat suuruusluokaltaan arviolta noin 15 miljoonaa euroa.

 

Herttuankulman alueen maankäyttösopimus- ja maanmyyntitulojen arvioidaan olevan yhteensä noin 66 miljoonaa euroa, josta noin kolmasosa on tähän mennessä tuloutettu kaupungille.

 

Oheismateriaali 1               Kartta katu- ja puistosuunnitelmien hyväksymistilanteesta

 

Oheismateriaali 2                Kustannusten erittely

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus         Kaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä Herttuankulman asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 11,0 miljoonaa euroa (alv 0 %) ilman vesihuoltoa ja lähettää kustannusarvion edelleen kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi siten, että infrakustannusarvioon lisätään vielä Herttuankulman kaava-alueelta puuttuvia kustannuksia jo rakennetun infran osalta, kuten esimerkiksi Fatabuurinkadun rakennuskustannukset.

Valkosen Mannin kannattamana tekemä palautusehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

palKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu