Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25522.06.20211

7953-2018 (10 03 00)

Rakennusvalvonnan selvitys toimenpiteistä, Kaskenkatu 3

Tiivistelmä: -

Kylk § 255

Luvat ja valvonta, valvontajohtaja Leena Salmelainen 21.6.2021:

Kuvaus asiassa ja tehdyt toimenpiteet

Kiinteistötunnus: 3-1-1003

Osoite: Kaskenkatu 3

Omistaja/haltija: Asunto Oy Kaskenkatu 3

Yllä mainitulla rakennuspaikalla sijaitsee kaksi rakennusta (yksikerroksinen asuinrakennus ja vanha päiväkotirakennus), jotka on rakennusrekisterin tietojen mukaan molemmat rakennettu 1800-luvun puolella. Kaskenkatu 3 kuuluu maakuntakaavan suojeltaviin kohteisiin osana aluekokonaisuutta SR0026 Vartiovuorenpuisto, Kaskenmäki. Kiinteistö on myös osa Yleiskaava 2029 luonnoksen suojelutavoitekohdetta 1/30 Kaskenkatu 1 ja 3 Mustainveljestenkuja. Museokeskus on luokitellut kohteen seudullisesti merkittäväksi. Kertaustyylinen päiväkotirakennus on luokiteltu rakennushistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaaksi. Vinkkelirakennus on luokiteltu historiallisesti, rakennusperinteisesti ja ympäristöllisesti arvokkaaksi. Lisäksi rakennukset sijaitsevat Turun keskusta-alueella erittäin näkyvällä paikalla.

Rakennusvalvonta on vuosien varrella useasti kehottanut kiinteistön omistajaa ryhtymään rakennusten kunnostustöihin. Ensimmäinen varsinainen katselmus kiinteistöllä on pidetty 1.4.2008. Rakennusten kunto on luonnollisesti heikentynyt vuosien varrella kunnossapidon laiminlyönnin seurauksena.

Rakennuksen omistaja ei kehotuksista huolimatta ole ryhtynyt rakennuksen kunnostustöihin, joten kehotus on muutettu velvoittavaksi määräykseksi ja velvoitetta on tehostettu uhkasakolla. Rakennus- ja lupalautakunta on asettanut ensimmäisen kerran uhkasakon 9.8.2018 (kiinteä peruserä 20 000 € + juokseva sakko 2 000 €/kk), jolloin kiinteistön omistajaa on velvoitettu kunnostamaan rakennukset 1.5.2019 mennessä seuraavalla tavalla:

Yksikerroksinen asuinrakennus, PRT 1034470376 (202 m2):

- julkisivurakenteet ja ikkunat korjattava, julkisivut maalattava,

- sokkelit kunnostettava,

- katto kunnostettava, ja

- rakennuksen sisätilat ja sähköasennukset kunnostettava kokonaisuudessaan.

Vanha päiväkotirakennus, PRT 1034470365 (218:

- julkisivurakenteet korjattava ja julkisivut maalattava, ja

- peltikatto ja hormit kunnostettava sekä maalattava.

Velvoitetta ei ole noudatettu, joten rakennus- ja lupalautakunta on 6.8.2019 tuominnut uhkasakosta maksettavaksi 24.000 euroa ja samassa yhteydessä asettanut uuden uhkasakon (kiinteä peruserä 40.000 euroa + juokseva sakko 4.000 euroa/kk). Tässä yhteydessä kunnostustöiden määräajaksi on päätetty 31.12.2019. Kunnostustöitä ei edelleenkään ole suoritettu ja rakennus- ja lupalautakunta on 23.7.2020 tuominnut myös tämän jälkimmäisen uhkasakon (40.000 euroa) maksettavaksi.

Tuomitut uhkasakot maksetaan valtiolle ja Oikeusrekisterikeskus huolehtii tuomittujen uhkasakkojen perimisestä. Kaskenkatu 3:n tapauksessa ensimmäinen tuomittu uhkasakko (24.000 euroa) on jo siirtynyt ulosottoon, koska sakkoa ei ole maksettu. Mikäli tuomittua sakkoa ei muutoin saada perityksi, ulosottoviranomainen voi viime kädessä myydä kiinteistön maksamattomien sakkojen kattamiseksi.

Jatkotoimenpiteet

Uhkasakon korottaminen ja tuomitseminen ei tähän mennessä ole johtanut toivottuun tulokseen eli rakennusten kunnostamiseen. Mahdollista on edelleen korottaa uhkasakon määrää ja kannustaa sitä kautta rakennuksen omistajaa huolehtimaan velvoitteistaan. Tämä vie kuitenkin aikaa ja rakennusten rapistuminen jatkuu edelleen. On myös mahdollista velvoittaa rakennuksen omistaja kunnostamaan rakennukset uhalla, että kaupunki teettää kunnostustyöt kiinteistön omistajan kustannuksella, mikäli omistaja itse ei niitä kunnosta.

Teettämisuhan asettamisesta päättää rakennusvalvontaviranomainen eli rakennus- ja lupalautakunta. Teettämisuhan asettamista arvioitaessa on tärkeää arvioida, tullaanko kustannuksia koskaan saamaan perittyä kiinteistön omistajalta vai jäävätkö kustannukset lopulta kaupungin maksettaviksi. Ratkaisu siitä, hyväksytäänkö kustannusten jääminen kaupungin maksettavaksi, tulee tehdä ennen teettämispäätöksen asettamista.

Rakennusrekisterin tietojen mukaan velvoitteen kohteena oleva yksikerroksinen asuinrakennus on 202 m2 ja päiväkotirakennus 218 m2. Rekisteritiedot eivät välttämättä ole ajantasaiset, koska kiinteistölle on myönnetty rakennuslupia viimeksi 1980-luvulla, jolloin rekisteritietojen oikeellisuuteen ei välttämättä ole kiinnitetty kovin suurta huomiota. Asuinrakennus edellyttää mittavampia korjaustöitä kuin päiväkotirakennus.

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

 "Lisäksi lautakunta kannustaa rakennus- ja lupalautakuntaa ryhtymään jatkotoimenpiteisiin arvorakennusten kunnostusten edistämiseksi. Keinoja ovat muun muassa uhkasakkojen jatkaminen ja teettämisuhan asettaminen."

Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemä lisäys hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

tiedRakennus- ja lupalautakunta