Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta27710.08.20214

14062-2019 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen suunnittelutarveratkaisu ja poikkeamislupa, Kulkkilantie 65

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt suunnittelutarveratkaisua ja poikkeamislupaa koskevista päätöksistä tehdyt valitukset.

Kylk § 277

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden lakimiesharjoittelija Jenna Härkönen 4.8.2021:

Osoitteeseen XXXXX on haettu suunnittelutarveratkaisua ja poikkeamislupaa kerrosalaltaan 250 neliömetrin kokoisen, yksiasuntoisen ja enintään kaksikerroksisen omakotitalon rakentamiseen sekä 50 neliömetrin kokoisen talousrakennuksen rakentamiseen. Alueella on suunnittelutarve rakennuspaikan sijainnin ja sen ympäristöön jo muodostuneen rakentamisen vuoksi. Lisäksi hanke edellyttää poikkeamista osayleiskaavasta, sillä rakennuspaikka sijaitsee osayleiskaavan mukaisella maa- ja metsätalousalueella, jolla sallitaan vain vähäinen lisärakentaminen. Turun kaupunkiympäristölautakunta on 28.1.2020 § 22 päätöksellään katsonut, että rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset tietyillä ehdoilla. Päätöksellään 28.1.2020 § 23 lautakunta on myöntänyt hakemuksen ja asemapiirroksen mukaiset poikkeukset, kuitenkin niillä ehdoilla, että uudisrakentamisen ympäristöön soveltuvuuteen tulee kiinnittää rakennuslupavaiheessa erityistä huomiota, ja että hyväksytyssä osayleiskaavassa virkistysalueeksi osoitettu alueen osa tulee jättää vapaaksi rakentamisesta ja säilyttää luonnontilaisena. Samat ehdot on liitetty molempiin lautakunnan päätöksiin.

Naapurit ovat valittaneet lautakunnan tekemistä päätöksistä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatineet päätösten kumoamista ja hakemusten hylkäämistä. Lisäksi vastapäisen alueen omistajat ovat valittaneet päätöksistä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatineet päätösten kumoamista siltä osin kuin päätöksissä on sallittu rakennuksen kerrosluvuksi 2. Kaupunkiympäristölautakunta on katsonut, ettei vastapäisen alueen omistajilla ole valitusoikeutta, ja vaatinut valituksen tutkimatta jättämistä. Naapurit ovat vaatineet katselmuksen järjestämistä, mikäli kirjallinen selvitys ei riitä valituksen hyväksymiseen.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 7.7.2021 hylännyt valitukset ja kaupunkiympäristölautakunnan vaatimuksen valituksen tutkimatta jättämisestä sekänaapurien vaatimuksen katselmuksen toimittamisesta. Hallinto-oikeus on katsonut, että kun huomioidaan kaupunkiympäristölautakunnan päätöksiinsä liittämät ehdot, rakentaminen täyttää maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset rakennusluvan myöntämisen erityiset edellytykset.

Siltä osin kuin valitus koskee rakennusten soveltumista ympäröivään rakennuskantaan ja maisemaan, hallinto-oikeus on todennut, että arviointi tehdään rakennusluvan myöntämisen yhteydessä samoin kuin naapurille mahdollisesti aiheutuvan haitankin arviointi. Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksiin on liitetty rakennuslupaharkinnassa sovellettava ehto. Näin ollen päätökset eivät ole lainvastaisia silläkään perusteella, ettei rakentamisen kerroslukua ole päätöksissä rajoitettu. Hallinto-oikeus on katsonut, ettei lautakunnan päätösten muuttamiselle ole perusteita.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 7.7.2021

Oheismateriaali 2Kaupunkiympäristölautakunnan päätös 28.1.2020 § 23

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.