Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta32931.08.202118

13007-2020 (02 08 00)

Väliaikainen pysäköintietuus pysäköinnin markkinapaikan testikäyttäjille

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että kaupunki tukee Aalto-yliopiston eParkly-projektin markkinapaikkakokeilua antamalla palvelun testikäyttäjille pysäköintietuuden ajalle 1.10.-31.12.2021.

Kylk § 329

Projektipäällikkö Juha Pulmuranta 24.8.2021:

6aika-ohjelmaan kuuluvassa Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hankkeessa on tarkoituksena kokeilujen kautta etsiä ratkaisuja liikenteen aiheuttaman hiilikuorman vähentämiseksi. Yksi ratkaisuista on testialueiden ja -käyttäjien avulla kokeiltava pysäköintitoimijoiden markkinapaikka, jota kehittää Aalto yliopiston eParkly-projekti.

Pysäköintitoimijoiden markkinapaikka tarjoaa pysäköintipaikkojen omistajille mahdollisuuden saada parhaan tuoton omistamilleen paikoille, pysäköintimaksuoperaattoreille mahdollisuuden käydä hintakilpailua saatavilla olevista pysäköintialueista ja autoilijoille helppokäyttöisen sovelluksen. eParkly-sovelluksen avulla autoilija voi valita pysäköintipaikan hinnan ja täyttöasteen perusteella, navigoida perille sekä maksaa pysäköinnistä sovelluksen avulla.

Idea pysäköintitoimijoiden markkinapaikasta on kansainvälisestikin tarkasteltuna uusi ja sen vuoksi eParkly haluaisi kokeilla palvelua aidossa kaupunkiympäristössä. Kokeilun avulla eParkly saisi arvokasta tietoa pysäköintipaikkojen automaattisen hinnoittelun ja käyttöasteen vaikutuksista autoilijoiden valintoihin sekä pysäköintipaikkojen omistajien ansaintamahdollisuuksien optimoinnista.

Kokeilu edellyttää kaupungilta seuraavia toimenpiteitä:

1. Testialueeksi osoitetaan enintään 10 maksulliseen lyhytaikaiseen asiointipysäköintiin tarkoitettua kadunvarsialuetta tai kaupungin hallinnassa olevaa yleistä pysäköintialuetta maksuvyöhykkeiltä 1 ja 2 (liitteenä mahdolliset alueet). Testiin kuuluvat pysäköintialueet ovat kokeilun ajan kenen tahansa normaalisti käytettävissä, mutta vain testikäyttäjät voivat maksaa pysäköinnin eParkly-pisteillä.

2. Enintään 200 kaupungin työntekijää kutsutaan eParkly-sovelluksen testikäyttäjäksi. Testikäyttäjiä houkutellaan mukaan pääasiassa Metkun kautta eParkly-pysäköintipisteillä, joilla testikäyttäjä maksaa pysäköinnin ja jotka testikäyttäjä saa käyttöönsä sovellukseen kirjautumalla. Testikäyttäjiä ohjataan sovelluksen avulla käyttämään ensisijaisesti kokeilulle kohdassa 1 osoitettuja pysäköintialueita. eParky-pisteiden käyttö rajataan GPS-koordinaattien avulla vain testialueille, muilla alueilla testikäyttäjät maksavat pysäköinnistä normaalisti.

3. eParkly-sovellukseen rekisteröidyt kaupungin työntekijöiden ajoneuvot saa pysäköidä testialueille ilmaiseksi ja niille ei myöskään tule pysäköintivirhemaksuja näille alueille pysäköitäessä. Tieto kokeiluun osallistuvista ajoneuvoista välitetään rajapinnan kautta pysäköinninvalvonnalle tiedoksi. Kun testikäyttäjä on käyttänyt kaikki eParkly-pysäköintipisteensä tai viimeistään kun kokeilu päättyy, hänen väliaikainen etuutensa poistetaan eParklyn toimesta ja hänet ohjataan maksamaan pysäköinnistä normaaliin tapaan myös testialueilla.

Kaupunki saa kokeiluista reaaliaikaista dataa keskeisten pysäköintialueiden täyttöasteesta sekä tietoa pysäköinnin dynamiikasta Turussa. Kaupunkilaisten käyttöön tuleva palvelu vähentää pysäköintipaikan etsimisestä aiheutuvaa turhaa ajoa ja lisää keskustan saavutettavuutta.

Kokeilu aiheuttaa pysäköintimaksuista saatavien tulojen menetyksiä enintään eParklyn antamia pysäköintipisteitä vastaavan summan verran, joka on 6 000 € pisteiden arvon ollessa 30 €/testikäyttäjä (200*30 €). Todellisuudessa testikäyttäjiä tuskin saadaan 200 henkilöä ja toisaalta testiin osallistuvat käyttänevät jakson aikana normaalia enemmän myös muita kuin kokeiluun kuuluvia pysäköintialueita. Pysäköintialueet eivät myöskään ole pysäköinninvalvonnan mukaan niin täynnä, että ne veisivät tarpeettomasti paikkoja maksavilta pysäköintipaikan tarvitsijoilta.

Kokeilu toteutetaan ajalla 1.10. – 31.12.2021. Työryhmä selvittää yrityksen kanssa mahdollisuudet kameroiden asentamiseen testialueille, jolloin konenäkö pystyisi seuraamaan pysäköintialueiden täyttöastetta ja välittämään tiedon autoilijoille sovelluksen avulla.

Oheismateriaali 1Maksuvyöhykkeet

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että kaupunki tukee Aalto-yliopiston eParkly-projektin markkinapaikkakokeilua antamalla enintään 200 kaupungin työntekijälle pysäköintietuuden ajalle 1.10.-31.12.2021. Etuus koskee pysäköintimaksua ja on enintään 30 €/testikäyttäjä. Etuus on voimassa enintään 10 pysäköintialueella, jotka osoitetaan maksuvyöhykkeiltä 1 ja 2.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAalto-yliopisto
tiedKaupunkiympäristö, järjestämisen tuki
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tiedKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, seudullinen joukkoliikenne
tiedKonsernihallinto, hankekehittämisyksikkö
tiedKonsernihallinto, kärkihankkeet
tiedKonsernihallinto, viestintä- ja markkinointipalvelut