Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24715.06.20212

252-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Herttuankulman keskiosan katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Herttuankulman kaava-alueen keskiosan katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat. Suunnitelmissa on painotettu jalankulkua ja pyöräilyä, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä ympäristön laadukkuutta.

Kylk § 247

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen, kaupunkirakentaminen, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen ja maisemasuunnittelija Tiina Puska 11.6.2021:

Yleistä

Kaupunkiympäristötoimiala on teettänyt Herttuankulman asemakaava-alueelle katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat. Hyväksyttäviksi esitetään Herttuankulman keskiosan Amtmanninkadun, Amtmanninpuiston ja Kreivinaukion katu- ja liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat.

Alueella on kaupunginvaltuuston 14.5.2018 § 93 hyväksymä asemakaava. Kaava luo puitteet liike- ja asiointikeskukselle sekä noin 4400 asukkaan viihtyisälle asuinympäristölle. Kaavan myötä Turun keskusta-alue laajenee kohti satamaa ja merta sekä laadukkaat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet kehittyvät.

Herttuankulman asemakaava-alue rajautuu pohjoisessa entisen jätevedenpuhdistamon alueeseen, lännessä Juhana Herttuan puistokatuun, idässä Satamaraiteeseen, etelässä pienteollisuustontteihin ja Satamakadun pohjoispäähän.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät esteettömyyden vaatimukset. Suunnitteluratkaisuilla on luotu edellytyksiä kaupunkimaisen, turvallisen ja viihtyisän asuinympäristön sekä koko Linnakaupungin aluetta palvelevan kaupallisen keskuksen rakentamiselle.

Suunnitelmat

Herttuankulman katuverkon järjestelyt ja liikenteelliset periaateratkaisut on määritelty alueen asemakaavassa. Amtmanninkatu alkaa Nosturinkadun eteläpäästä ja johtaa liikennettä Kreivinaukion kautta Kolmen Katariinan bulevardin varren kortteliin 21. Amtmanninkadun 5 m levyisen ajoradan pintamateriaalina on betonikiveys ja 1,5 m levyinen jalkakäytävä päällystetään betonilaatoilla. Jalkakäytävältä on sisäänkäyntejä korttelin 20 rakennuksiin.

Kreivinaukiolla ajoyhteys kortteliin 21 päällystetään betonikivillä. Muilta osin päällysmateriaalina on betonilaatta. Aukiolle rakennetaan istutussaarekkeita, jotka toimivat katutilan ilmeikkyyden luojina sekä käytännöllisinä hulevesien hallintaa tehostavina painanteina. Saarekkeiden sijoittelussa on huomioitu huollon ja pelastusajon tilavaatimukset sekä kiinteistöjen sisäänkäynnit.

Amtmanninpuistossa käytävät toteutetaan kivituhkapäällysteisinä. Istutusalueiden kasvillisuus on monipuolisesti erilaisia heinä-, perenna- ja pensaslajeja. Joukossa on myös pieniä puuryhmiä. Istutuksiin valitaan helppohoitoiset lajikkeet.

Hulevesiä ohjataan kulkemaan maanpinnalla, vedet johtuvat puisto- ja istutusalueille imeytymään, viipymään sekä kasvillisuuden käyttöön. Hulevesipainanteet toteutetaan orgaanisina, leveydeltään vaihtelevina painanteina, joita reunustavat vaihtelevat heinä-, perenna- ja pensasistutukset sekä suurehkot maakivet.

Nähtävilläolo

Suunnitelmat olivat nähtävillä 1.–15.2.2021. Suunnitelmista ei jätetty muistutuksia.

Suunnitelmiin tehty muutos nähtävillä olon jälkeen

K 9164 001, Kreivinaukion katusuunnitelma:

Kreivinaukiolle, Karin Hakolan kujan kohdalle, lisättiin yksi istutettava lehtipuu ja penkki ajoneuvoliikenteen estämiseksi.

W 9180 001, Amtmanninpuiston puistosuunnitelma

Muuntamo siirtyi Nosturinkadun varrelta, Amtmanninpuiston koilliskärjestä noin 45 metriä lounaaseen pysyen kuitenkin Amtmanninpuiston alueella. Muuntamon siirrolla oli vaikutusta polun linjaukseen sekä istutusten sijainteihin. Polkua siirrettiin noin 40m matkalla muutaman metrin verran kaakkoon. Istutettavia puita sijoiteltiin uudelleen sekä perenna- ja pensasalueen muotoa muokattiin paremmin sopivaksi polun uuteen linjaukseen. Lisäksi valaisinten (4kpl) ja hulevesipainanteen sijainnit tarkistettiin.

Kustannukset

Hyväksyttäväksi esitettyjen suunnitelmien toteuttamisen kustannusarvio on 1,16 milj. euroa, josta katujen osuus 0,85 milj. euroa ja vesihuollon 0,31 milj. euroa. Summat sisältävät hankevarauksen 15 %. Vesihuollon osuus ei sisällä mahdollisia pohjanvahvistusrakenteita.

Liite 1Amtmanninkadun katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 2Kreivinaukion katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 3Amtmanninpuiston puistosuunnitelma, 13.1.2021

Liite 4Amtmanninkadun ja Amtmanninpuiston liikenteenohjaussuunnitelma

Liite 5Kreivinaukion liikenteenohjaussuunnitelma

Oheismateriaali 1Puistosuunnitelmaselostus

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Herttuankulman kaava-alueen keskiosan katu- ja liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat liitteiden 1–5 mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 247
Liite 1:Amtmanninkadun katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 2:Kreivinaukion katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 3:Amtmanninpuiston puistosuunnitelma, 13.1.2021
Liite 4:Amtmanninkadun ja Amtmanninpuiston liikenteenohjaussuunnitelma
Liite 5:Kreivinaukion liikenteenohjaussuunnitelma