Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta30817.08.20215

8099-2021 (00 01 02, 10 03 01)

Vastaus puheenjohtaja Ilvessalon aloitteeseen kulttuurikeskuksesta Tiedepuiston ja Itäharjun alueella

Tiivistelmä:

Puheenjohtaja Ilvessalo on esittänyt, että Itäharjun alueen eri asemakaavojen edetessä tutkitaan paikka alueelle sijoitettavalle kulttuurikeskukselle. Ensin selvitetään kulttuurikeskuksen sijoittamista entisen Puhallintehtaan vanhimpiin rakennusosiin. Mikäli Puhallintehtaan vanhimpia rakennusosia ei ole mahdollista käyttää kulttuurikeskuksena, tutkitaan kulttuurikeskuksen sijoittamismahdollisuuksia muulle alueelle Itäharjun eri asemakaavojen edetessä.

Kylk § 308

Kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö 12.8.2021:

Lautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo on kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 22.6.2021 § 237 jättänyt aloitteen, minkä mukaan Itäharjun alueen eri asemakaavojen edetessä tulisi tutkia paikka alueelle sijoitettavalle kulttuurikeskukselle. Itäharjun kulttuurikeskus tulisi jalostaa tarkoitukseen soveltuvasta olemassa olevasta kiinteistöstä. Tavoitteena on tukea Itäharjun ja laajemmin koko itäisen Turun asukkaiden yhteisöllisyyttä tarjoamalla esteetöntä tilaa monenlaiselle harrastus- ja kulttuuritoiminnalle. Tiloissa tulisi voida järjestää esimerkiksi harrastustoimintaa, kokouksia, yleisötilaisuuksia, kurssitoimintaa, näyttelyitä, esittävää taidetta, kotouttamistoimintaa ja kielikursseja, lasten, nuorten ja ikäihmisten toimintaa, mahdollisesti myös esimerkiksi liikuntaa ja ravintolatoimintaa. Toteutustavan on oltava sellainen, että tilavuokrat eivät nouse vähävaraisille kansalaisyhteiskunnan toimijoille liian korkeiksi. Kiinteistön olisi hyvä sijoittua alueen joukkoliikenneyhteyden välittömään läheisyyteen. Lisäksi olisi toivottavaa, että alueen nykyinen käyttö ja historia näkyisi myös tulevan Tiedepuiston rakennuskannassa.

Valmistelussa olevan Itäharjun Voimakadun kaavan luonnospäätöksen mukaisesti kaavaehdotusta valmisteltaessa selvitetään tarkemmin, millaiseen käyttöön ja millä kustannuksilla Puhallintehtaan vanhimpia osia olisi mahdollista hyödyntää. Tässä yhteydessä selvitetään myös käyttömahdollisuus kulttuurikeskuksena.

Mikäli Puhallintehtaan vanhimpia rakennusosia ei ole mahdollista käyttää kulttuurikeskuksena, tutkitaan kulttuurikeskuksen sijoittamismahdollisuuksia muulle alueelle Itäharjun eri asemakaavojen edetessä.

Oheismateriaali 1Lausunto

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä vastauksen tiedoksi ja todeta Saara Ilvessalon aloitteen tulleen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastXXXXX