Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta28510.08.202112

3011-2021 (03 06 02)

Oikaisuvaatimus koskien kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan päätöstä 10.5.2021 § 70

Tiivistelmä:

Hakija kertoo, että hänen autonsa pohjamuovi on hajonnut, kun auton pohja on ottanut kiinni sohjon peittämään jääpolanteeseen. Hakija vaatii kaupungilta vahingonkorvausta sillä perusteella, että kaupunki on laiminlyönyt vahinkopaikan kunnossapidon ja siten aiheuttanut vahingon. Kaupungin konsernihallinnon lakipalvelut katsoo, että hakijan asiassa tekemä oikaisuvaatimus on perusteeton.

Kylk § 285

Konsernihallinnon lakipalveluiden lakimies Jukka Jyrkinen 28.6.2021:

Oikaisuvaatimuksen tekijä (jälj. myös hakija) vaatii Turun kaupungilta vahingonkorvausta autonsa vahingoittumisesta 25.1.2021 klo 6.30 Hyrköistentien ja Pernontien risteyksessä Pansiossa auton pohjan ottaessa hakijan mukaan kiinni sohjon peittämään jääpolanteeseen. Mainitussa vahinkotapahtumassa on hakijan mukaan auton pohjamuovi hajonnut. K Caara Oy:n 26.1.2021 tulostaman korjauskustannuslaskelman mukaan kyseisen vahingon korjauskustannus olisivat 228,33 euroa (sis. alv 24 %). Mainitun korjauskustannuslaskelman lisäksi hakija on toimittanut kaupungille kuvia auton vahingoittuneesta pohjamuovista. 

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja on päätöksellään 10.5.2021 § 70 hylännyt hakijan kysymyksessä olevan korvausvaatimuksen kokonaisuudessaan perusteettomana. Hakija on 20.5.2021 lähettänyt kaupungille oikaisuvaatimuksen mainitusta toimialajohtajan päätöksestä. Oikaisuvaatimuksessaan hakija uudistaa asiassa jo aikaisemmin esittämänsä 228,33 euron määräisen korvausvaatimuksensa. 

Oikaisuvaatimuksessaan hakija esittää, että vahinkopaikalla risteyksessä oli jotain aurattu, mutta kyseisen vahingon aiheuttaneen polanteen päällä on ollut niin paljon sohjoa vahinkopäivän aamuna, ettei kyseinen polanne ollut näkynyt. Hakijan mukaan mainittu polanne johtuu hakijan vahinkotapahtumaa aikaisemmista talvikunnossapidon laiminlyönneistä. Jääpolanteet eivät hakijan mukaan lähde tavanomaisella aurauskalustolla ja niitä muodostuu auraamattomalle tielle, kun lumi pakkautuu ja jäätyy. Hakijan mukaan huono talvikunnossapito vaarantaa liikenneturvallisuutta niin autoilijoiden kun jalankulkijoidenkin kannalta. Hakija katsoo, että kysymyksessä olevan vahingon syynä on pidempiaikainen talvikunnossapidon laiminlyönti.

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Mainitun lain 3 §:n mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kadun kunnossapito käsittää myös talvikunnossapidon, kuten kadun auraamisen ja liukkaudentorjunnan. 

Vahinkopaikan kunnossapitotyöt on Turun kaupungin urakoitsijana suorittanut Kuntec Oy. Urakoitsijan antaman selvityksen mukaan ennen kyseistä vahinkotapahtumaa vahinkopaikan alueella on urakoitsijan toimesta suoritettu kunnostustyönä aurausta vahinkopäivänä eli 25.1.2021 klo 6.08. 

Kaupungin vastuu kadun kunnossapitäjänä määräytyy vahingonkorvauslain mukaisena tuottamusvastuuna (vahingonkorvauslaki 2 luku 1 §) eikä vastuu ole ns. ankaraa tuottamuksesta (huolimattomuus, laiminlyönti) riippumatonta vastuuta. Kaupungilla ei ole korvausvastuuta, jos vahinkotapahtuma on ollut kaupungille ennalta-arvaamaton. Vahingon ennakoitavuutta pidetään korvausvastuun yleisenä kriteerinä Suomen vahingonkorvausoikeudessa.  

Tieliikennelain mukaan tienkäyttäjän yleisenä velvollisuutena on noudattaa olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Lisäksi tieliikennelain mukaan ajoneuvoa on kuljetettava siten, että ajoneuvo pysyy kuljettajan hallinnassa ja että ajoneuvo on pysäytettävissä tien näkyvällä osalla.

Koska kaupungin urakoitsija on suorittanut vahinkopäivänä vahinkoalueella aurausta vain vajaa puoli tuntia ennen vahinkoa ja kun kaupunki ei ollut saanut ennen hakijan vahinkoa ilmoituksia kyseisestä vahinkopaikasta, niin kaupungin toiminnassa kadun kunnossapitäjänä ei ole ollut huolimattomuutta tai laiminlyöntiä (tuottamusta) ja hakijan vahinkotapahtuma on ollut kaupungille ennalta-arvaamaton. Hakijan vahinko on katsottavissa ns. tapaturmaiseksi vahingoksi, jollaisena pidetään vahinkoa, joka ei ole aiheutunut kenenkään tuottamuksesta. Kaupungilla ei ole lakiin perustuvaa korvausvastuuta hakijan vahingosta.

Edellä esitetyillä perusteilla Turun kaupunki hylännee kaupungille saapuneen oikaisuvaatimuksen kokonaisuudessaan.

Liite 1Oikaisuvaatimus 20.5.2021

Oheismateriaali 1Toimialajohtajan päätös 10.5.2021 § 70

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä hakijan toimialajohtajan päätöksestä 10.5.2021 § 70 tekemän oikaisuvaatimuksen ja siinä esitetyn vahingonkorvausvaatimuksen kokonaisuudessaan edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoOikaisuvaatimuksen tekijä


Liitteet:

Kylk § 285
Liite 1:Oikaisuvaatimus 20.5.2021