Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta35921.09.20219

7549-2021 (10 03 01)

Ketarantien katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat

Tiivistelmä:

Lautakunnan hyväksyttäväksi esitetään Ketarantien katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat.

Kylk § 359

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 9.9.2021:

 

Ketarantien varteen toteutetaan kaupunginvaltuuston 25.2.2019 § 23 hyväksymän Helsinginkadun kaaren asemakaavan mahdollistamaa uudisrakentamista, mikä lisää Ketarantiellä liikennettä kaikilla liikkumismuodoilla. Asemakaavassa kadun leventäminen mahdollistaa nykyvaatimusten mukaisen jalankulkuväylän rakentamisen uudisrakentamisen puoleiselle reunalle sekä ajoradan leventämisen siten, että esteetön huoltoliikenne ja lyhytaikainen pysäköinti sujuvat kadulla.

 

Alla Ketarantie asemakaavalla:

 

 

Suunnitelmat ovat olleet nähtävillä 21.6 – 5.7.2021. Asunto Oy:t Turun Joutsenpuisto 4,5 ja 6 ovat toimittaneet yhteisen muistutuksen katusuunnitelmasta. Muistutuksessa esitetään huomioitavaksi turvallisuus, sujuvuus ja esteettömyys sekä vieras- ja asiakaspysäköintimahdollisuuden turvaaminen Ketarantiellä.

 

Alla Ketarantien katutilan käyttö laaditussa suunnitelmassa:

 

 

Vastine muistutukseen

 

Laaditussa katusuunnitelmassa asemakaavan mukaisen katutilan leventäminen on hyödynnetty leventämällä ajorataa noin kaksi metriä nykyisestä. Ajoradan leventämisellä on tavoiteltu ennen kaikkea sitä, että ajoneuvoliikenteen merkittävän lisääntymisen myötä liikenne Ketarantiellä on mahdollisimman turvallista ja esteetöntä jatkossakin sekä myös lyhytaikaiselle pysäköinnille on tilaa tarjolla. Uudessa leveydessään ajo Asunto Oy Turun Joutsenpuiston tonteille on esteetöntä.

 

Ketarantien ja Lonttistentien liittymän turvallisuus on huomioitu käynnissä olevassa Lonttistentien katusuunnitelman laadinnassa. Lonttistentielle on suunnitteilla mm. yksisuuntaiset pyörätiet, jolloin pyöräliikenteen turvallisuusolosuhteet suhteessa sivusuunnan autoliikenteeseen paranevat huomattavasti.

 

Kaupunki ei kadunpitoon liittyen toteuta sähköautojen latauspaikkoja. Edistääkseen sähköautoihin siirtymistä kaupunki on keskustassa luovuttanut eräitä pysäköintipaikkoja latausoperaattoreiden hallintaan määräajaksi. Toistaiseksi latausoperaattorit ovat toteuttaneet kaduille latauspaikkoja vain kohteissa, joihin suuntautuu merkittävästi asiointiliikennettä. Katusuunnitteluvaiheessa ei operaattoreilta tullut esityksiä latauspaikkojen toteuttamisesta Ketarantielle. Tavoitteiden mukainen liikenteen sähköistäminen toisaalta edellyttää asuntoalueilla kiinteistöjen autopaikkojen laajamittaista varustamista latausmahdollisuudella. Yksittäiset latauspaikat kadulla eivät tule vastaamaan liikenteen sähköistämistavoitteiden mukaiseen latauspaikkojen tarpeeseen.

 

Kustannukset

 

Kadunrakentamisen katusuunnitelman mukainen kustannusarvio on noin 230.000 euroa, joka sisältää 10 %:n hankevarauksen.

 

Helsinginkadun kaaren asemakaava on hyväksytty ennen infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden hyväksymistä (kv 23.9.2019 § 139), jonka vuoksi kaavan hyväksymisen yhteydessä ei ole käsitelty kaavan toteuttamisen infrakustannuksia. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnonjärjestämispäätöksen 13 §:n mukaan kaupunkirakentamisjohtaja hyväksyy kustannusarvioltaan enintään 500.000 euron infrahankkeiden hankekortit ja siten myös Ketarantien infran kustannusarvion.

 

Liite 1                                   Ketarantien katusuunnitelma K 6463 015 7.6.2021

Liite 2                                   Ketarantien liikenteenohjaussuunnitelma L 6463 016 16.6.2021

Oheismateriaali 1                Muistutus Asunto Oy:t Turun Joutsenpuisto 4, 5 ja 6

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä vastineen muistutukseen sekä liitteenä 1 olevan Ketarantien katusuunnitelman ja liitteenä 2 olevan liikenteenohjaussuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Åland oli poissa kokouksesta asian käsittelyn ajan.

Jakelu

tiedAsunto Oy Turun Joutsenpuisto 4
tiedAsunto Oy Turun Joutsenpuisto 5
tiedAsunto Oy Turun Joutsenpuisto 6
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 359
Liite 1:Ketarantien katusuunnitelma K 6463 015 7.6.2021
Liite 2:Ketarantien liikenteenohjaussuunnitelma L 6463 016 16.6.2021