Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö1118.06.2021 

3568-2021 (14 03 05)

Metsästyslupa Turun kaupungin omistamille maa-alueille, Harkinsalmen metsästysseura ry

Harkinsalmen metsästysseura ry on hakenut uutta yleismetsästyslupaa Turun kaupungin omistamille maille Naantalin Vähä-Kaidan sekä Pähkinäisten saariin. Metsästysseuralla on ollut aiemmin yleismetsästyslupa Vähä-Kaidassa, sekä vieraspienpetolupa Vähä-Kaidan eteläpuolella sijaitseville Tukkipoika, Virkki ja Silmä -nimisille luodoille. Pähkinäinen kuuluu Pakinaisten saariston Natura-2000 -alueeseen. Lisäksi suurin osa Turun kaupungin omistamasta maasta Pähkinäisissä, Iso- ja Pikku-Viljari, on perustettu luonnonsuojelualueeksi. Luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräykset kieltävät mm. metsästyksen.

Ympäristönsuojelupäällikkö päättää metsästysluvista kaupungin omistamilla maa-alueilla rakennus- ja lupalautakunnan tekemän toimivallan delegointipäätöksen (23.1.2020 § 15) perusteella.

PäätösPäätin, että Harkinsalmen metsästysseura ry:lle myönnetään yleismetsästyslupa Turun kaupungin omistamille maille Naantalin Vähä-Kaidan saareen sekä Pähkinäisiin siltä osin, kuin maa ei ole luonnonsuojelualuetta. Koska Pähkinäinen kuuluu Pakinaisten saariston Natura-2000 -alueeseen, tulee siellä tapahtuvasta metsästyksestä tehdä Natura-ilmoitus Varsinais-Suomen ELY-keskukseen.

Pähkinäisten luonnonsuojelualueelle myönnetään lupa pyytää valkohäntäpeuraa, metsäkaurista sekä vieraspienpetoja sillä edellytyksellä, että Harkinsalmen metsästysseura hakee ja saa poikkeusluvan luonnonsuojelualueella tapahtuvaan metsästykseen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Metsästys luonnonsuojelualueella on tässä tapauksessa perusteltua, sillä suureksi kasvanut valkohäntäpeurakanta kuluttaa voimakkaasti saaren kasvillisuutta.

Vähä-Kaidan eteläpuolella sijaitseville Tukkipoika, Virkki ja Silmä -nimisille luodoille myönnetään lupa vieraspienpetojen pyyntiin.

Lupa-alueen pinta-ala on noin 95 ha.

Metsästysluvan käyttämisen edellytyksenä on, että luvan saaja sitoutuu kyseessä olevien alueiden osalta noudattamaan seuraavia ehtoja:

Luvansaajan on noudatettava Kaupunkiympäristölautakunnan 15.6.2021 hyväksymiä metsästyslupien periaatteita (liite 1).

Pähkinäisten luonnonsuojelualueella saa metsästää vain, jos Harkinsalmen metsästysseura hakee ja saa poikkeusluvan Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Lupa on voimassa enintään 28.2.2026 asti. Mikäli kaupunki luopuu luvan kohteena olevasta kiinteistöstä, lupa raukeaa alueen siirryttyä uudelle omistajalle.

Yhdistyksen tulee suorittaa luvan käsittelymaksuna 100 euroa ja vuosittain perittävänä valvontamaksuna 100 euroa.

Lupa astuu voimaan, kun luvan saaja on allekirjoittanut sopimuksen ja toimittanut sen Turun kaupungin ympäristönsuojeluun. Lupa voidaan peruuttaa välittömästi, mikäli todetaan, ettei lupaehtoja ole noudatettu.

Liite 1Turun kaupungin omistamille maa-alueille myönnettävien metsästyslupien periaatteet ja niistä perittävät maksut

 

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

 

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.                      

Jakelu

aoHarkinsalmen metsästysseura ry
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta


Liitteet:

Kypays § 11
Liite 1:Turun kaupungin omistamille maa-alueille myönnettävien metsästyslupien periaatteet ja niistä perittävät maksut