Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta34207.09.20217

9176-2021 (02 08 02, 10 03 01)

Oikaisuvaatimus koskien Eerikinkadun painaumahallinnan hankintapäätöstä 17.8.2021 § 294

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta, koska hankinta-asiasta ei voi valittaa kuntalain perusteella.

Kylk § 342

Projektijohtaja Janne Laine, kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 31.8.2021:

Asian tausta ja oikaisuvaatimus

Kaupunkiympäristölautakunta päätti kokouksessaan 17.8.2021 § 294 hyväksyä Kauppatorin maanvuokrasopimuksen ja sen vastuujakotaulukon mukaisesti kaupungin kustannusvastuulla olevan Eerikinkadun rakenneosien kaupungin kustannusosuuden Eerikinkadun rakenteiden laadun parantamisesta siten, että kaupungin osuus on yhteensä 1.080.100,00 euroa (alv 0 %).

Päätöksen perusteluiden mukaan hankintapäätös perustuu osapuolten välisen maanvuokrasopimuksen vastuunjakoon, jossa kaupunki vastaa katujen painumahallinnasta. Päätöksen esittelytekstistä ilmenee, että kaupungin kustannusvastuu rajoittuu ainoastaan rakenteiden laadun parantamiseen siltä osin, kuin katujen maanalaiset rakenteet vaativat lisävahvistamista johtuen kaupungin raitiotiehen varautumisesta (katualueiden painumattomaksi tekeminen). Kaupunki ei maksa Toriparkin kustannusvastuulle kohdistuvia rakenteita.

Päätöksen mukaisesti asiaa koskeva sopimus voidaan tehdä aikaisintaan, kun 14 päivää on kulunut suorahankintailmoituksen julkaisusta. Päätöksen liitteenä ja kaupungin internetsivuilla on ollut asiaa koskeva hankintojen muutoksenhakuohjeistus.

Asiasta on tehty 30.8.2021 kirjallinen oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii päätöksen ottamista kaupunginhallituksen käsittelyyn, koska hankintapäätös rikkoo Turun Toriparkki Oy:n ja Turun kaupungin välisen maanvuokrasopimuksen ehtoja kustannusvastuun osalta. Oikaisuvaatimuksen mukaan kaupunki sitoutuu sopimuksella maksamaan kustannuksia, jotka maanvuokrasopimuksen mukaisesti kuuluisivat Turun Toriparkki Oy:lle.

Oikaisuvaatimuksen oikeudellinen arviointi

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävää hankintaa koskeva päätös. Hankintalain 163 §:n perusteella markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain (410/2015) eikä hallintolainkäyttölain nojalla.

Hankintalaki rajaa muutoksenhakuun oikeutetut asianosaisiin. Asianosaisella tarkoitetaan toimittajaa, jolla on oikeudellinen intressi saada muutos virheelliseen hankintamenettelyyn. Muutoksenhakijana voi olla hankintasopimusta tavoittelemassa ollut toimittaja, jonka etua väitetty virheellinen menettely on tai on saattanut loukata.

Muutoksenhakijana on tavallisesti tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai ehdokas. Muutoksenhakijana voi myös olla sellainen alalla toimiva yritys, joka ei ole hankintayksikön menettelyn vuoksi päässyt kiinnostuksestaan huolimatta osallistumaan tarjouskilpailuun, koska hankintayksikkö on jättänyt hankinnan kokonaan kilpailuttamatta. Muutoksenhakijana voi myös olla toimittaja, jonka hankintayksikkö on muutoin lainvastaisesti jättänyt tarjousmenettelyn ulkopuolelle.

Kunnan asukkailla tai kunnallisilla luottamushenkilöillä ei ole hankintalain soveltamisalaan kuuluvassa hankinta-asiassa oikeutta tehdä valitusta markkinaoikeudelle tai esittää hankintaoikaisupyyntöä hankintayksikölle, elleivät he ole asianosaisia.

Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole tuonut vaatimuksessaan esiin seikkoja, jotka tukisivat asian käsittelyyn ottamista hänen hankinta-asian asianosaisasemansa johdosta eikä valituksen perusteet muutoinkaan liity tehdyn hankintapäätöksen hankintalainvastaisuuksiin.

Koska hankintapäätöksestä ei edellä mainituilla perusteilla voi valittaa kunnallisella oikaisuvaatimuksella, asia tulee jättää tutkimatta.

Liite 1Oikaisuvaatimus

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- jättää tutkimatta oikaisuvaatimuksen kaupunkiympäristölautakunnan 17.8.2021 § 294 päätöksestä esittelytekstistä ilmenevin perustein, ja

- että pöytäkirja tämän asian osalta hyväksytään ja tarkistetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoOikaisuvaatimuksen tekijä
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut


Liitteet:

Kylk § 342
Liite 1:Oikaisuvaatimus