Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24915.06.20214

252-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Herttuankulman pohjoisosan katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Herttuankulman kaava-alueen pohjoisosan katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat. Suunnitelmissa on painotettu jalankulkua ja pyöräilyä, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä ympäristön laadukkuutta.

Kylk § 249

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen,kaupunkirakentaminen, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen ja maisemasuunnittelija Tiina Puska 10.6.2021:

Yleistä

Kaupunkiympäristötoimiala on teettänyt Herttuankulman asemakaava-alueelle katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat. Hyväksyttäviksi esitetään Herttuankulman pohjoisosan Tukholmankadun, Malin Trällin kujan, Elin Sågerin kujan ja Aseenkantajanaukion katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat.

Alueella on kaupunginvaltuuston 14.5.2018, §93 hyväksymä asemakaava. Kaava luo puitteet liike- ja asiointikeskukselle sekä noin 4400 asukkaan viihtyisälle asuinympäristölle. Kaavan myötä Turun keskusta-alue laajenee kohti satamaa ja merta sekä laadukkaat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet kehittyvät.

Herttuankulman asemakaava-alue rajautuu pohjoisessa entisen jätevedenpuhdistamon alueeseen, lännessä Juhana Herttuan puistokatuun, idässä Satamaraiteeseen, etelässä pienteollisuustontteihin ja Satamakadun pohjoispäähän.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät esteettömyyden vaatimukset. Suunnitteluratkaisuilla on luotu edellytyksiä kaupunkimaisen, turvallisen ja viihtyisän asuinympäristön sekä koko Linnakaupungin aluetta palvelevan kaupallisen keskuksen rakentamiselle.

Suunnitelmat

Herttuankulman katuverkon järjestelyt ja liikenteelliset periaateratkaisut on määritelty alueen asemakaavassa. Tukholmankadulta vasemmalle Juhana Herttuan puistokadulle kääntyminen muutetaan tapahtumaan kahdelta kaistalta. Lisäksi vasemmalle kääntyvien kaistoja pidennetään. Näin parannetaan Tukholmankadun ja Juhana Herttuan puistotien risteyksen liikenteenvälityskykyä. Tämä on tarpeen, koska asemakaavan mukainen Nosturinkadun katkaisu tulee lisäämään Tukholmankadun ja Juhana Herttuan puistotien liikennekuormitusta.

Tukholmankadun eteläreunan jalankulku- ja pyörätie levennetään siten, että sekä pyörätien että jalkakäytävän leveydeksi tulee 2,5 m. Ne ovat asfalttipäällysteisiä ja erotettu toisistaan maaliviivalla.

Malin Trällinkujan kautta on ajoyhteys viereisiin kortteleihin. Ajoyhteys päällystetään betonikivillä. Muilta osin päällysmateriaalina on betonilaatta. Kujan pohjoispäähän rakennetaan istutussaarekkeita, jotka toimivat katutilan ilmeikkyyden luojina.  

Elin Sågerinkujan ja Aseenkantajanaukion pintamateriaalina on betonilaatta ja myös niille rakennetaan istutussaarekkeita, jotka toimivat katutilan ilmeikkyyden luojina sekä käytännöllisinä hulevesien hallintaa tehostavina painanteina. Saarekkeiden sijoittelussa on huomioitu huollon ja pelastusajon tilavaatimukset sekä kiinteistöjen sisäänkäynnit.

Aseenkantajanaukio merkitään kävelykaduksi, jolla sallitaan huoltoajo.

Nähtävilläolo, muistukset ja vastaukset muistutuksiin

Suunnitelmat olivat nähtävillä 26.4.–10.5.2021. Suunnitelmista jätettiin kolme muistutusta (oheismateriaalit 1-3).

Muistutus 1, Lehto Asunnot Oy (oheismateriaali 1)

Muistuttaja toivoo yhteensovitusta katusuunnitelmien ja Korttelin 25 tontille 2 suunnitellun rakennuksen kanssa Tukholmankadun ja Kolmen Katariinan bulevardin kulmassa. Muistuttaja ehdottaa Turku Energia Sähköverkot Oy:n muuntamon sijoittamista Tukholmankadun katualueelle, kulkuyhteyttä kiinteistöltä Tukholmankadun kevyenliikenteenväylälle sekä muuntamon huoltoliikenteen mahdollistamista ko. kevyenliikenteen väylän kautta.

Vastaus

Kiinteistö voi halutessaan toteuttaa kulkuväylän kustannuksellaan Tukholmankadun kevyenliikenteenväylälle, kuten katusuunnitelmassa on esitetty jo rakennetuille Tukholmankadun varren kiinteistöille. Muuntamon sijoittamiseksi ja soveltuvan paikan löytämiseksi tulee tarkastella näkemäalueet kevyenliikenteenväylälle sekä Kolmen Katariinan bulevardin risteyksessä. Tarkempi yhteensovittaminen tulee tehdä katusuunnitelmien jälkeen laadittavien kadunrakennussuunnitelmien laatimisen yhteydessä.

Muistutus 2, Turku Energia Sähköverkot Oy (oheismateriaali 2)

Muistutus liittyy muistutukseen 1 ja siinä todetaan, että esitetty muuntamon sijainti katualueella sopii heille, mikäli se liikenteellisesti ja kaupunkikuvallisesti on hyväksyttävissä. Lisäksi pyydetään huomioimaan kadunrakennushankkeessa asennettavat kaapelien suojaputkitukset rakennustyön aikana.

Muistutus 3, Lundén Architecture Company (oheismateriaali 3)

Muistuttaja toivoo yhteensovitusta Malin Trällin kujan ja Tukholmankadun kulmaan toteutettavan rakennuksen kanssa. Ko. kiinteistölle on haettu poikkeamispäätöstä sijoittaa asuinhuoneistoja maantasokerrokseen mm. Malin Trällin kujan puolelle. Muistuttaja toivoo katualueelle istutusaluetta rakennuksen seinustalle ehkäisemään kevyenliikenteen kulkua huoneistojen ikkunoiden alta sekä Tukholmankadulle johtavan kevyenliikenteen yhteyden siirtämistä poispäin rakennuksesta. Lisäksi nähdään tarve tarkemmalle yhteensovitukselle Tukholmankadun pelastuspaikkojen ja katuvalaisimien kanssa.

Vastaus

Toivotun istutusalueen lisääminen Malin Trällin kujalle ei onnistu nykyiseen katusuunnitelmaan tilan ahtauden takia. Kujalle on jo esitetty vastakkaiselle puolelle istutusalue. Jäljelle jäävä tila kiinteistön ja istutusalueen välissä joudutaan jättämään pelastuspaikalle. Esitettyjen istutusalueiden pienentäminen muistuttajan toiveen toteuttamiseksi ei toteuttaisi enää tavoiteltua ilmettä. Sama koskee myös kevyenliikenteen yhteyden siirtoa. Näistä syistä muutostoiveita ei toteuteta katusuunnitelmaan. Pelastuspaikan yhteensovitus Tukholmankadulla tulee tehdä katusuunnitelmien jälkeen laadittavien kadunrakennussuunnitelmien laatimisen yhteydessä.

Kustannukset

Hyväksyttäväksi esitettyjen suunnitelmien toteuttamisen kustannusarvio on 1,36 milj. euroa, josta katujen osuus 1,25 milj. euroa ja vesihuollon 0,11 milj. euroa. Summat sisältävät hankevarauksen 15 %. Vesihuollon osuus ei sisällä mahdollisia pohjanvahvistusrakenteita.

Liite 1Tukholmankadun katusuunnitelma välillä Juhana Herttuan puistokatu - Nosturinkatu, 20.4.2021

Liite 2Malin Trällin kujan katusuunnitelma, 20.4.2021

Liite 3Elin Sågerin kujan katusuunnitelma, 20.4.2021

Liite 4Aseenkantajanaukion katusuunnitelma, 20.4.2021

Liite 5Tukholmankadun liikenteenohjaussuunnitelma välillä Juhana Herttuan puistokatu – Nosturinkatu

Liite 6Malin Trällin kujan, Erik Sågerin kujan ja Aseenkantajanaukion liikenteenohjaussuunnitelma

Oheismateriaali 1Muistutus 1

Oheismateriaali 2Muistutus 2

Oheismateriaali 3Muistutus 3

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Herttuankulman kaava-alueen pohjoisosan katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1–6 mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 249
Liite 1:Tukholmankadun katusuunnitelma välillä Juhana Herttuan puistokatu - Nosturinkatu, 20.4.2021
Liite 2:Malin Trällin kujan katusuunnitelma, 20.4.2021
Liite 3:Elin Sågerin kujan katusuunnitelma, 20.4.2021
Liite 4:Aseenkantajanaukion katusuunnitelma, 20.4.2021
Liite 5:Tukholmankadun liikenteenohjaussuunnitelma välillä Juhana Herttuan puistokatu - Nosturinkatu
Liite 6:Malin Trällin kujan, Erik Sågerin kujan ja Aseenkantajanaukion liikenteenohjaussuunnitelma