Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24615.06.20211

252-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Herttuankulman eteläosan katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Herttuankulman kaava-alueen eteläosan katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat. Suunnitelmissa on painotettu jalankulkua ja pyöräilyä, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä ympäristön laadukkuutta.

Kylk § 246

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen, kaupunkirakentaminen, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen ja maisemasuunnittelija Tiina Puska 10.6.2021:

Yleistä

Kaupunkiympäristötoimiala on teettänyt Herttuankulman asemakaava-alueelle katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat. Hyväksyttäviksi esitetään Herttuankulman eteläosan Hoviväenkadun, Hoviväenpuiston, Satamakadun osan ja Kuuntyttärenaltaan katu- ja liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat.

Alueella on kaupunginvaltuuston 14.5.2018 § 93 hyväksymä asemakaava. Kaava luo puitteet liike- ja asiointikeskukselle sekä noin 4400 asukkaan viihtyisälle asuinympäristölle. Kaavan myötä Turun keskusta-alue laajenee kohti satamaa ja merta sekä laadukkaat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet kehittyvät.

Herttuankulman asemakaava-alue rajautuu pohjoisessa entisen jätevedenpuhdistamon alueeseen, lännessä Juhana Herttuan puistokatuun, idässä Satamaraiteeseen, etelässä pienteollisuustontteihin ja Satamakadun pohjoispäähän.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät esteettömyyden vaatimukset. Suunnitteluratkaisuilla on luotu edellytyksiä kaupunkimaisen, turvallisen ja viihtyisän asuinympäristön sekä koko Linnakaupungin aluetta palvelevan kaupallisen keskuksen rakentamiselle.

Suunnitelmat

Herttuankulman katuverkon järjestelyt ja liikenteelliset periaateratkaisut on määritelty alueen asemakaavassa. Hoviväenkatu johtaa autoliikenteen alueen eteläisiin kortteleihin ja pysäköintilaitokseen. Kadun eteläreunalla on eroteltu jalankulku- ja pyörätie, jonka sekä jalkakäytävän että pyörätien leveys on 3 m. Jalkakäytävä on päällystetty betonilaatoilla ja pyörätie asfaltilla. Kadulle ei tule pysäköintipaikkoja.

Hoviväenpuistossa ja Kuuntyttärenaltaalla yhdistyvät viihtyisät oleskelualueet, sujuva kävely- ja pyöräilyreitistö, urbaani hulevesien viivytys sekä näyttävät, mutta helppohoitoiset puistokäytäviä myötäilevät istutukset. Lisäksi Kuuntyttärenaltaan alue ja siihen liittyvä Herttuanaukio muodostavat turvallisen ja toimivan korkeatasoisen kaupunkipuiston ja -aukion tilasarjan. 

Kokonaisuudessaan puistot muodostavat laadukkaan ja helposti ylläpidettävän viher- ja oleskelualueiden akselin urbaanin rakennetun asuinalueen keskelle. Puistot yhdistyvät luontevasti katuaukioihin sekä katu- ja korttelialueisiin niin kaupunkikuvallisesti kuin myös toiminnallisesti.

Puistokäytävät toteutetaan kivituhkapäällysteisinä, linjaukset myötäilevät puistokokonaisuuden nauhamaista muotokieltä.

Puistopenkkejä sijoitetaan sekä aurinkoon että varjoon. Penkkejä on puistokäytävän varrella sekä niitä varten tehdyillä ”oleskelupoukamilla” istutusryhmien yhteydessä.

Istutusalueiden kasvillisuus on monipuolisesti erilaisia heinä-, perenna- ja pensaslajeja. Joukossa on myös pieniä puuryhmiä ja yksittäisiä näyttävämpiä maisemapuita. Istutuksiin valitaan helppohoitoiset lajikkeet.

Hulevesiä ohjataan kulkemaan maanpinnalla, vedet johtuvat puisto- ja istutusalueille imeytymään, viipymään sekä kasvillisuuden käyttöön. Puistoalueet toimivat myös hulevesien virtausalueina. Hulevesipainanteet toteutetaan orgaanisina, leveydeltään vaihtelevina painanteina, joita reunustavat vaihtelevat heinä-, perenna- ja pensasistutukset sekä suurehkot maakivet.

Hulevedet kerätään yhteen Herttuanaukion laajaan hulevesialtaaseen (Kuuntyttärenallas). Allas on kasvillisuus- ja kiviluiskien sekä portaiden ja matalan luonnonkivimuurin avulla pengerretty kaupunkimainen moderni hulevesi- ja maisema-allas. Suunnittelussa on huomioitu altaan näyttävyys niin kuivana aikana kuin hulevesien täyttämänä.

Nähtävilläolo

Suunnitelmat olivat nähtävillä 1.–15.2.2021. Suunnitelmista ei jätetty muistutuksia.

Kustannukset

Hyväksyttäväksi esitettyjen suunnitelmien toteuttamisen kustannusarvio on 2,06 milj. euroa, josta yleisten alueiden osuus 1,83 milj. euroa ja vesihuollon 0,23 milj. euroa. Summat sisältävät hankevarauksen 15 %. Vesihuollon osuus ei sisällä mahdollisia pohjanvahvistusrakenteita.

Liite 1Hoviväenkadun katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 2Hoviväenpuiston puistosuunnitelma ja Satamakadun osan katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 3Kuuntyttärenaltaan puistosuunnitelma, 13.1.2021

Liite 4Hoviväenkadun liikenteenohjaussuunnitelma

Liite 5Turnajaispolun ja Narrinpolun liikenteenohjaussuunnitelma

Oheismateriaali 1Hulevesijärjestelyiden koostepiirustus

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Herttuankulman kaava-alueen eteläosan katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1–5 mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 246
Liite 1:Hoviväenkadun katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 2:Hoviväenpuiston puistosuunnitelma ja Satamakadun osan katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 3:Kuuntyttärenaltaan puistosuunnitelma, 13.1.2021
Liite 4:Hoviväenkadun liikenteenohjaussuunnitelma
Liite 5:Turnajaispolun ja Narrinpolun liikenteenohjaussuunnitelma