Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta26422.06.202111

7830-2021 (10 03 02)

Linja-autoaseman vuokraaminen

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että kaupunkiliikkumisen ratkaisujen vastuualue vuokraa Turun linja-autoasemalta tilaa, jotta asiakkaat voivat odottaa linja-autovuoroaan suojassa.

Kylk § 264

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 15.6.2021:

Matkahuolto on sulkenut palvelunsa Turun linja-autoasemalla ja siirtänyt palvelunsa tavara-asemalle. Linja-autoasema on nyt kokonaan suljettu. Turun ja seudun asukkaat ovat antaneet paljon palautetta siitä, että linja-autoasemalla ei ole mitään sateensuojaa, ei vessaa eikä virkistäytymismahdollisuutta. On poikkeuksellista, että suuressa kaupungissa ei ole lainkaan linja-autoasemaa, ja se on myös merkittävä imagohaitta. Lautakunnalle esitetään, että Turku vuokraa linja-autoaseman odotustilat käyttöönsä ajalle 1.9.2021 – 1.7.2026.

Tilapalvelukeskus on neuvotellut vuokrauksesta rakennuksen omistajan kanssa. Vuokrausehdotus sisältää aseman odotustilan lisäksi yhteiset sosiaali- ja yhteiskulkutilat linja-autoaseman rakennuksessa. Vuokrattava pinta-ala on n. 250 m2. Tilojen vuokra on 2.000 euroa kuukaudessa (alv 0). Vuokralainen maksaa kohteesta kiinteää hoitokulua (siivouksesta, kiinteistön ylläpidosta, lämmöstä, vedestä, sähköstä, vartioinnista ja jätehuollosta) 400 euroa kuukaudessa (alv 0). Kuukausikustannus on siis 2.400 euroa + alv 24 %.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen on 1.6.2021 perustettu liikkumispalvelujen palvelualue, johon kuuluvat seudullinen joukkoliikenne ja kaupunkiliikkumisen ratkaisut. Kaupunkiliikkumisen ratkaisuihin tulee kuulumaan erilaisia kaupungin tai sen yhteistyökumppanien palveluja, joilla edistetään liikkumisen helppoutta ja ympäristöystävällisyyttä sekä kaupungin viihtyisyyttä.

Seudullinen joukkoliikenne tulee asentamaan linja-autoasemalle näyttötaulun. On toivottavaa, että myös pitkän matkan liikenteen aikataulutiedot olisivat saatavissa avoimen rajapinnan kautta asiakkaiden käyttöön. Linja-autoaseman tiloja tullaan hyödyntämään myös esim. Scale-up -hankkeessa erilaisissa liikkumista helpottavissa toteutuksissa. Tarkemmat suunnitelmat sovitaan alkusyksyn aikana.

Kaupunkiliikkumisen ratkaisujen vastuualueella ei ole määrärahaa vuodelle 2021, vaan vastuualueen talousarvio laaditaan ensimmäistä kertaa vuodelle 2022. Vuodelle 2021 kohdistuva vuokrakustannus 9.600 euroa esitetään kaupunginhallitukselle talousarviomuutoksena toisen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Liite 1Vuokrasopimus liitteineen

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä linja-autoaseman vuokrasopimuksen ajalle 1.9.2021-1.7.2026.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-2, 1 tyhjä, 2 poissa.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä linja-autoaseman vuokrasopimuksen ajalle 1.9.2021-1.7.2026. Lisäksi lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että jatkossa kaupunki ei myy kiinteistöomaisuuttaan, jolle sillä on käyttöä. Lisäksi kaupunki selvittää mahdollisuudet linja-autoaseman ostamiseen."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Lintunen, Anttila, Muurinen, van Ooik, Kesti, Euro, Häkkinen ja Ilvessalo.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Laukkanen äänesti tyhjää.

Hellsten ja Manni olivat poissa kokouksesta.

Sandelinin muutosehdotuksen perustelut:

"Turun kaupunki myi linja-autoaseman kiinteistön vuonna 2015, 380 000 euron hintaan. Nyt kaupunki vuokraa tuolloin alihintaan myydyn kiinteistön takaisin omaan käyttöönsä. Toiminta ei ole ollut taloudellisesti eikä linja-autoaseman toimivuuden kannalta perusteltua."

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, seudullinen joukkoliikenne


Liitteet:

Kylk § 264
Liite 1:Vuokrasopimus liitteineen