Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta29617.08.20215

2559-2021 (14 03 05)

Varsinais-Suomen Eräjormat ry:n oikaisuvaatimus metsästysluvan hylkäämistä koskevaan päätökseen (Ys)

Tiivistelmä:

Metsästysluvan hylkäämistä koskeva oikaisuvaatimus esitetään hylättäväksi.

Kylk § 296

Luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen 9.8.2021

Varsinais-Suomen Eräjormat ry on tehnyt 12.7.2021 päivätyn oikaisuvaatimuksen (liite 1) ympäristönsuojelupäällikön päätöksestä hylätä yhdistyksen metsästyslupahakemus kaupungin maille Maanpäässä, Hirvensalossa. Oikaisuvaatimukseen on tehty myös 30.7.2021 päivätty lisäys (liite 2).

Metsästyslain 17 §:n mukaan se, jolla on alueen omistajan, metsästysvuokrasopimuksen tai maanvuokrasopimuksen perusteella metsästysoikeus, voi antaa asettamillaan ehdoilla toiselle luvan metsästää (metsästyslupa), jollei tätä ole vuokrasopimuksessa kielletty.

Turun kaupungin hallintosäännön 56 §:n mukaan ympäristönsuojelupäällikkö päättää metsästykseen ja kalastukseen liittyvistä asioista kaupungin kokonaan tai osittain omistamilla maa- ja vesialueilla.

Yhteensä 10 metsästysseuraa anoi edellisen lupakauden päätyttyä lupaa harjoittaa metsästystä kaupungin omistamilla mailla 1.3.2021 alkaneelle viisivuotiskaudelle. Ympäristönsuojelupäällikkö on tehnyt päätökset metsästysluvista 18.6.2021. Päätöksistä kahdeksan oli myönteisiä ja kaksi kielteisiä. Molemmissa kielteisissä päätöksissä metsästyslupaa samalle alueelle oli hakenut toinenkin seura. Lupapäätökset perustuvat Kaupunkiympäristölautakunnan 15.6.2021 hyväksymiin metsästyslupien periaatteisiin (oheismateriaali 1). Luvat on jaettu kahteen tyyppiin: pienriistalupiin (ml. metsäkauris) sekä yleislupiin (edellisten lisäksi käytännössä valkohäntäpeura ja hirvi).

Varsinais-Suomen Eräjormat ry. haki pienriistalupaa Hirvensalon Maanpäähän, joka on ollut osa Kakskerran Erä ry:n lupa-aluetta. Kakskerran Erä ry:n lupa-alueeseen edellisillä lupakausilla ovat kuuluneet Hirvensalon, Satavan, Kakskerran ja Kulhon saaret. Kakskerran Erä ry:n hakema metsästyslupa oli ns. yleislupa, kun taas Varsinais-Suomen Eräjormat ry haki lupaa vain pienriistan metsästykseen.

Ympäristönsuojelupäällikön päätöksellä (18.6.2021 § 18; oheismateriaali 2) Varsinais-Suomen Eräjormat ry:lle ei myönnetty lupaa metsästää haetulla alueella olevilla kaupungin mailla.

Ympäristönsuojelu on valmistellut oikaisuvaatimuksessa esitettyihin asioihin vastineen seuraavasti:

Maanomistajalla on oikeus myöntää metsästyslupa omistamalleen alueelle harkintansa mukaan. Kaupunkiympäristölautakunta on 15.6.2021 hyväksynyt periaatteet, joiden mukaisesti luvat on myönnetty. Lautakunnan hyväksymien periaatteiden mukaan yhdelle kaupungin omistamalle alueelle voi metsästysluvan saada vain yksi metsästysseura.

Metsästyslupien periaatteissa todetaan myös, että kaupungin maiden luovuttamisessa pyritään yhtenäisten ja mahdollisimman laajojen metsästysalueiden muodostamiseen. Alueiden pilkkominen useiden metsästysseurojen kesken olisi päinvastaista kehitystä. Ympäristönsuojelu katsoo, että Hirvensalon saari on kaupungin maiden osalta yhtenäinen riistanhoidollinen kokonaisuus, joka taas liittyy osaksi muiden Turun suurten saarten muodostamaa isompaa aluetta.

Mahdollisuudet metsästykseen ovat kaupunkialueella rajalliset useastakin syystä, mutta metsästysalueiden pilkkominen ei ole siihen järkevä ratkaisu. Sen sijaan ympäristönsuojelu kannustaa kaupungin mailla toimivia seuroja aktiivisuuteen mm. uusien koejäsenten ottamisessa. Tämä toive on kirjattu myös metsästyslupien periaatteisiin, vaikka siihen ei luonnollisestikaan voi seuroja pakottaa.

Kakskerran Erä ry sai päättyneenä metsästysvuonna Maanpäästä 23 metsäkaurista, yhteensä Hirvensalosta pyydetty saalis käsitti 90 metsäkaurista ja yhden valkohäntäpeuran. Kaiken kaikkiaan valkohäntäpeuroja saatiin 28, joista pääosa Kakskerrasta.

Varsinais-Suomen Eräjormat ry:n oikaisuvaatimuksen lisäyksessä on tulkittu Kakskerran Erä ry:n saaneen metsästyslupapäätöksessä luvan metsästää Rauvolanlahden Natura-alueella mitä päätöksessä ei tarkoiteta. Lupapäätöksessä on mainittu, että Kakskerran Erä saa luvan metsästää kaupungin maa-alueilla luvassa luetelluilla saarilla ja sen jälkeen, että lupa ei koske luonnonsuojelualueita. Maininta Natura-alueella tapahtuvasta metsästyksestä on lisätty selvyyden vuoksi kaikkien niiden metsästysseurojen lupiin, joiden alueella on jokin Natura-alue ja korostettu, että jos Natura-alueella on tarve metsästää, ei se voi tapahtua ilman ilmoitusta ELY-keskukseen, eikä myöskään ilman erillistä tarvearviota maanomistajan kanssa. 600 ha:n pinta-ala tarkoittaa koko yhdistykselle annetun metsästyslupa-alueen pinta-alaa, ei Natura-alueen pinta-alaa.

Varsinais-Suomen Eräjormat ry haki muutosta Turun hallinto-oikeudelta vuonna 2017 kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hylkäävästä päätöksestä (8.8.2017, 280-2017) oikaisuvaatimukseen, jonka yhdistys oli tehnyt ympäristönsuojelujohtajan hylkäävästä metsästyslupapäätöksestä. Hallinto-oikeus antoi asiassa päätöksen 2.11.2018 (päätösnumero 18/0332/1), jossa se totesi, että kaupunki päättää omistamiensa maa-alueiden käytöstä ja se saa myös lähtökohtaisesti päättää, kenelle ja millä ehdoin se metsästysluvan antaa. Päätöksessä myös todettiin, että silloiset ympäristönsuojelujohtajan ja lautakunnan päätökset asiassa eivät olleet tasapuolisen kohtelun, eivätkä lain vastaisia.

Varsinais-Suomen Eräjormat ry:tä on kohdeltu vastaavalla tavalla kuin muitakin hakemuksen lähettäneitä seuroja kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymien metsästystä koskevien periaatteiden mukaisesti.

Vastaavasti myös Erä-77 ry:n metsästyslupahakemus hylättiin sen haettua lupaa Iso-Maisaareen, jonne lupaa oli hakenut myös Rymättylän hirviseurue ry. Molemmat hylkäävät päätökset perustuvat kaupunkiympäristölautakunnan vahvistamien metsästyslupien periaatteiden kohtaan 4. Molemmilla lupa-alueilla lupa myönnettiin sille seuralle, jolla on mahdollisuus hakea yleismetsästyslupaa ja siten pyytää alueella tarvittaessa myös pyyntiluvan varaisia lajeja valkohäntäpeuraa ja hirveä. Vaikka mainittuja lajeja ei tällä hetkellä alueella esiintyisikään, ennustaa varsinkin valkohäntäpeuran yleinen kannankehitys lajin lisääntymistä myös sellaisilla alueilla, joilla sitä nyt ei juurikaan tavata.

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään näin ollen Varsinais-Suomen Eräjormat ry:n oikaisuvaatimuksen hylkäämistä edellä esitetyillä perusteilla.

Liite 1Oikaisuvaatimus koskien metsästysoikeuden myöntämistä Turun kaupungin omistamille maa-alueille, Varsinais-Suomen Eräjormat ry

Liite 2Lisäys oikaisuvaatimukseen, Varsinais-Suomen Eräjormat ry

Oheismateriaali 1Turun kaupungin omistamille maa-alueille myönnettävien metsästyslupien periaatteet ja niistä perittävät maksut, kaupunkiympäristölautakunta 15.6.2021 § 233

Oheismateriaali 2Ympäristönsuojelupäällikön päätös 18.6.2021 § 18

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä Varsinais-Suomen Eräjormat ry:n oikaisuvaatimuksen edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVarsinais-Suomen Eräjormat ry


Liitteet:

Kylk § 296
Liite 1:Oikaisuvaatimus koskien metsästysoikeuden myöntämistä Turun kaupungin omistamille maa-alueille, Varsinais-Suomen Eräjormat ry
Liite 2:Lisäys oikaisuvaatimukseen, Varsinais-Suomen Eräjormat ry